Ausztria

A bécsi környezetvédelmi szervezet, a Die Umweltberatung arra biztatja az osztrák főváros lakóit, hogy csatlakozzanak a No Mow May – fűnyírás-mentes május mozgalomhoz és egy hónapon át ne nyírjanak füvet a kertjükben.

Elsőre szokatlannak tűnő újítást vezetnek be két bécsi temetőben. Az egyelőre nem használt területeken közösségi kertet alakítanak ki, a parcellák bérlőit pedig szakértők segítik a biozöldségek termesztésében.

Meglepő újítást be a bécsi repülőtér és az Austrian Airlines osztrák légitársaság: ezentúl házhoz mennek az utasok csomagjaiért az osztrák fővárosban. A szolgáltatás díja a csomagok számától és az átvétel helyétől is függ.

London példáját követve kiszínezi több utcáját az osztrák főváros. Két kereszteződésben már tarka aszfaltszőnyeg fogadja az a közlekedőket. A köztéri művészeti alkotások üzenetet hordoznak, és a bécsieket is jobb kedvre derítik.

A bécsi lakosok számára a születésnap és a karácsony után a húsvét a harmadik legfontosabb ünnep az ajándékozás szempontjából. Tízből heten legalább egy embert megajándékoznak, átlagosan ötven euró értékben.

A Few Degrees More (Will Turn the World into an Uncomfortable Place) a címe a bécsi Leopold Museum legújabb akciójának, amelynek keretében ferdén lógó tájképekkel hívja fel a figyelmet a klímaváltozásra.

Yang Yang és Long Hui a veszélyeztetett faj megőrzését célzó kutatási együttműködés keretében váltak a bécsi állatkert lakóivá. Az óriáspandák a mai napig a Kínai Népköztársaság tulajdonában vannak.

Már egy év eltelt azóta, hogy Ausztria fővárosában bevezették a város egész területére kiterjedő, egységes parkolási rendszert, amivel véget vetettek az ingyenes parkolásnak. A lépés eredménye kevesebb autó és több szabad parkolóhely lett.

A böjt jót tesz testnek és léleknek, és egy kis odafigyeléssel a környezetnek is. Ausztria fővárosának környezetvédelmi ügyosztálya emiatt összeállított néhány tippet, amelyekkel nem csupán az életminőségen is lehet javítani, és a klímavédelemhez is hozzájárulhat a lakosság.