Vas Kata Blanka: Nem kell elájulni ettől a világbajnoki címtől

Vas Kata Blanka: Nem kell elájulni ettől a világbajnoki címtől

Mindig is szeretett volna egy szivárványos trikót Vas Kata Blanka, de az U23-as világbajnoki címet nem tartja hatalmas sikernek a 21 éves magyar bringás. Immár gőzerővel készül a cyclocross szezonra, a jövő évre, és ezzel együtt a párizsi olimpiára vonatkozó terveiről még nem döntött.

A Glasgowban első alkalommal megrendezett összkerékpáros világbajnokság magyar szempontból nagyon sikeres volt. Ahogy azt Vízer Barnabás, a Magyar Kerékpáros Szövetség sportigazgatója kiemelte, összesen 18 top 10-es helyezést értek el versenyzőink. A legnagyobb eredmény a pénteken megtartott sajtótájékoztató főszereplője, Vas Kata Blanka nevéhez fűződik, aki az országúti mezőnyversenyben összesítésben a 11. helyen zárt, korcsoportjában, az U23-asok között pedig világbajnok lett.

A verseny kapcsán az SD Worx 21 éves magyar kerékpárosa elmondta, hogy kicsit fáradtan kezdte a viadalt, a két nappal korábbi hegyikerékpáros verseny – ahol az U23-as korcsoportban ötödikként zárt – sokat kivett belőle. Az elején próbálkozott elmenéssel, de végül onnan leszakadt, és visszakerült a főmezőnybe. A körpályás körözés során a legjobbakkal végül ő sem tudta tartani a lépést, ekkortól már a saját csoportjának sprintjére koncentrált. Saját elmondása szerint ha kicsit okosabban versenyez, vagy ha nem indul előtte a montiversenyen, akkor még jobb eredményt is elérhetett volna.

Nem kell annyira elájulni ettől az U23-as címtől, mert ez csak egy U23-as cím

– nyilatkozta nagyon szerényen Vas Blanka, aki a magyar kerékpársport több mint száz éves történetének első világbajnoka lett.

Vízer Barnabán szerint a fiatal magyar bringás még karrierje és sikerei elején jár. A szakember Peter Saganhoz és Mathieu van der Peolhoz hasonlította Blankát. A szlovák Saganhoz amiatt, mert ő lehet a következő, aki a kis Kelet-Európából érkezve tud több szakágban világszínvonalon versenyezni, a holland Van der Peolhoz pedig azért, mert ő is három szakágban versenyez párhuzamosan, és mindegyikben a világ élmezőnyéhez tartozik.

Dér Zsolt szövetségi kapitány kiemelte, hogy öröm és megtiszteltetés számára, hogy abban időszakban lehet szövetségi kapitány, amikor olyan sikeres versenyzői vannak, mint Vas Kata Blanka vagy Valter Attila. Dér szerint hazánk első számú női bringásának a legnagyobb erénye, hogy soha sem elégedett, mindig még többet akar kihozni magából. A kapitány kiemelte, hogy nem szabad lebecsülni ezt a világbajnoki címet, hiszen U23-as korú versenyzőként ez neki jár, és biztos benne, hogy később a felnőtt mezőnyben is meg tudja majd szerezni.

A vb-vel véget ért az idei országúti szezonom, úgyhogy a trikót sajnos nem fogják látni rajtam versenyen. Most már pihenek, és a cyclocross szezonra készülök – válaszolta Vas Blanka arra a kérdésre, hogy láthatjuk-e rajta a szivárványos trikót. (A szabályok szerint U23-as világbajnoki trikót csak U23-as versenyen viselhet a versenyző.)

A jövőbeli célokról elmondta, hogy jelenleg a cyclocross van a fókuszban, és a szezont követően születik majd döntés a következő célokról, és a jövő évi versenyekről. Ezt először a csapattal és a családdal beszéli meg, végül ő hozza meg a végső döntést.

A versenyző és a szövetség egyaránt elmondta, hogy a sportág számára nagy pluszt jelent, hogy itthon és a nemzetközi színtéren is egyre nagyobb figyelmet kap a női kerékpársport, Vas Blanka számára pedig ez nem extra nyomást, hanem további motivációt jelent 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.