Lendületben volt januárban a BUX index

Lendületben volt januárban a BUX index

Mozgalmasan indult az év a Budapesti Értéktőzsdén. A BÉT részvényindexe, a BUX 5,6 százalékos pluszban zárta az év első hónapját. Egy részvény szintlépését és 160 éves jubileumot is ünnepeltek a pesti parketten.

A globális tőkepiaci hangulatot januárban is a geopolitikai feszültségek és a makrogazdasági környezet határozta meg: a tajvani konfliktus bizonytalanságai, a kínai részvénypiac bezuhanása, a közel-keleti háborús események, valamint a jegybanki döntések mind kivárásra intették a befektetőket. Az amerikai piacokat többnyire pozitív tendenciák jellemezték: az S&P 500 index történelmi csúcsot ért el, a technológiai vállalatok pedig különösen nagy emelkedést produkáltak. Európában szintén főleg a kedvező tőzsdei hangulat volt jellenző, különösen Párizsban, ahol többek között az LVMH legújabb gyorsjelentése hajtotta a luxusipari növekedést.

A magyarországi hazai tőkepiac is meg tudta tartani a stabilitását januárban, a BUX index 5,6 százalékos növekedéssel, 64 044,5 ponton zárt, legmagasabb értékét, 64 709,3 pontot pedig január 22-én érte el.

A legnagyobb, 167,5 milliárd forint értékben januárban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a kereskedés, őt követte a Richter Gedeon és a Mol: előbbi 40,1 milliárd, utóbbi 31,9 milliárd forintos forgalommal zárta a januárt. A mid-capek közül az Appeninn emelkedett ki, 41 százalékos részvényárfolyam-növekedéssel.

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében ebben a hónapban 273 milliárd forintot tett ki, amely egy kereskedési napra vetítve 12,4 milliárd forintot jelent.

Januárban többször is felcsendült a BÉT csengője: a hazai IT szektor meghatározó szereplője, a Gloster Infokommunikációs Nyrt. újabb mérföldkőhöz érkezett a Budapesti Értéktőzsdén, a vállalat részvényei a BÉT Xtend után immár a Standard kategóriában forognak. Az él első hónapjában ünnepelte 160. jubileumát a budapesti tőzsdézés, amelynek története a Pesti Áru- és Értéktőzsde (BÁÉT) 1864-es alapításáig nyúlik vissza.

A befektetési szolgáltatók versenyét az ERSTE zárt az élen, 139,8 milliárd forinttal, a 2-3. helyet pedig a Concorde és a Wood & Company érte el 135,3 és 106,7 milliárd forinttal.

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

A fővárosban a Fiat 500-as, Budapesten kívül pedig a Peugeot 3008-as és 308-as modellek voltak a legnépszerűbben a Wigo autómegosztó szolgáltatás felhasználói körében 2023-ban.