Vas Kata Blanka és Valter Attila is címet védett országúton

Pannonhalmán zajlott az országúti kerékpárosok országos bajnoksága. Mindkét nem versenyében címvédés született, a legnagyobb esélyeseké lett a magyar bajnoki trikó.

A Pannonhalma környéki 91,2 kilométeres távnak derült, 23 fokos időben vágott neki a 10 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után – amelyben már feltekertek az apátsághoz – egy újabb mászás után a bencés monostor előtt érjenek célba.

Nyugodt tempóban kezdődött a verseny, zömmel az SD Worx 21 éves címvédője diktálta az iramot, időnként Jordán Dorka segített be, a nagy köröket pedig együtt teljesítette a mezőny. Az apátsághoz vezető 940 méter hosszú, 15 százalékos meredekségű részeket is tartalmazó, 9,6 százalékos átlagú emelkedő első mászásakor Vas tempóváltása szakította meg a kilencfősre zsugorodott sort. Utána az U23-as bajnoki címért meccselő Jordán és Zsankó Petra tekert, ám ketten sem tudták megközelíteni a címvédőt, aki 2020, 2021 és 2022 után sorozatban negyedszer diadalmaskodott. A második helyet üldözői közül az utolsó 150 méteren erősebbnek bizonyuló Zsankó szerezte meg, Jordán pedig a bronzérmet érdemelte ki.

Vas Kata Blanka a verseny utáni sajtótájékoztatón kiemelte, elmondta, hogy a verseny eleje nem volt túl izgalmas, ugyanakkor az utolsó másfél körben ki tudta alakítani a győzelemhez szükséges különbséget. Igyekezett korábban elszakadni riválisaitól, ám mindenki résen volt. Így a tavalyi kiírásnál később szakadt meg a sor. Igazából azt nem értette, akkor hogyan sikerült elszakadniuk.

Egy-két próbálkozás után láttam, hogy ezúttal nem fog sikerülni eltekerni és csak a végén lehet majd eldönteni – emelte ki a régi-új bajnok.

A korábban gyorskorcsolyázó Zsankó Petrának ez a második éve kerékpárosként, míg Vas Kata Blanka a világelithez tartozik. Jordán Dorka felidézte, hogy a verseny során többen, köztük ő maga is igyekezett szökést kialakítani, ám ez nem jött össze. A vége pedig egyértelműen kihozta a különbségeket.

Érdekesség, hogy tavaly is ugyanaz a három bringás állhatott a dobogón, csak a 2022-es versenyhez képest a pódium második-harmadik fokán helycsere történt.

A Pannonhalma környéki 170 kilométeres távnak 25 fokos időben vágott neki a 39 fős – U23-as és felnőtt – férfi mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört kilencszer teljesítették a bringások, hogy aztán három pannonhalmi kis kör után – amelyekben már feltekertek az apátsághoz – egy negyedik mászást követően a bencés monostor előtt érjenek célba.

A verseny legnagyobb kérdése az volt, hogy a 11 fővel rajtoló Epronex-Hungary meg tudja-e lepni a külföldi csapatokban tekerő profikat, akik közül leginkább a címvédő Valter Attila (Jumbo-Visma), valamint Fetter Erik (EOLO-Kometa) és Dina Márton (ATT Investments) számítottak a legnagyobb esélyeseknek.

Már az első körben megindultak a támadások, ki is alakult egy ötfős szökés, ám Fetter és Valter felugrottak rá, majd rövidesen a már ekkor fogyásnak indult mezőny utolérte az élcsoportot. A második kör vég��n a címvédő, valamint Karl Ádám tekert el, hozzájuk utóbbi két epronexes csapattársa csatlakozott, ám sorra szakadtak le az elmúlt évi győztesről, aki 125 kilométer elteltével egyedül maradt. Előnye egy perc körül volt ekkor, miközben a mezőny hátuljában Lepold Zoltán Antal a földre került, bokasérüléssel mentő szállította el.

A kis köröket 2:09 perces előnnyel kezdte meg Valter, miközben az üldözősor szétszakadt: Dina, Fetter és Kusztor Péter harcolt a dobogós helyekért. Dina az apátsághoz vezető 940 méter hosszú, 15 százalékos meredekségű részeket is tartalmazó, 9,6 százalékos átlagú emelkedő utolsó előtti mászásánál indult meg, ezzel leszakítva riválisait, Fetter pedig a záró hegymenetben hagyta le Kusztort. Így az első két helyet - akárcsak tavaly - Valter és Dina szerezte meg, a bronzérem pedig Fetterhez került.

Valter Attila a verseny utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem titkolt célja volt a címvédés, ugyanakkor nem volt rajta stressz, csak szerette volna élvezni a versenyt, miközben tudta, hogy a formája jobb, mint valaha.

Hozzátette, hogy már az elején próbált a három dobogós szökést generálni, amikor pedig Karllal ketten eltekertek, az jutott eszébe, hogy nem a legideálisabb ketten teljesíteni mintegy 150 kilométert, ugyanakkor bízhatott abban, hogy az Epronex-Hungary hátul nem dolgozik be, ráadásul Karllal meg is tudták beszélni, kinek mi a célja és egyszer sem kellett maximumon teljesíteniük. Elárulta, hogy igyekezett az üldözőket közel engedve megbontani az egyetértést hátul és akkor gyorsítani, amikor ők nagyon közel értek. A győztes szerint nagy taktikai harc volt, hiszen folyamatosan figyelni kellett, hogy mi történik mögöttük, ebben segítségére volt, hogy mindig volt mellettük kísérő motoros és folyamatosan tudták, mekkora a különbség, ezáltal tudott taktikázni.

Mindkét bajnok duplázni tudott, ugyanis az időfutam-bajnokságban is Vas Kata Blanka és Valter Attila végzett az élen.


Eredmények:

Női mezőnyverseny (91,2 kilométer):

  1. Vas Kata Blanka (SD Worx) 2:31:53 óra
  2. Zsankó Petra (Massi Tactic Women's Team) 41 másodperc hátrány
  3. Jordán Dorka (Grouwels-Watersley R&D) 54 másodperc hátrány

Férfi mezőnyverseny (170 kilométer):

  1. Valter Attila (Jumbo-Visma) 3:49:34 óra
  2. Dina Márton (ATT Investments) 2:28 perc hátrány
  3. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 3:03 perc hátrány

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.