Jelentős bírsággal sújt le a villamossínre belógva parkolókra Bécs

Jelentős bírsággal sújt le a villamossínre belógva parkolókra Bécs

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki szabálytalan parkolás miatt akadályozza a tömegközlekedést. Egy figyelmetlen autós akár kétszáz utast is feltarthat.

Ausztria fővárosában tavaly összesen 1535 alkalommal akadályozták a villamosok továbbhaladását a figyelmetlenül parkoló autósok, míg a buszok beállását a megállóba 787 alkalommal hiúsították meg a szabálytalanul leállított autók. Bécs már régóta ideje igyekszik különböző kampányokkal nagyobb körültekintésre bírni az autósokat parkoláskor, ezen kívül pedig az érintett megállók, szakaszok környezetének átépítésével folyamatosan csökkenti a neuralgikus pontok számát.

Ezúttal azonban drasztikusabb lépésre szánták magukat a sógoroknál.

2023. szeptember 15-től a korábbi 128 euróról 365 euróra (50 ezer forintról 140 ezer forintra) emelik a büntetését azoknak, akik a figyelmetlenül leállított autójukkal akadályozzák a közösségi közlekedést.

Ezen felül még az elvontatás illetve a tűzoltóság költségét is meg kell térítenie a szabálytalanul parkolónak.

A bírság összegének jelentős emelésével nem az a cél, hogy jól megbüntessék az autósokat, hanem hogy a buszok, villamosok zavartalanul közlekedhessenek – magyarázta Ulli Sima közlekedésért felelős városi tanácsnok a lépés hátterét.

Egy alacsonypadlós villamoson körülbelül kétszáz utasnak van hely, vagyis egy szabálytalanul leállított autó ennyi embert tart fel és kényszerít átszállásra. Ráadásul az akadály megszűnése után még eltart egy darabig, míg teljesen helyreáll a forgalom az adott szakaszon.

November óta működik az osztrák fővárosban Ausztria egyik legmodernebb rehabilitációs központja. A centrumban a világ húsz legjobb robotizált terápiás eszköze segíti az agyvérzésen átesettek, sclerosis multiplexes betegek és traumás gerincsérültek mozgásszervi rehabilitációját, jelentősen növelve a fizioterápia hatékonyságát.

A görög Olympiakosz elleni Konferencia-liga playoff jelentette a végállomás a Ferencváros labdarúgócsapata számára, miután az athéni meccs utána a Groupama Arénában rendezett visszavágón is 1-0-ás vereséget szenvedett.