Ismét erős hetet zárt a BUX

Az előző heti történelmi csúcsot tovább javítva erősödött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető papírok közül csak a Richter árfolyama esett.

Emelkedő forgalom mellett nőtt a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 60 369,18 ponton zárt pénteken, 1699,35 ponttal, 2,90 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban. A részvénypiac heti forgalma 84,86 milliárd forint volt az előző heti 36,65 milliárd forint után, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti kommentárja szerint brutális emelkedést lehetett látni az elmúlt napokban a hazai részvénypiacon: a BUX-index átvitte az 59 ezres, majd a 60 ezres szintet is, és már 61 ezer pont felé közelít. Ráadásul a BUX csütörtökön 1592,89 pontos, 2,71 százalékos emelkedéssel, 60 475,92 ponton, új történelmi csúcson zárt.

Kiemelték, hogy az OTP-nek két meghatározó nagybank is megemelte a célárfolyamot: a JP Morgan 17 800-ról 20 100 forintra, változatlanul felülsúlyozás ajánlás mellett, míg a Goldman Sachs 18 600-ról 20 700 forintra, változatlanul vételi ajánlás mellett. Mindezek ellenére pénteken, a kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat miatt, az OTP árfolyama is esett. A pénteki 30,3 milliárd forintos forgalomból 21,7 milliárd forint a bankpapírhoz volt köthető. Az elemzés szerint az OTP nagy forgalma azzal magyarázható, hogy a magyar részvények közül főleg ez van a külföldi befektetők célkeresztjében.

Csütörtökön javított a Mol adósbesorolási kilátásán a Moody's. A hitelminősítő megerősítette a Baa3-as adósbesorolást, viszont a kilátást stabilról pozitívra javította, amely a későbbi felminősítés lehetőségére utal. Az Equilor a heti összefoglalójában arra is kitért, hogy kiugró eredményt ért el az Opus-csoport 2023 első háromnegyed évében, a nettó nyereség 30,67 milliárd forint lett, ami több mint duplája az egy évvel korábbi azonos időszakinak. Az Equilor célárfolyama az Opus Global részvényeire továbbra is 423 forint részvényenként, tartás ajánlás mellett.

A vezető részvények közül:

  • A Mol 2,39 százalékkal erősödött a héten, pénteken 2832 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 10,31 milliárd forint volt.
  • A héten a legnagyobb mértékben, 5,41 százalékkal az OTP árfolyama emelkedett, a papír 15 580 forinton zárt pénteken, 59,14 milliárd forintos heti forgalom mellett.
  • A Richter jegyzése 0,67 százalékkal mérséklődött, a részvény a héten 8,89 milliárd forintos forgalmat ért el, pénteken 8870 forinton zárt.
  • A Magyar Telekom árfolyama 4,55 százalékkal nőtt. A részvény 666 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma 1,92 milliárd forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 5197,24 ponton zárt a héten, ami 18,12 ponttal, 0,35 százalékkal magasabb az előző hetinél.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...