Új elnököt választottak a Budapesti Értéktőzsde élére

Új elnököt választottak a Budapesti Értéktőzsde élére

Rendkívüli közgyűlést tartott csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde, ahol Virág Barnabást, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnökét választották meg a BÉT új elnökének.

A Budapesti Értéktőzsde rendkívüli közgyűlést tartott december 21-én csütörtökön, amelyen a Magyar Nemzeti Bank, mint a BÉT minősített többségű befolyással bíró részvényese javaslatára megválasztották Virág Barnabást, a jegybank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnökét a BÉT elnöki pozíciójára. Virág Barnabás igazgatósági elnöki és tagi megbízatása a 2026. év rendes közgyűléséig, de legkésőbb 2026. május 31. napjáig szól. A BÉT vezérigazgatói pozícióját a továbbiakban is Végh Richárd látja el.

Virág Barnabás az elnöki tisztségben Patai Mihályt váltotta, aki a Budapesti Értéktőzsde közleménye szerint 2019 és 2023 között eredményesen teljesítette a kinevezése célját képező, a BÉT nyilvánosan működő részvénytársasággá válását és tőzsdei bevezetését magában foglaló stratégiát. Az új elnök, Virág Barnabás hangsúlyozta az elmúlt évek tőkepiacfejlesztési stratégiájának eredményeit, továbbá támogatásáról biztosította a BÉT stratégiájának a végrehajtását a további célok elérése érdekében.

Virág Barnabást 2020. június 22-én nevezték ki a Magyar Nemzeti Bank alelnökének. Alelnöki megbízatását megelőzően az MNB Monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója, 2013 és 2015 között pedig az MNB Közgazdasági elemzésekért felelős igazgatója volt. 2017-ben Popovics Sándor díjban részesült.