Hangulatos hosszú futással indult a futóév Gútán

Hangulatos hosszú futással indult a futóév Gútán

Január 13-án tizenkettedik alkalommal rajtolt el a szlovákiai Gútán az év egyik első futóversenye. A résztvevők a maratoni és a félmaratoni távon mérhették össze erejüket egymással, és a téli időjárással.

Az újévi fogadalmak között évről évre rengetegen fogalmazzák meg, hogy elkezdenek rendszeresen sportolni, vagy konkrétan akár futni. A szlovákiai Gútán (Kolárovo) megrendezett Gútai Vízkereszt Maraton és Félmaraton nem őket szólította meg, a január közepén, hideg, téli időben tartott hosszú futás egyértelműen komolyabb felkészülést igényel.

A korábbi években már többször és több forrásból is jókat hallottam a rendezvényről, és egy ideje szemeztem is a félmaratoni távjával, de végül csak egy héttel a verseny előtt neveztem be rá. Télen még sosem futottam félmaratont, és még Magyarország határain túl sem, így több szempontból is a vízkereszti futás jelentette a tűzkeresztséget.

Gúta egy kicsivel több mint tízezer lakosú, többségében magyarlakta kisváros, a határtól körül-belül 25 kilométerre. A versenyközpont a főtér melletti iskolában volt, előnevezettként gördülékenyen ment minden, alig egy perc alatt letudtam a kötelező köröket.

A futás a főtéren kezdődött, és ott is ért véget. A verseny 10 órakor indult, a rajtot ágyúlövés jelezte a több mint 200 futónak. Az első 5 kilométer során egy kis kört tett meg a mezőny Gútán, érintve többek között a Duna egy mellékágát is. Rendezett város, és szép téli táj fogadta a mezőnyt, a befagyott folyó partján az egyik ház előtt még egy pálmafa is állt, kicsit szokatlan kompozíciót alkotva. A kör a versenyközpontnál zárult, innen jött a táv nehezebb része.

Bár végig sík volt az útvonal (a Strava összesen 21 méternyi szintemelkedést mért), a Vág-hidat oda is vissza is meg kellett mászni. A hídról lefutva a töltés melletti hosszú egyenes szakasz következett, amit a visszafordító után a másik irányba is le kellett futni. A maratonistáknak ez az egyenes még hosszabb volt, számukra jóval később, Vágfüzes után érkezett a száznyolcvan fokos fordulat. A táj itt nem volt változatos, a töltés melletti sok befagyott tócsa és belvíz jelentette a fő látnivalót.

A téli időjárás a futás szempontjából sokszor kiszámíthatatlan, a verseny előtt visszanézve a korábbi évek képeit volt itt már szinte minden. Ezúttal azonban az időjárás kegyes volt a versenyzőkhöz. Bár a pálya szélén állva egyértelműen hideg volt, futás közben elviselhető volt a hőmérséklet. Kesztyűt csak az első néhány kilométeren viseltem, és a csősál is végig a zsebben maradt. Eső egyáltalán nem volt, és a napsütés is csak délután érkezett meg.

A verseny mindent összevetve nekem nagyon tetszett. A családias létszám, a barátságos és természetközeli helyszín eltér a városi félmaratonokon megszokottól, de pont ez benne a szép. A frissítőállomások segítőkész személyzete választékos menüvel várta a versenyzőket, szőlőcukor, banán, csoki, sütemény, üdítő és forró tea is az asztalokra került. A célban szintén forró tea várta a távok teljesítőit, és ebédet is kaptak a futók. A befutóérem elég mutatósra sikerült, Gúta város dobócsillagra hasonlító címerével díszített medália volt a 21 és a 42 kilométer jutalma.

Személy szerint jól éreztem magam a versenyen. Idő és helyezés tekintetében sem fogalmaztam meg elvárást a rajt előtt, inkább a felkészülésbe illeszthető hosszabb futásként tekintettem rá. Ennek ellenére sikerült 2 órán belül teljesítenem a félmaratont, ami idénre egyértelmű cél volt, szóval lett egy olyan időm, amit az év hátralévő részében lehet majd tovább javítani. Vagy akár jövőre ugyanitt.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.