Bécs újabb lépést tesz a menstruációs szegénység felszámolására

Bécs újabb lépést tesz a menstruációs szegénység felszámolására

Október közepétől minden bécsi BIPA drogériában elhelyeznek úgynevezett Rote Boxokat, ahonnan a rászoruló nők és lányok ingyen vehetnek el intim higiéniás termékeket.

A Brigittenauban zajló kísérleti projekt egyértelműen rávilágított, milyen életbevágóan fontos sok lány és nő számára, hogy ingyen juthasson betéthez és tamponhoz. A Rote Box egy olyan intézkedés, amely igazságosságot teremt a nemek között egészségügyi szempontból is – nyilatkozta Peter Hacker egészségügyi városi tanácsnok azzal kapcsolatban, hogy október közepétől minden bécsi BIPA drogériában lesz egy Rote Box, ahonnan ingyen juthatnak intim higiéniás termékekhez a rászoruló lányok és nők.

A most bejelentett döntést döntést egy három hónapos tesztidőszak előzte meg Brigittenauban, ahol – szintén a BIPA közreműködésével – 80 ezer tampont és 95 ezer betétet bocsátottak ingyen lányok és nők rendelkezésére. Ezt a kezdeményezést most az egész fővárosra kiterjesztik. A program keretében a rászoruló lányok és nők ifjúsági centrumokban és szociális boltokban kérhetnek utalványfüzetet, amely segítségével havonta egy csomag sajátmárkás tampont vagy egy csomag sajátmárkás betétet kapnak ingyen a BIPA-ban felállított Rote Box polcáról.

A projekt a bécsi nők körében tavaly tavasszal végzett „Bécs, amilyennek (n)ők szeretnék” című közvélemény-kutatás eredményeként valósul meg, amelyen a résztvevők többek között ingyenes menstruációs termékeket és nagyobb alacsonyküszöbű egészségügyi kínálatot szerettek volna. A felmérésben 15500 bécsi nő vett részt, és összesen 77 ezer ötletet, javaslatot és igényt osztottak meg a várossal. A kutatással összefüggésben már korábban átadták a „Csajzónát” Favoritenben, ahol a lányok biztonságos körülmények között, fogyasztási kényszer nélkül találkozhatnak, valamint olyan projekteket indítottak, amelyek növelik a lányok, nők arányát a műszaki szakmákban. A közelmúltban pedig megkezdte működését Bécs ötödik védett háza is.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.