Buzsáki Virág és Palumby Zsombor is duplázni tudott a monti OB-n

Buzsáki Virág és Palumby Zsombor is duplázni tudott a monti OB-n

Hétvégén Zalaegerszegen rendezték meg a hegyikerékpár országos bajnokságot. Az XCC és az XCO versenyben is a legnagyobb esélyesek győztek, Buzsáki Virág és Palumby Zsombor is két újabb bajnoki címmel gazdagodott.

Július 20-án és 21-és Zalaegerszegen, a Restart Fesztivál keretében rendezték meg a hegyikerékpár országos bajnokságot. Szombaton a short track (XCC), vasárnap pedig az olimpiai cross (XCO) versenyeire került sor Zala vármegye székhelyén, az Alsóhegyi Kalandparkban kialakított pályákon.

Bár egész héten kánikula volt a környéken, a szombati napon kisebb lehűlés, és nem kevés csapadék is érkezett Zalaegerszegre. Az esős körülmények sok nézőt otthon tartottak, és a versenyzők dolgát is megnehezítették, hiszen az XCC futamait így hűvös, és saras pályán kellett megtartani. A short trackben csak az elit versenyzők mérték össze erejüket egymással. A nők futamában Buzsáki Virág diadalmaskodott, 21 másodperccel Bokros Csenge Anna, és 1 perc 15 másodperccel Greman Szonja előtt. A férfiaknál Palumby Zsombor meggyőző fölénnyel szerezte meg az aranyérmet, a másik két dobogós helyért azonban végig nagy csatát vívott a győztest bő egy perccel követő trió. Végül Sylvester Balázs és Horváth Áron állhatott fel a dobogóra, Gerely Attila pedig épp hogy lemaradt róla.

Vasárnapra aztán visszatért a nagy nyári meleg, így az olimpiai cross országos bajnokságának küzdelmeit már napsütésben és hőségben rendezték meg. Bár az U9-től a Master3 korcsoportig versenyezhettek a montisok, a legnagyobb érdeklődés ezúttal is az elit kategória küzdelmeit övezte. Lényegében itt is papírforma-győzelmek születtek. A nőknél Buzsáki Virág szerezte meg a bajnoki címet, és ezzel két év után újra ő viselheti majd a magyar bajnoknak járó nemzeti színű trikót. Az ezüstérmes a mindössze 13 másodperccel később célba érő Greman Szonja lett, míg a dobogó harmadik fokára az 5 perc 2 másodperces hátrányt összeszedő Bokros Csenge Anna állhatott fel.

Az elit férfiak futamában címvédésre került sor, Palumby Zsombor ezúttal is magabiztosan diadalmaskodott. A győztest 2,5 perces hátránnyal Parti András követte, a 41 éves, sokszoros bajnok, és négyszeres olimpikon bringás (Pekingben, Londonban Rio de Janeiróban és Tokióban képviselte a magyar színeket) a Master2 korcsoport helyett versenyzett fel a legjobbak közé. Harmadikként 4 perc 50 másodperc hátránnyal Endrédi Máté gurult át a célvonalon. Palumby ezzel sorozatban harmadszor szerezte meg a bajnoki címet.

A felnőttek közvetlen utánpótlását jelentő U19-ben is érdekesen alakultak az eredmények. A lányoknál a toronymagas esélyes Bruchner Regina egyedül indult korcsoportjában, így győzelme nem is lehetett kérdés. A fiúknál viszont hihetetlen izgalmak között dőlt el a bajnoki cím sorsa. Az első két bringás végig fej-fej mellett haladt, végül Takács Zsombor felül tudta múlni a vele azonos idővel célba érő Vas Barnabást. A harmadik helyet Kiss Vince Dániel szerezte meg, 4 perc 44 másodperc hátránnyal célba érve.

A Budapesti Értéktőzsde minimális erősödéssel fejezte be a hetet, ezzel újabb történelmi csúcsot döntött. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével zöldben zárták a kereskedést.