U23-as világbajnok lett országúton Vas Kata Blanka

U23-as világbajnok lett országúton Vas Kata Blanka

A Glasgow-i összkerékpáros világbajnokság országúti mezőnyversenyében összesítésben a tizenegyedik helyen zárt, az U23-asok versenyét pedig megnyerte Vas Kata Blanka. A nők világbajnoka a belga Lotte Kopecky lett.

Vasárnap rendezték Glasgowban az összkerékpáros világbajnokság utolsó versenyszámát, a nők országúti mezőnyversenyét. A felnőttek és az U23-asok egy mezőnyben versenyeztek. A 154 kilométeres viadal nagy izgalmakat hozott. A táv közepén egy bő 30 fős élmezőny alakult ki, benne számos esélyessel, és Vas Kata Blankával. Amikor a mezőny beért Glasgowba, és megkezdődött a tekerés a körpályán, a svájci Elise Chabbey maradt egyedül szökésben, az esélyesek csoportjától pedig lemaradt egy kisebb csoport, ebben volt a magyar bringás, és két másik U23-as versenyző, itt már sejteni lehetett, hogy Vas Blanka a korosztályos dobogóért fog meccselni.

A versenyt végül a belga Lotte Kopecky nyerte, aki a pályakerékpárosok versenyében is szerzett korábban két arany- és egy bronzérmet. A dobogóra a holland Demi Vollering, és a dán Cecile Uttrup Ludwig állhatott fel. A címvédő holland legenda, Annemiek van Vleuten élete utolsó világbajnokságán, technikai problémáktól is hátráltatva végül a nyolcadik helyen végzett.

A magyar szurkolók számára még ennél is izgalmasabb volt a következő csoport célba érkezése, hiszen itt derült ki az U23-as világbajnoki cím sorsa. A mini sprint során Vas Kata Blanka ért célba elsőként, így nemcsak a tizenegyedik helyet kaparintotta meg, hanem a korosztályos világbajnoki címet is. Az SD Worx 21 éves bringása pénteken hegyikerékpárban szerzett egy U23-as világbajnoki ötödik helyet.

Sokat jelent számomra a világbajnoki trikó megszerzése. A kemény munka mindig kifizetődik. Ez a siker nagy motivációt ad nekem a jövőre nézve – mondta a verseny utáni nyilatkozatában Vas Blanka, aki remekül zárta az idei országúti szezont, a svájci körverseny első szakaszát, és a női Giro nyolcadik szakaszát is megnyerte, valamint az országos bajnokságon is címet védett.

A verseny másik magyar indulója, Zsankó Petra végül nem ért célba a versenyen, de az egyéni időfutamban az U23-asok között elért ötödik helyének köszönhetően szinten remek vb-t zárt.


Országúti mezőnyverseny, Glasgow

Nők (154,1 kilométer)

  1. Lotte Kopecky (Belgium) 4:02:12 óra
  2. Demi Vollering (Hollandia) 7 másodperc hátrány
  3. Cecile Uttrup Ludwig (Dánia) 7 másodperc hátrány
  4. Marlen Reusser (Svájc) 12 másodperc hátrány
  5. Christina Schweinberger (Ausztria) 34 másodperc hátrány

U23-as nők

  1. Vas Kata Blanka (Magyarország) 4:34 perc hátrány
  2. Shirin Van Anrooij (Hollandia) 4:34 perc hátrány
  3. Anna Shackley (Nagy-Britannia) 4:34 perc hátrány

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.