Különleges diabéteszközpontot hoztak létre Bécsben

Különleges diabéteszközpontot hoztak létre Bécsben

Ausztriában is egyedülálló az a diabéteszcentrum, amely március óta működik Bécs X. kerületében. A központban belgyógyászok, dietetikusok, diplomás ápolók és klinikai szakpszichológusok tanítják meg együtt élni betegségükkel a cukorbetegséggel frissen diagnosztizált betegeket.

A cukorbetegség, más néven diabétesz egyike a leggyakoribb betegségeknek a fejlett országokban. Ausztria fővárosában körülbelül 130 ezer embert érint, ráadásul közülük egyre több a fiatal. Még jobb ellátásuk érdekében 2023. márciusa óta a Klinik Landstraße részeként diabéteszközpont kezdte meg működését Bécs X. kerületében.

A Diabeteszentrum Wienerbergben endokrinológiára és anyagcserére szakosodott belgyógyászok, diplomás ápolók, dietetikusok és klinikai szakpszichológusok működnek szorosan együtt és gondozzák a betegséggel frissen diagnosztizáltakat. A központba érkező betegek először egy átfogó tanácsadáson vesznek részt, ahol bőven szánnak rájuk időt, majd ezt követően találkoznak a kezelőorvosukkal. A gondozás során – ambuláns ellátás keretében – beállítják az inzulinadagjukat, pszichológusok segítik elfogadni az új életüket, a központban található látványkonyhában pedig nemcsak hasznos étkezési tanácsokat kapnak, de akár ki is próbálhatják az új recepteket.

Az új centrum működésének első száz napja alatt eddig már 1400 beteget gondoztak, akiket a sikeres kontrollvizsgálat után visszairányítanak a háziorvosukhoz. Kivételt képeznek az 1-es típusú cukorbetegséggel élők, valamint a terhességi diabétesszel diagnosztizált kismamák, őket ugyanis folyamatosan a központ szakemberei látják el.

A tervek szerint a bécsi diabéteszcentrumban évente mintegy 8000 beteget tudnak majd fogadni.

A cukorbetegek komplex gondozásának célja, hogy elkerüljék vagy minél inkább kitolják az esetleges szövődmények kialakulását. A következő lépésben éppen ezért a szemészeti szűrést szeretnék bevezetni Bécsben, melynek során a szakemberek mesterséges intelligencia segítségével azt vizsgálják, hogy vannak-e veszélyes elváltozások a retinán.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.