Meghaladta a kétmilliót Bécs lakosságszáma

Meghaladta a kétmilliót Bécs lakosságszáma

Az előzetes adatok alapján szeptember végén, hosszú idő után újra átlépte a kétmilliót Ausztria fővárosának népessége. Ezzel Bécs az Európai Unió ötödik legnagyobb városa lett.

Több mint száz év után, szeptember végén az osztrák főváros lakosságszáma újra meghaladta a kétmillió főt – derült ki a Bécsi Statisztikai Hivatal előzetes havi népességadataiból. A város nyilvántartása szerint január 1-je és szeptember 30-a között további 19500 ember választotta lakhelyéül Bécset, tavaly pedig bő 51 ezren, ami a legnagyobb népességnövekedés volt a hivatalos statisztikák vezetése, 1962 óta.

Az osztrák főváros a 19. században élte fénykorát, 1910-ben 2,08 millióan laktak itt, majd a 20. században folyamatosan csökkenni kezdett a lakosságszáma és megindult az elöregedése is. A legkevesebb lakosa 1988-ban volt, akkor 1,48 millióan voltak Bécsbe bejelentve. Az előrejelzésekkel ellentétben a Vasfüggöny leomlása után, a 1990-es években aztán újra növekedésnek indult a lakosságszáma, a 21. század kezdete óta pedig évente átlagosan évi húszezer fővel nő.

A jelenlegi bécsi lakosok 39 százaléka külföldön született, ezzel az osztrák főváros – Brüsszel mellett – az Európai Unió egyik legsokszínűbb városa. A bevándorlók közül a legtöbben Szerbiában, Törökországban és Németországban születtek, ugyanakkor az elmúlt években a szerb születésű bécsiek száma nagyjából stagnál, a törököké csökkent, a németeké viszont 2002 óta több mint megduplázódott. Az elmúlt húsz évben főként a lengyelek, magyarok, románok, bolgárok és szlovákok aránya nőtt meg, illetve a 2015-16-os menekülthullám valamint az ukrajnai háború nyomán a szíriaiak, afgánok és ukránok aránya.

A bevándorlás pozitívan hatott a város lakosságának korösszetételére is. Miközben az 1970-es években demográfiailag a világ egyik legöregebb városának számított Bécs, addig napjainkban már Ausztria legfiatalabb tartományának számít. A lakosság nagyjából 70 százaléka a munkaképes 15-64 évesek közül kerül ki, míg az idősek – 65 év felettiek aránya viszonylag alacsony (17 százalék).

Az előrejelzések alapján az idei év végére Bécs lakosságszáma jelentősen túllépi majd a kétmilliót, mivel hagyományosan szeptemberben és októberben nő a legjobban a lakosságszáma, amikor a más tartományokból, illetve külföldről érkező diákok bejelentkeznek az új lakhelyükre. Az, hogy pontosan mikor lépte át Bécs lakosságszáma a kétmilliót, várhatóan novemberben derül ki, ekkor közli ugyanis az Osztrák Statisztikai Hivatal az októberi előzetes népességadatokat.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.