Közlekedés

A Volánbusz a HUMDA Zöld Busz Program támogatásának köszönhetően áprilisban 60 elektromos autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést, melyek közül 12 Ikarus 120e típusú zöldbusz Székesfehérvár helyi közlekedésében javítja a személyszállítás szolgáltatási színvonalát.

Az október 28-án 145 éves Nyugati pályaudvar fontos részein újult meg a tetőszerkezet, befejeződött a hangos és vizuális utastájékoztató rendszer kiépítése, használatba vehetik az utasok a megszépült Márványcsarnokot és a Ceglédi folyosót, és az automaták pályaudvaron belüli elosztása is még utasbarátabb lett.

A csütörtök reggeli órákban egy titokzatos oroszlán jelent meg a felújítás alatt álló Lánchídon. A műemlék oroszlánok új társa több százezer LEGO kockából épült meg, és a hídon tett látogatása után a Clark Ádám téren foglalja el őrhelyét, amíg a városlakók visszakapják az építkezés miatt jelenleg még elzárt területen lévő kőoroszlánokat.

Az Air France-KLM Csoport 2030-ra kerozinigényének 10 százalékát fenntartható forrásból származó üzemanyaggal elégíti ki, ennek elérése érdekében két kötelező érvényű szerződést írta alá.

Évekig tartó találgatások után a Royal Caribbean hivatalosan is lerántotta a leplet a következő generációs tengerjáró hajójáról. A világ legnagyobb óceánjáró hajója 20 emeletes lesz és 7600 fő utas kényelmét 2 350 fős személyzet szolgálja majd.

Október közepére a Déli pályaudvar aluljárójában is megújult az utastájékoztatási rendszer. A BKK az irányítótáblák, a kijáratokat jelző táblák, a környezeti helyszínrajz és a Déli pályaudvarról induló BKK-járatok sematizált térképének kihelyezésével segíti ügyfelei közlekedését az aluljáróban.

Tovább folytatódik a fővárosi buszflotta fiatalítása, a BKV újabb Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbuszokat állított forgalomba Óbuda és Cinkota telephelye szolgáltatási területén. A tervek szerint egy hónapon belül teljes mértékben alacsony padlóssá válik a BKV autóbuszállománya.

Egy évtizede készül Nagy-Britannia egyik legfontosabb építési bravúrja, a Heathrow repülőteret London belvárosával összekötő, Erzsébet királynőről elnevezett vasútvonal. A projekt összege 15 milliárd fontra rúg, és több mint tízezer szakember dolgozik benne.