Elrajtolt a bécsi Viennale filmfesztivál

Elrajtolt a bécsi Viennale filmfesztivál

Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmjével vette kezdetét október 19-én a 61. alkalommal megrendezett Viennale filmfesztivál Ausztria fővárosában.

A társadalom szélére szorulás, identitás és hovatartozás, hagyományok, család és emberi kapcsolatok – többek között ezeket a témákat is körüljárják az október 19. és 31. között megrendezett bécsi filmfesztiválon, a Viennalén bemutatott filmek. A fesztivál Reisz Gábor Magyarázat Mindenre című filmjével vette kezdetét, és a Yannick című szürreális komédiával ér véget. A vetítéseket beszélgetések, szakmai rendezvények és zenei program egészítik ki.

A 61. alkalommal megrendezett fesztiválnak öt mozi ad otthont, ahol a közönség olyan fesztiváldíjas filmeket nézhet meg mint Yorgos Lanthimos feminista Frankenstein-parafrázisa, a Szegény Párák, amely a Velencei Filmfesztivál legjobbja lett vagy az Arany Pálma fődíját elnyerő Egy zuhanás anatómiája Justine Triettől. De látható lesz a bécsi mozikban Sofia Exarchou Animal című koprodukciója, Wim Wenders Perfect Days, Philippe Garrel „Le Grand Chariot és Agnieszka Holland Zielona Granica című menekültdrámája is.

A kortárs filmek mezőnyében az idei év nagy felfedezettjei az ázsiai utánpótlás-rendezők alkotásai mint például a vietnami Pham Thien Inside The Yellow Cocoon Shell című filmje, amelyben a családi kötelezettségek egy régen elfeledni kívánt múltat idéznek fel újra meg újra. Malajzia történelmének egy alig ismert, brutális fejezetét fedi fel Chong Keat Aun Snow In Midsummer című alkotása.

Több mint húsz filmmel képviseli magát az osztrák filmművészet, közte Leandro Koch és Paloma Schachmann Adentro mío estoy Bailando című alkotása, Sudabeh Mortezais Europa című drámája vagy Jessica Hausner Club Zero című disztópiája. Nagy várakozás övezi az Adrian Goiginger és Voodoo Jürgens együttműködéséből született Rickerlt és Timm Kröger Die Theorie von allem című koprodukcióját, amely a velencei premierje után mutatkozik be a Viennálén.

Az Osztrák Filmmúzeummal közösen megrendezett Retrospektív Raúl Ruizról szól, aki több mint száz filmet készített és emellett verseket, esszéket, színdarabokat, naplókat hagyott az utókorra. A bemutatott negyven filmjét úgy válogatták össze, hogy mindegyik utaljon valamelyik másik alkotására, kapcsolódjon azokhoz. A Viennale alkalmából pedig 2023. október 26-án Bécsbe látogat Cathrine Deneuve francia filmdíva.

A művészet valószínűleg nem tudja megváltoztatni a világot, de különböző perspektívákból nézhet az emberekre és a világra. És bátorságot adhat. Ez a Viennale feladata: Hogy felnyissa a szemünket a világra – nyilatkozta a filmfesztivál programjáról Bécs kulturális városi tanácsnoka, Veronica Kaup-Hasler a legújabb nemzetközi eseményekre reagálva elmondta.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.