Vas Kata Blanka értékes ötödik helyet szerzett a világbajnokságon

Vas Kata Blanka értékes ötödik helyet szerzett a világbajnokságon

A hegyikerékpárosok U23-as versenyében az ötödik helyen végzett Vas Kata Blanka, ezzel fontos lépést tett ahhoz, hogy kvótát szerezzen Magyarországnak a párizsi olimpiára.

Vas Kata Blanka ötödikként zárt a glasgow-i kerékpáros világbajnokság U23-as hegyikerékpáros női versenyében, ezzel nagy lépést tett az olimpiai kvótaszerzés felé. A felnőttek között olimpiai negyedik, ám az elmúlt időszakban inkább az országútra koncentráló Vas azzal a céllal vágott neki a versenynek, hogy kvótaszerző helyen zárjon, a már most biztos párizsi induláshoz az első kettő között kellett zárnia, ugyanis a világbajnokságról a felnőtteknél és az U23-asok között az első két olyan nemzet kvalifikál, amely a jövő május végén záruló kvótaszerző időszakban nem lesz ott a rangsor első 19 nemzete között.

Vas Kata Blanka, valamint a mezőny másik magyarja, Bokros Csenge Anna egyaránt az 56 induló hátsó részéből vágott neki a távnak a neki fekvő, technikás pályán. Vas remek rajttal gyorsan felkapaszkodott az élmezőnyhöz és az ötödik helyen tekert. A hatkörös viadal középső szakaszában egy új-zélandi és két svájci versenyző mögött negyedik pozícióban haladt, egy perccel az éllovas mögött.

A verseny második felében még egy kanadai rivális került a az SD Worx magyar bringása elé, aki így ötödikként ért célba. Ez jó eséllyel érhet párizsi repülőjegyet Magyarország számára, miután Svájc jelenleg vezeti a nemzetek rangsorát, amelyen Kanada is kvótaszerző pozícióban áll: amennyiben ez így lesz május végén is, úgy hárman kiesnek Vas elől, és ez a mostani ötödik hely kvalifikációt jelentene. Bokros Csenge Anna a táv második felében defektet kapott, három kör hátránnyal 51. helyen végzett.

Ez az ötödik hely a legjobb magyar eredmény az idei összkerékpáros világbajnokságon. Csütörtökön Zsankó Petra az országúti kerékpárosok egyéni időfutamában zárt szintén az ötödik helyen az U23-as mezőnyben. Vas Blanka öccse, Vas Barnabás a hegyikerékpárosok junior versenyében csütörtökön a 7. helyen ért célba.

A hegyikerékpár elit versenyében szombaton Buzsáki Virágnak szurkolhatunk. Vas Kata Blanka pedig vasárnap az országúti női mezőnyversenyben szerepel majd.


Hegyikerékpár világbajnokság, Glasgow

Női U23-as verseny, 22,5 kilométer:

  1. Samara Maxwell (Új-Zéland) 1:16:26 óra
  2. Ginia Caluori (Svájc) 1:01 perc hátrány
  3. Ronja Blochlinger (Svájc) 1:27 perc hátrány
  4. Emily Johnston (Kanada) 1:54 perc hátrány
  5. Vas Kata Blanka (Magyarország) 2:18 perc hátrány

Már az átlagbér 5 százaléka, azaz havi egy éttermi vacsora árának a megtakarítása is elég lehet ahhoz, hogy tisztességes privát nyugdíjunk legyen, állítják a GRANTIS szakértői, akik az év végi adójóváírás érvényesítésére is felhívták a figyelmet.