Sok új tanárral és ingyen ebéddel kezdődött a tanév Bécsben

Sok új tanárral és ingyen ebéddel kezdődött a tanév Bécsben

Ausztria fővárosában 242 ezer gyerek és fiatal számára kezdődött meg az idei tanév. Bécs a családok feszült anyagi helyzetén ingyen ebéddel segít az egésznapos iskolákban.

Magyarországhoz hasonlóan már Ausztriában is megkezdődött a 2023/2024-es tanév. Bécsben ez 242 ezer gyereket és fiatalt érint. A Bécsi Gazdasági Kamara felmérése szerint egy-egy gyerek tanévkezdése átlagosan 150 euróba (mintegy 58 ezer forint) kerül, míg elsősök esetében ez akár 400 euróra (csaknem 155 ezer forint) is rúghat. Mivel az áremelkedések miatt a bécsi családokat is egyre inkább megterheli a gyerekek iskolába járása – a Munkavállalói Kamara felmérése szerint egy alsós gyerek esetében ez évente csaknem 1500 eurós kiadást jelent –, Bécs városa igyekszik többféle módon is támogatni a szülőket.

Az egésznapos iskolák diákjai, azaz 23500 gyermek például idén ingyen kapja az ebédet, ami gyerekenként évente nagyjából 10000 eurós megtakarítást jelent a családok számára.

Ezen felül a város 4,2 millió eurót ad az iskoláknak arra, hogy füzeteket, tollakat, festéket, ecsetet és egyéb tanszereket szerezzenek be a gyerekek számára, amelyeket ingyen bocsátanak a rendelkezésükre.

Ebben az évben a város intenzívebben támogatja a többnapos iskolai rendezvényeket is, így nem kell annyi osztálypénzt sem befizetniük a szülőknek.

A 2023/24-es tanévben hat új iskolaépületben – ezek Favoritenben, Simmeringben, Penzingben, Floridsdorfban és Donaustadtban találhatóak – kezdődött meg a tanítás, ami 163 plusz tantermet jelent. A város idén 290,3 millió eurót fordít az oktatási infrastruktúra bővítésére és karbantartására.

Az osztrák fővárosban is problémát jelentő tanárhiányt 1500 új tanár leszerződtetésével sikerült enyhíteni, akik közül százan más területekről érkeztek az oktatásba. A bécsi iskolarendszerből így jelenleg 31 pedagógus hiányzik, ami a 16 ezres összlétszám 0,2 százaléka. Mivel az új pedagógusok munkába állása ellenére is komoly kihívást jelent a tanárok száma Bécsben, a város idén ősszel eltekint minden olyan bürokratikus követelménytől, ami nincs törvényileg előírva, hogy megkönnyítse az érdeklődők munkába állását.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...