Éjszakai forróságban futották a köröket a Mozdulj Futóest részvevői

Éjszakai forróságban futották a köröket a Mozdulj Futóest részvevői

Évek óta megrendezi Budapest szívében az ország egyik legnagyobb éjszakai futóversenyét a BSI. Az idei Mozdulj Futóest részvevői a napsütésmentes verseny ellenére nem úszták meg a szervezetet megviselő hőséget.

Aki nyáron futásra adja a fejét, főleg az utóbbi időben tapasztalható egyre melegebb nyarak idején, annak számolnia kell azzal, hogy nemcsak az átlagos sportolásához képest is sokkal jobban fog izzadni. Az idei nyár eddig bővelkedett a kánikulában, és ez igaz volt a június 29-én megrendezett Mozdulj Futóest napján is.

Az 5 kilométeres táv résztvevői még napnyugta előtt kezdték meg (és a gyorsabbak be is fejezték) futásukat, a 10 kilométeren próbálkozók és a félmaratoni futók az este 9 órás rajt miatt már sötétben rajtolhattak. Azonban a Hősök tere és az Andrássy út aszfaltja gondoskodott arról, hogy senki se fázzon, hiszen még az esti órákban is ontotta magából a meleget. Félmaratonon induló futóként ráadásul kétszer is meg megfutottam ezt a szakaszt, ugyanis két, nagyjából 10,5 kilométeres körből állt a táv. Nagyjából a kör fele zajlott az utakon, a másik felében a Városliget fái közötti körözgetés adott egy minimális felüdülést a versenyzőknek.

A szervezők felkészültek a melegre, nagyjából 2-3 kilométerenként volt frissítő, ahol a szokásos víz+szőlőcukor+banán+izó menü mellett párakapu, vagy épp mosakodásra alkalmas csap is próbált enyhíteni a versenyzők megpróbáltatásain.

A nagy hőségre való tekintettel lemondtam arról, hogy bármiféle célidőt tűzzek ki magamnak, inkább a szép környezet próbáltam élvezni, és a nagy meleget túlélni. Láthatóan mások is megszenvedtek az elemekkel, többen menet közben megálltak pihenni, sokan pedig a célban feküdtek el a Hősök tere betonján.

A hangulat és az útvonal tetszett (bár utóbbi sok újdonságot nem tartogatott számomra az ismerős terepen), a nyári melegben futott félmaraton viszont nem lesz a kedvencem. A januári gútai mínuszokat jobban élveztem, és az időm is jobb lett akkor.