A negyedéves jelentések hetén veszteséggel zárt a BUX

Jó néhány tőzsdei cég a napokban tette közzé negyedik negyedéves jelentését. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a kedvező hírek ellenére is mínuszban fejezte be február utolsó kereskedési hetét.

Növekvő forgalomban csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 66 169,03 ponton zárt pénteken, 94,15 ponttal, 0,14 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban. A részvénypiac heti forgalma 70,39 milliárd forint volt az előző heti 48,91 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.

Az Equilor Befektetési Zrt. szokásos heti összefoglalójában kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Bank keddi ülésén 100 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre. A jegybank szerint az elmúlt hetekben bővült a monetáris politikai mozgástér, azonban a márciusi inflációs jelentés kiemelten fontos lesz annak megítélésében, hogy milyen ütemben folytatódik a kamatcsökkentés 2024 második negyedévében.

A Richter csütörtökön tette közzé tavalyi negyedik negyedéves jelentését, a vállalat konszenzus feletti árbevételről és adózott eredményről jelentett, de a bruttó profit és az üzleti eredmény is enyhén elmaradt a várakozásoktól. A 203,2 milliárd forintos árbevétel 4 százalékkal haladta meg az elemzői konszenzust, míg a 130 milliárd forintos bruttó eredmény és a 45 milliárd forintos üzemi eredmény 3, illetve 2 százalékkal elmaradt a várakozásoktól. A 36,4 milliárd forintos adózott eredmény viszont jelentős mértékben, 27 százalékkal múlta felül a konszenzust. Céláremelés is érkezett a Richter részvényeire. A HSBC 9500 forintról 10 300 forintra emelte a gyógyszergyártó 12 havi célárfolyamát, az ajánlás továbbra is tartás.

Saját részvényt vett az OTP. A szerdai kereskedésben 28 856 részvényt vásárolt a bank 17 180 forintos átlagárfolyamon. A csütörtöki kereskedés során 33 600 papírt vettek, az átlagár 17 380 forinton alakult. Az Autonomous Research 20 500 forintról 21 058 forintra emelte az OTP-re vonatkozó 12 havi célárfolyamát, az ajánlás továbbra is felülteljesítés. Szintén céláremelés érkezett a Mol részvényeire, a Santander Biuro Maklerski 3200 forintról 3500 forintra emelte a részvényre vonatkozó 12 havi célárfolyamát, az ajánlást semlegesről felülteljesítőre javították.

Az Equilor a kommentárjában arra is kitért, hogy az AutoWallis is közzétette a tavalyi utolsó negyedév számait; 2023-ban összesen több mint 366 milliárd forintos árbevétel mellett 19,7 milliárd forintos EBITDA-t és 9,8 milliárd forintos nettó eredményt értek el. A vállalat hangsúlyozta, hogy a növekedést az organikus fejlődés mellett akvizíciók is támogatták, elsősorban a szolgáltatási területen. Partnerségre léptek több kínai márkával, a többi között a BYD-vel és az MG-vel. Az AutoWallis árfolyama az elmúlt egy évben csaknem 40 százalékkal emelkedett.

A 4iG-nél egy év alatt jelentősen nőtt az árbevétel és az EBITDA is, mind negyedéves, mind éves alapon. A bővülésben jelentős szerepe van a Vodafone felvásárlásának, amit tavaly január végén zárt le a társaság. Az értékcsökkenés és amortizáció miatt azonban a tavalyi negyedik negyedévben 13 milliárd forintot meghaladó mínuszt könyvelt el a 4iG, míg a teljes évet tekintve az EBIT 22,1 milliárd forintnyi pozitív értéket ért el. A pénzügyi eredmény a teljes tavalyi évre, mind a negyedik negyedévre érdemi mínuszt mutat, így az adózás előtti eredmény és a nettó eredmény negatív lett. A 2023-as évre kimutatott 32 milliárd forintnyi veszteség mellett azonban a korrigált adózott eredmény hatmilliárd forintot meghaladó pluszban van.

Az Opus sikeresen végrehajtotta részvény-visszavásárlási aukcióját. A társaság 2 milliárd forintot csaknem elérő mértékben fogadott be ajánlatokat, ami az előre meghirdetett mennyiségnek felel meg. Összesen 4 560 984 részvényt vásároltak vissza 438,5 forintos átlagáron, a legmagasabb elfogadott árszint 450 forint volt.

A vezető részvények közül:

  • A Mol értéke 0,20 százalékkal csökkent, a részvény 6,28 milliárd forintos heti forgalmat ért el, pénteken 2926 forinton zárt.
  • Az OTP árfolyama 0,14 százalékot erősödött. A részvény 17 425 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, 45,06 milliárd forintos heti forgalom mellett.
  • A Richter 1,03 százalékkal gyengülve 9625 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta a 11,69 milliárd forintot.
  • A Magyar Telekom teljesített a legjobban a héten, a távközlési cég papírjainak árfolyama 1,20 százalékkal emelkedett, a papír 843 forinton zárt pénteken, 2,75 milliárd forintos forgalommal fejezte be a hetet.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 5732,97 ponton zárt a héten, ami 15,36 ponttal, 0,27 százalékkal magasabb az előző hetinél.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.