Vas Kata Blanka és Valter Attila az országút legjobbjai

Vas Kata Blanka és Valter Attila az országút legjobbjai

A férfiak és a nők versenyében is a legnagyobb hazai sztár nyerte meg a kerékpárosok országúti mezőnyversenyét.

Vas Kata Blanka magabiztosan védte meg címét az országúti kerékpárosok országos bajnokságának női mezőnyversenyében.

A Pannonhalma környéki 89,3 kilométeres távnak derült, 26 fokos időben vágott neki a 23 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,5 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után – amelyben már feltekertek az apátsághoz – egy újabb mászás után a bencés monostor előtt érjenek célba.

A mezőny nyugodt tempóban kezdte meg a versenyt, a második kör végén indultak meg a sort megszakító támadások. Az elmúlt két kiírás győztese és a verseny favoritja, Vas Kata Blanka, valamint Jordán Dorka tekert el a 11 fősre zsugorodott mezőnytől, féltávnál 1 perc 40 másodperc volt az előnyük, az utolsó nagy körre pedig 6:45 percig nőtt a különbség. Az SD Worx hegyikerékpárban olimpiai, országúton világbajnoki negyedik, terepkerékpárban Európa-bajnoki ezüstérmes bringása, a szerdai időfutam ob-n aranyérmes Vas az emelkedő első mászásakor szakította le a két napja harmadik Jordánt, ezzel el is dőlt az arany- és ezüstérem sorsa. A harmadik helyet az időfutambajnokság másodikja, Zsankó Petra szerezte meg, így a dobogósok személye nem változott szerdához képest. A kontinentális csapatban szereplő, és így nemzetközi versenyeken is gyakran versenyző Szabó Zsófia a kilencedik helyen zárta a viadalt.

Dorkával nagyon jól össze tudtunk dolgozni és növelni az előnyünket – nyilatkozott a címvédésről a 20 esztendős Vas Kata Blanka, aki sikerével változatlanul három szakág négy felnőtt magyar bajnoki trikóját őrzi egyszerre. Elárulta, Jordánnal mindketten tudták, hogy az emelkedőn ő az erősebb, tökéletes csapatmunkát tudtak végigcsinálni, ugyanakkor jelezte, a lábai nem voltak különösebben jók.

A januárban cyclocrossban, szerdán pedig az időfutam-bajnokságban is bajnoki címet szerző Vasra két nap pihenő vár, hétfőn újra edz, majd szerdán utazik Olaszországba, ahol jövő csütörtöktől a női Giro d'Italián szerepel.

Nagyon örülök, hogy így sikerült, jónak tartom, hogy ketten tudtunk maradni, Blanka persze jóval felettünk van, a második hellyel elégedett vagyok – értékelt a versenyt követően Jordán Dorka, aki ugyancsak kiemelte, hogy végig együtt tudtak dolgozni.

A férfi mezőnyversenyében a Pannonhalma környéki 166,1 kilométeres távnak 30 fokos melegben vágott neki a 82 fős – U23-as és felnőtt – férfi mezőny. A 16,5 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört kilencszer teljesítették a bringások, hogy aztán három pannonhalmi kis kör – mindannyiszor feltekertek az apátsághoz –, valamint egy újabb mászás után a bencés monostor előtt érjenek célba.

A női verseny nyugodt kezdésével ellentétben itt már az első körben megindultak a támadások, több sikertelen kísérlet után kialakult egy ötfős élboly. Ezt egy sajnálatos baleset verte szét: egy félreállított civil autó a rendőri karjelzés ellenére váratlanul keresztbe kanyarodott a boly elé, négyen nagyot buktak. Dr. Rózsa Szilveszter versenyorvos elmondta, hogy Gönczy Gergőt kulcscsonttörés és a térdén lévő vágott seb miatt mentő szállította el, míg Wermeser Zsombor zúzódásokat szenvedett.

A baleset utáni kavarodás nyomán háromfős boly maradt elöl, Istlstekker Zsolt és Drijver Bertold (Epronex Hungary), valamint Dina Márton (EOLO-Kometa), rájuk zárkózott fel Valter Attila (Groupama-FDJ). Előbb Istlstekker, majd az emelkedő első mászásakor Drijver szakadt le, így Valter és Dina egymás közt döntötték el a bajnoki cím sorsát. Az emelkedőkön sorra "kóstolgatták" egymást, az aranyérem sorsáról mégis az utolsó mászás határozott: Valter hosszú hajrát nyitva előzte meg barátját.

"Ő picivel többet próbálkozott, én nagyon elfáradtam, a végére nem éreztem annyira szuperül magam, mint vártam, Marci pedig nagyon meggyőző volt. Okosan kellett csinálni a végét, bíztam benne, hogy ha kibírom vele, akkor az utolsó métereken a végsebességem jobb lesz hozzá képest – mesélte a verseny után Valter, hozzáfűzve: komoly görcsei voltak, pedig ez nem szokott előfordulni.

Dina Márton elmondta, hogy megpróbálta nem az utolsó körre hagyni a döntést.

Jól csinálta, elölről nyitott egy relatív hosszút, gyorsabb mint én, arra játszottam, hogy talán több erőm marad a végére. A hajrában mindent megtettem, de nem volt bennem több – értékelt az ezüstérmes.

A harmadik helyet a Dijvert az utolsó métereken megelőző Peák Barnabás szerezte meg. A Giro d'Italia harmadik magyar résztvevője, a szerdán időfutamban a címét megvédő Fetter Erik ezúttal a hetedig helyen szelte át a célvonalat.

Eredmények, országúti mezőnyverseny:

Férfiak (166,1 kilométer):

  1. Valter Attila (Groupama-FDJ) 4:04:14 óra
  2. Dina Márton (EOLO-Kometa) 2 másodperc hátrány
  3. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 5:25 perc hátrány

Nők (89,3 kilométer):

  1. Vas Kata Blanka (SD Worx) 2:31.38 óra
  2. Jordán Dorka (Panorama Hungary WCT) 1:46 perc hátrány
  3. Zsankó Petra (Cookina ARBÖ ASKÖ Graz) 7:29 perc hátrány

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.