A legfontosabb sportesemények közé kerülhet a kerékpáros világbajnokság

A legfontosabb sportesemények közé kerülhet a kerékpáros világbajnokság

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elnöke, David Lappartient úgy gondolja, hogy a Glasgow-i összkerékpáros vb-vel a sportág szintet lépett, és rövidesen a legnagyobbak közé kerül.

Nagy eseményből a legfontosabb nemzetközi világversenyek közé lép elő a kerékpáros világbajnokság David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke szerint. Augusztus első felében Glasgow-ban rendezték meg az első összekerékpáros vb-t, amelynek keretében 13 szakág megmérettetéseire került sor. Az ötvenéves francia sportvezető ennek kapcsán az Magyar Távirati Irodának úgy nyilatkozott, hogy az első nézettségi adatok alapján lényegesen többen látták a televízióban az eseményt, mint a külön rendezett szakági vb-ket összesítve.

A helyszínen legalább egymillióan követték, a férfi és a női országúti mezőnyversenyt egyaránt legalább 300 ezer ember nézte meg

a rendőrség tájékoztatása alapján. Az amúgy is népszerű és látványos szakágak mellett így jutott figyelem a kisebbek versenyeire is.

A kerékpársport ünnepe volt. A jövőben az UCI-t és a kerékpársportot magasabb szintre emeli majd a világbajnokság, amely nagy eseményből a legfontosabbak közé lép elő – nyilatkozta a nemzetközi szövetség első embere, kiemelve, hogy 151 országból érkeztek versenyzők. Mivel ez volt az első a négyévente, mindig az olimpia előtti esztendőben sorra kerülő összkerékpáros vb-k sorában, így értékelni fogják a tapasztalatokat a fejlődés érdekében.

Lappertient szerint az esemény felzárkózhat az olimpiához, valamint a labdarúgó-, atlétikai- és vizes-világbajnoksághoz is. Hozzáfűzte, hogy utóbbi két sportág és kerékpár csaknem a 40 százalékát adja az ötkarikás játékok érmeinek.

A verseny magyar szempontból is sikeres volt, hiszen 37 versenyzőnk 18 top 10-es helyezést gyűjtött Glasgow-ban. Közülük ki kell emelni Vas Kata Blanka teljesítményét, aki az országúti női mezőnyversenyben az U23-asok között elért első helyével az egy év híján 130 éves magyar kerékpársport első világbajnoki címét szerezte.

Elismerést érdemel, nagyszerű versenyzéssel szerezte meg sprintben az aranyérmet. Jó volt látni a dobogón az új arcok, új országok képviselői között. A női kerékpársport sokkal inkább nemzetközi, mint a férfi, több a lehetőség és sok országban vannak tehetséges versenyzők – mondta a magyar bringásról az UCI elnöke.

Míg idén és jövőre Zürichben a városi utak lezárásának nehézségei miatt még együtt került és kerül megrendezésre a felnőtt és az U23-as női mezőnyverseny, addig 2025-től már külön rendezik meg a kettőt – a férfiak évek óta külön versenyeznek. Vas Blanka a teljes mezőnyt tekintve a tizenegyedik helyen zárt, de elsőként ért át a célvonalon a 23 évesnél fiatalabbak közül.

Az UCI vezetője kitért arra is, hogy a szervezet azt szeretné elérni, hogy minél több országból kerüljenek ki eredményes bringások, ennek érdekében nem a sportág nagyhatalmait, hanem a kerékpárban fejlődő országokat igyekeznek támogatni. Beszélt a klímaváltozás kerékpársportra gyakorolt hatásairól is, szerinte a hőség miatt a jövőben felmerülhet a versenynaptár újragondolása az augusztus végén, szeptemberben zajló Vuelta kapcsán is.

A sportvezető beszélt a sportág doppinghelyzetéről is, miután augusztus közepén a Jumbo-Visma felfüggesztette Michel Hessmann versenyzői engedélyét, majd a szintén német, a Tour de Hongrie-n két éve két szakaszt is nyerő Phil Bauhaus úgy fogalmazott, a dopping által beárnyékolt múlt miatt nehéz új tehetségeket találni a sportágban.

A kerékpározáson rajta maradt a címke, mely szerint a dopping sportja lennénk, noha tény, hogy már az antidopping sportága vagyunk. Öt percbe telik elveszteni a hitelességedet és húsz év, mire visszanyered – nyilatkozta Lappartient. Hozzátette, hogy hosszú úton jár a sportág megtisztulása, az ellenőrzéseket a független Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) végzi, 45 millió svájci frankos költségvetéséből valamennyi nemzetközi sportág közül az UCI fordítja a legnagyobb összeget, 10 milliót a doppingellenes programjára.

Az UCI elnöke a vasárnap zárult budapesti atlétikai világbajnokság szervezőinek meghívására érkezett Magyarországra. Csodálatosnak nevezte a Nemzeti Atlétikai Központot, és úgy vélte, hogy lenyűgöző volt a hangulat, és kiváló volt a szervezés.

Budapest nagyszerű sporthelyszínné vált. Elég a Várnegyedre tekinteni, és egyértelművé válik, hogy a magyar főváros látványos helyszíne lenne számos kerékpáros szakág versenyeinek is – zárta gondolatait David Lappartient.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.