Gyengélkedett az ünnep előtti héten a BUX

Veszteséges hetet tudhat maga mögött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyenge eredményéhez a vezető részvények többségének visszaesése is hozzájárult.

Növekvő forgalom mellett csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 60 294,40 ponton zárt pénteken, 74,78 ponttal, 0,12 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban. A részvénypiac heti forgalma 133,7 milliárd forint volt az előző heti 84,8 milliárd forint után.

Hétfőn a BUX 0,28 százalékos emelkedéssel 60 538,62 ponton, történelmi csúcson zárt. A vezető részvények közül az OTP jelentős forgalomban erősödött az előző heti elemzői célárváltozásoknak köszönhetően, és a banki papír húzta a BUX-indexet. Kedden ismét csúcsot döntött a magyar részvényindex, a BUX 0,54 százalékos emelkedéssel, 60 864,82 ponton fejezte be a kereskedést, a hazai tőzsde az általános nemzetközi jó hangulatban felülteljesített az európai piacokhoz képest. A BÉT teljes napi forgalmának legnagyobb része az OTP részvényeihez volt köthető. Szerdán 0,32 százalékos emelkedéssel ugyancsak új történelmi csúcson, 61 061,16 ponton zárt a BUX, és ismét felülteljesített az európai tőzsdeindexekhez képest; mind a négy vezető részvény erősödött.

Csütörtökön profitot realizáltak a befektetők, a BUX az előző napok jelentős emelkedése után 0,83 százalékos csökkenéssel, 60 551,62 ponton zárt. Pénteken folytatódott a megtorpanás, illetve a profitrealizálás, és érezhető volt, hogy közeledik az ünnepi időszak. A BUX 0,42 százalékos csökkenéssel, 60 294,40 ponton fejezte be a kereskedést, a magyar tőzsde alulteljesített a vezető európai börzékhez képest a piaci korrekció miatt.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti kommentárjában a hét eseményeivel kapcsolatban kiemelte, hogy a bankszövetség elnöke abban bízik, hogy 2024 után el lehet törölni az extraprofitadót. Jelasity Radován szerint a szektor célja az adó eltörlése volt, de ennek csak a lefelezése történt meg eddig, amiért cserébe a bankoknak többlet állampapírt kell vásárolniuk. Hozzátette, hogy már a kilábalás jeleit látják a gazdaságban.

Az elemzésben arra is kitértek, hogy a Mol megkezdte a gázkitermelést a kazahsztáni Rozskovszkij-mezőn. A jelenleg megcélzott tározóból kinyerhető földgáz és kondenzátum mennyisége 158,8 millió hordó egyenértéknek felel meg, ebből a gáz 101,5 millió hordónak, a kondenzátum 57,3 millió hordónak. Az első kútból naponta 300 ezer köbméter földgázt fognak kitermelni.

Az Equilor felidézte, hogy a Magyar Telekom 12 százalékos átlagos béremelést jelentett be. A társaság megegyezésre jutott a szakszervezetekkel, melynek eredménye a bérfejlesztés mértéke, illetve az is, hogy nem lesz csoportos létszámleépítés a vállalatnál. Az intézkedések hatása 6 milliárd forint lehet a társaság szerint.

A vezető részvények közül:

  • A héten az OTP árfolyama 1,09 százalékkal emelkedett, a papír 15 750 forinton zárt pénteken, 101,2 milliárd forintos heti forgalom mellett.
  • A Mol részvényeinek értéke 0,35 százalékkal csökkent. A részvény 2822 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma 12,8 milliárd forint volt.
  • A Richter jegyzése 1,92 százalékkal esett vissza, a részvény a héten 6,8 milliárd forintos forgalmat ért el, pénteken 8700 forinton zárt.
  • A Magyar Telekom 0,45 százalékkal gyengült a héten, pénteken 663 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 5,3 milliárd forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 5206,04 ponton zárt a héten, ami 8,80 ponttal, 0,17 százalékkal magasabb az előző hetinél.

November óta működik az osztrák fővárosban Ausztria egyik legmodernebb rehabilitációs központja. A centrumban a világ húsz legjobb robotizált terápiás eszköze segíti az agyvérzésen átesettek, sclerosis multiplexes betegek és traumás gerincsérültek mozgásszervi rehabilitációját, jelentősen növelve a fizioterápia hatékonyságát.

Tovább bővült a Budapesti Értéktőzsde indexkínálata. A BUX és a BUMIX mellett a középvállalati XTEND, és a közép-európai blue chipeket tartalmazó CETOP részvénykosárral is kereskedhetünk.

A Budapesti értéktőzsde részvényindexe emelkedett a héten. A vezető részvények többsége szintén pluszban zárta a kereskedést.