Több időre és lehetőségre vágynak a bécsi nők

Több időre és lehetőségre vágynak a bécsi nők

Több időt magukra és másokra, valamint a láthatatlan munka egyenlőbb elosztását szeretnék a bécsi nők – derült ki az osztrák főváros eddigi legnagyobb közvélemény-kutatásából, amelyet kizárólag nők körében végeztek.

Az osztrák fővárosban idén tavasszal, „Bécs, amilyennek (n)ők szeretnék” címmel indult közvéleménykutatás, melynek keretében felmérték, mit gondolnak a bécsi nők oktatásról, fizetett és nem fizetett munkáról, hétköznapokról és szabadidőről valamint a speciális, nőknek szánt programokról. A kutatás célja az volt, hogy megértsék a bécsi nők élethelyzetét, így a jövőben az igényeikhez és kívánságaikhoz tudják igazítani a várost.

A Frauenservice Wien megbízásából végzett közvélemény-kutatásban több mint 15 ezer nő vett részt és 77 ezer választ dolgoztak fel. A válaszadók között minden korosztály képviseltette magát és a legkülönbözőbb iskolai végzettségű valamint migrációs hátterű nők is részt vettek a felmérésben.

Kiderült, hogy a bécsi nők alapvetően elégedettek a helyzetükkel, ha a lakhatásról, egészségi állapotról, közösségi közlekedésről vagy az iskolai végzettségükről van szó. A nők többsége – 54 százalékuk – viszont elégedetlenségének adott hangot, ha a rendelkezésére álló időről kérdezték – legyen szó szociális kapcsolatokról, szabadidőről vagy énidőről. Erre csupán a válaszadók 18 százaléka mondta azt, hogy rendkívül elégedett.

A láthatatlan munkára vonatkozó kérdésnél 56 százalék válaszolta, hogy a gyerekek gondozása, ellátása javarészt az ő feladata, csupán 35 százalék mondta, hogy párjával nagyjából azonos arányban osztoznak a feladaton. Mindössze 6 százaléka válaszolta, hogy a gyerekgondozás javarészt a partnerére hárul. A bérolló összezárása, a lányok támogatása a szakmaválasztásban és az időskori szegénység elleni intézkedések voltak még azok a területek, amelyek a legtöbb bécsi nőt foglalkoztatják.

A megkérdezettek 68 százaléka elégedett a lakókörnyezetében rendelkezésre álló közterületekkel, viszont sokak számára fontos, hogy elegendő védett ház legyen hozzáférhető a családon belüli erőszak miatt segítségre szoruló nők számára.

Ezen kívül több lehetőséget és nagyobb esélyegyenlőséget kívánnak a bécsi nők a szakmai karrierépítés és a továbbképzési lehetőségek terén. Előbbivel 59 százalékuk, utóbbival 49 százalékuk elégedetlen. A felmérésből az is kiderült, hogy a bécsi nők nagyon szolidárisak a más élethelyzetben lévőkkel, és nemcsak magukra gondolnak. A kutatásban megemlítettek például olyan problémákat is, amelyek őket nem érintik ugyan, de másoknak meghatározza az életét. Ilyen például az időskori szegénység vagy az egyedülálló nők helyzete.

Miután megszületett a bécsi nők körében végzett közvéleménykutatás eredménye, indulhatnak azok az intézkedések, amelyekkel Bécs Városa az elkövetkező hónapokban és években olyanná formálja át az osztrák fővárost, amilyennek az itt élő nők szeretnék – nyilatkozta az eredmények kapcsán Kathrin Gaál alpolgármester. 

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.