Bécs újabb lépést tesz a menstruációs szegénység felszámolására

Bécs újabb lépést tesz a menstruációs szegénység felszámolására

Október közepétől minden bécsi BIPA drogériában elhelyeznek úgynevezett Rote Boxokat, ahonnan a rászoruló nők és lányok ingyen vehetnek el intim higiéniás termékeket.

A Brigittenauban zajló kísérleti projekt egyértelműen rávilágított, milyen életbevágóan fontos sok lány és nő számára, hogy ingyen juthasson betéthez és tamponhoz. A Rote Box egy olyan intézkedés, amely igazságosságot teremt a nemek között egészségügyi szempontból is – nyilatkozta Peter Hacker egészségügyi városi tanácsnok azzal kapcsolatban, hogy október közepétől minden bécsi BIPA drogériában lesz egy Rote Box, ahonnan ingyen juthatnak intim higiéniás termékekhez a rászoruló lányok és nők.

A most bejelentett döntést döntést egy három hónapos tesztidőszak előzte meg Brigittenauban, ahol – szintén a BIPA közreműködésével – 80 ezer tampont és 95 ezer betétet bocsátottak ingyen lányok és nők rendelkezésére. Ezt a kezdeményezést most az egész fővárosra kiterjesztik. A program keretében a rászoruló lányok és nők ifjúsági centrumokban és szociális boltokban kérhetnek utalványfüzetet, amely segítségével havonta egy csomag sajátmárkás tampont vagy egy csomag sajátmárkás betétet kapnak ingyen a BIPA-ban felállított Rote Box polcáról.

A projekt a bécsi nők körében tavaly tavasszal végzett „Bécs, amilyennek (n)ők szeretnék” című közvélemény-kutatás eredményeként valósul meg, amelyen a résztvevők többek között ingyenes menstruációs termékeket és nagyobb alacsonyküszöbű egészségügyi kínálatot szerettek volna. A felmérésben 15500 bécsi nő vett részt, és összesen 77 ezer ötletet, javaslatot és igényt osztottak meg a várossal. A kutatással összefüggésben már korábban átadták a „Csajzónát” Favoritenben, ahol a lányok biztonságos körülmények között, fogyasztási kényszer nélkül találkozhatnak, valamint olyan projekteket indítottak, amelyek növelik a lányok, nők arányát a műszaki szakmákban. A közelmúltban pedig megkezdte működését Bécs ötödik védett háza is.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.