A fenntarthatóság is formálhatja a jövő legfontosabb szakmáit

A fenntarthatóság is formálhatja a jövő legfontosabb szakmáit

A jövőben azok a szakmák kerülnek előtérbe a Bécsi Gazdasági Kamara várakozásai szerint, amelyek hozzájárulnak egy fenntartható világ kialakításához és segítik a függetlenedést a fosszilis energiahordozóktól.

A Green Jobs elnevezés azokat a szakmákat takarja, amelyek segítenek mérsékelni a negatív környezeti változások hatását és hozzájárulnak a fenntartható módon élő és az erőforrásokat hatékonyan felhasználó társadalom kialakításához. Éppen ezért a jövő legkeresettebb kompetenciái a Green Skills lesz, vagyis azok a képességek, tudás, ismeretek és hozzáállás, amelyek támogatják ezeknek a céloknak az elérését. A tervalapú gondolkodás (design thinking), a kreativitás, az alkalmazkodóképesség, a reziliencia és az empátia egyre nagyobb szerepet kapnak a jövőben.

A változások nyomán nemcsak új szakmák születnek majd és régiek tűnnek el, de be kell engedni a zöld gondolkodásmódot a hagyományos szakmákba is, illetve ehhez kell igazodni a szakképzés során is. Az Osztrák Gazdasági Kamara megbízásából készített felmérés szerint a fiatalok 75 százaléka már a környezetvédelmi vonatkozással is rendelkező szakmák iránt érdeklődik, így ehhez kell igazodnia a képzési kínálatnak is.

A Bécsi Gazdasági Kamara szerint a jövő egyik legkeresettebb szakembere az elektronikai technikus lesz, hiszen egyre több szakemberre van szükség a napelemes rendszerek, okosotthon-megoldások vagy elektromos autótöltők telepítéséhez. Az osztrák fővárosban jelenleg 1345-en tanulják ezt a szakmát. Szintén egyike a jövő szakmáinak a vízvezeték- és gázszerelő, illetve az épületgépész, hiszen ők azok, akik klímabaráttá tudják alakítani az épületek hűtési és fűtési rendszerét – például hőszivattyúkkal és napkollektorokkal.

A speditőr szintén egy olyan szakma, akinek mindig lesz munkája, hiszen minden olyan vállalatnak szüksége van rájuk, amelyik árukkal kereskedik. Ráadásul a speditőrök pontosan tudják, hogyan lehet úgy összehangolni az áruk és alapanyagok beszerzését, szállítását és raktározását, hogy a lehető legkisebb legyen a folyamat ökológiai lábnyoma, az áruk minősége pedig változatlan maradjon.

Bécs üzemeiben és gyáraiban jelenleg 15087 ipari tanuló van szakmai gyakorlaton, ami 12,4 százalékkal több az előző évhez képest. A bécsi cégekhez az új tanévben 27 százalékkal több szakmunkás tanuló jelentkezett, mint az előző tanévben. 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.