Vas Kata Blanka értékes ötödik helyet szerzett a világbajnokságon

Vas Kata Blanka értékes ötödik helyet szerzett a világbajnokságon

A hegyikerékpárosok U23-as versenyében az ötödik helyen végzett Vas Kata Blanka, ezzel fontos lépést tett ahhoz, hogy kvótát szerezzen Magyarországnak a párizsi olimpiára.

Vas Kata Blanka ötödikként zárt a glasgow-i kerékpáros világbajnokság U23-as hegyikerékpáros női versenyében, ezzel nagy lépést tett az olimpiai kvótaszerzés felé. A felnőttek között olimpiai negyedik, ám az elmúlt időszakban inkább az országútra koncentráló Vas azzal a céllal vágott neki a versenynek, hogy kvótaszerző helyen zárjon, a már most biztos párizsi induláshoz az első kettő között kellett zárnia, ugyanis a világbajnokságról a felnőtteknél és az U23-asok között az első két olyan nemzet kvalifikál, amely a jövő május végén záruló kvótaszerző időszakban nem lesz ott a rangsor első 19 nemzete között.

Vas Kata Blanka, valamint a mezőny másik magyarja, Bokros Csenge Anna egyaránt az 56 induló hátsó részéből vágott neki a távnak a neki fekvő, technikás pályán. Vas remek rajttal gyorsan felkapaszkodott az élmezőnyhöz és az ötödik helyen tekert. A hatkörös viadal középső szakaszában egy új-zélandi és két svájci versenyző mögött negyedik pozícióban haladt, egy perccel az éllovas mögött.

A verseny második felében még egy kanadai rivális került a az SD Worx magyar bringása elé, aki így ötödikként ért célba. Ez jó eséllyel érhet párizsi repülőjegyet Magyarország számára, miután Svájc jelenleg vezeti a nemzetek rangsorát, amelyen Kanada is kvótaszerző pozícióban áll: amennyiben ez így lesz május végén is, úgy hárman kiesnek Vas elől, és ez a mostani ötödik hely kvalifikációt jelentene. Bokros Csenge Anna a táv második felében defektet kapott, három kör hátránnyal 51. helyen végzett.

Ez az ötödik hely a legjobb magyar eredmény az idei összkerékpáros világbajnokságon. Csütörtökön Zsankó Petra az országúti kerékpárosok egyéni időfutamában zárt szintén az ötödik helyen az U23-as mezőnyben. Vas Blanka öccse, Vas Barnabás a hegyikerékpárosok junior versenyében csütörtökön a 7. helyen ért célba.

A hegyikerékpár elit versenyében szombaton Buzsáki Virágnak szurkolhatunk. Vas Kata Blanka pedig vasárnap az országúti női mezőnyversenyben szerepel majd.


Hegyikerékpár világbajnokság, Glasgow

Női U23-as verseny, 22,5 kilométer:

  1. Samara Maxwell (Új-Zéland) 1:16:26 óra
  2. Ginia Caluori (Svájc) 1:01 perc hátrány
  3. Ronja Blochlinger (Svájc) 1:27 perc hátrány
  4. Emily Johnston (Kanada) 1:54 perc hátrány
  5. Vas Kata Blanka (Magyarország) 2:18 perc hátrány

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...