Ismét városi támogatásból javíttathatják meg legkülönfélébb tárgyaikat a bécsiek

Ismét városi támogatásból javíttathatják meg legkülönfélébb tárgyaikat a bécsiek

Tovább folytatódik a népszerű javítási kupon-akció Bécsben. Az osztrák főváros négy év alatt 1,2 millió eurót biztosít a használati tárgyak megjavíttatására.

A nagy sikerre való tekintettel Ausztria fővárosa ismételten meghirdette a javítási kupon-akcióját. Ennek keretében 100 euróig támogatja bárminek a megjavítását. A javítási kupon első fordulója óta a bécsiek 35 ezer tárgyat mentettek meg a kidobástól és használtak tovább a javítást követően.

Sok holminak eszmei értéke van az emberek számára, és a javításnak hála már nem kell megválniuk tőlük. A javítási kuponnak köszönhetően most mindenki számára elérhetővé válik ez a lehetőség – nyilatkozta Jürgen Czernohorszky klímavédelmi tanácsnok azt követően, hogy Bécs negyedik alkalommal is meghirdette a Reparaturbon – javítási kupon – akciót. 2027-ig a város összesen 1,2 millió eurót biztosít erre a célra.

Az akció lényege, hogy a város a bruttó javítási költség 50 százalékáig, de maximum 100 euróig támogatja bárminek is a megjavítását,

legyen szó kerékpárról, szétjött cipzárú táskáról vagy megnémult beszélő játékbabáról. Egyedül elektronikai cikkek szervizelésére nem váltható be a kupon, mert arra van állami kupon. A Reparaturbon 4.0 október vége óta elérhető, és a bejelentkezést vagy regisztrációt követően csak le kell tölteni a város honlapjáról. A kupont azoknál a szolgáltatóknál lehet beváltani, amelyek tagjai a Reparaturnetzwerk Wiennek, a Bécsi Javítási Hálózatnak. Ez egyben garancia a minőségre, ugyanis a hálózatba csak megbízható, létező vállalkozások kerülhetnek be, amelyek megfelelnek bizonyos feltételeknek. Ilyen például, hogy a munkavállalók legalább 50 százaléka javítási szolgáltatást végez és hogy a vállalkozás legalább három, de inkább több márka szervizelését végzi. Ha az állapotfelmérés során kiderül, hogy mégiscsak olcsóbb újat venni, mint a régit megjavítani, akkor a kupont 55 euróig az árajánlatkérésre lehet felhasználni.

Az akció kezdete, vagyis 2020 ősze óta a bécsi lakosok összesen mintegy 35 ezer tárgynak adtak második életet, és 352 tonnányi hulladéktól és 2700 tonnányi szén-dioxidtól kímélték meg a környezetet. Ennyi szén-dioxidot 207 hektárnyi – egy kisebb kerületnyi – erdő köt meg.

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

A fővárosban a Fiat 500-as, Budapesten kívül pedig a Peugeot 3008-as és 308-as modellek voltak a legnépszerűbben a Wigo autómegosztó szolgáltatás felhasználói körében 2023-ban.