Fetter Erik és Vas Kata Blanka is címet védett

A Debrecenhez közeli Bocskaikert határában rendezték meg az országúti kerékpárosok időfutam-bajnokságát. A férfiak és a nők mezőnyében is a címvédő szerezte meg az első helyet.

A nők versenyében az SD Worx hegyikerékpárban olimpiai, országúton világbajnoki negyedik, terepkerékpárban Európa-bajnoki ezüstérmes bringása, Vas Kata Blanka néhány perccel dél előtt vágott neki a 19 kilométeres távnak, amelyet 1 perc 5 másodperccel teljesített gyorsabban, mint a második legjobb időt tekerő Zsankó Petra. Harmadikként a tavalyi kiíráshoz hasonlóan Jordán Dorka zárt.

A futam után nyilatkozva Vas elmondta, kedden este érkezett Magyarországra magaslati edzőtáborból, nem is készült külön az időfutamra, csupán hazaérkezése után ment el átmozgatni az időfutambringáján.

Ezt a pályát különösebben nem szeretem, mert egy kanyar van benne, amúgy egyenes és sík. Jobban szeretem, ha több a kanyar és kicsit dombosabb" - fogalmazott. Hozzátette, hogy oldalról fújt a szél, amely amúgy is változékony volt. A meleg ugyanakkor nem zavarta, sőt, hidegnek érezte a még nagyobb hőségben tartott edzőtábort követően. A pályát 44,51 kilométer per órás átlagsebességgel teljesítette, bő 20 másodperccel lassabban az elmúlt évnél.

A trikó megvan, és ez a lényeg, nem lehetek nagyon elégedetlen – összegezte a 20 esztendős Vas, aki sikerével változatlanul három szakág négy felnőtt magyar bajnoki trikóját őrzi egyszerre. 2022-ben ez már a második magyar bajnoki címe, hiszen januárban Budapesten nagy fölénnyel védte meg címét a cyclocross szakágban.

Elmondta azt is, hogy a pénteki pannonhalmi mezőnyverseny útvonala több szintemelkedést tartalmaz, mint az elmúlt évek pályája, ez jobban is fekszik neki, így bízik az újabb címvédésében, hiszen korábban a V4 női versenyén már szerepelt ott, az utolsó emelkedőn pedig érvényesülhet robbanékonysága és gyorsasága.

Vas Kata Blanka az ob-t követően jövő csütörtöktől a női Giro d'Italián szerepel, előzetesen megfogalmazott célkitűzések nélkül, mint mondta, tapasztalatszerzés és tanulás a célja ebben az idényben.

A férfiak versenyével kapcsolatosan Dér Zsolt szövetségi kapitány előzetesen azt mondta, hogy várakozásai szerint a szerdai győztes a májusi Giro d'Italián szereplő három bringás, a címvédő Fetter Erik (EOLO-Kometa), a 2018-ban és 2020-ban győztes Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), valamint a 2019-es bajnok Valter Attila (Groupama-FDJ) közül kerül ki. Utóbbi a hétvégén az okcitán körversenyt betegség és napszúrás miatti rosszullét miatt feladta, és végül nem indult az időfutamon.

Az aranyérem Fetter nyakába került, aki remek, 50,86 kilométer per órás átlaggal 44 perc 50 másodperc alatt tudta le a 38 kilométeres távot. Ezzel 17 másodperccel utasította maga mögé az ugyancsak 50 feletti átlagot tekerő Peákot, és 1 perc 46 másodperccel Somogyi Gergelyt.

Fetter a versenyt követően úgy értékelt, a lábai nem voltak annyira jók, nem igazán elégedett a teljesítményével, mivel nem produkált olyan számokat, mint szeretett volna. Rámutatott arra is, hogy kiszámíthatatlan volt és össze-vissza fújt a szél, mégis jobb volt, mint tavaly.

Nyertem, ezzel elégedettnek kell lennem, ez a legfontosabb – szögezte le. A pénteki pannonhalmi mezőnyverseny kapcsán azt mondta, csapattársával, az ezúttal ötödik helyen záró Dina Mártonnal mindkettejüknek fekszik a pálya és a finálé is, így bizakodóak.

Jó beállításaim voltak, minden szuper volt, jó wattot is adtam le, meg vagyok elégedve magammal, ennél többet nem tudtam volna menni.Erik nagyon szereti ezt a szakágat, sokat készül, megérdemelten nyert – nyilatkozta az ezüstérmes Peák, akinek a pénteki mezőnyversenyben szintén a győzelem a célja, mivel jó lesz neki a pálya, ugyanakkor kemény versenyre számít.

Eredmények, egyéni időfutam ob:

Férfiak (38 kilométer):

  1. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 44:50 perc – 50,86 kilométer/óra
  2. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 17 másodperc hátrány
  3. Somogyi Gergely (Kaposvári Kerékpáros Klub SE) 1:46 perc hátrány

Nők (19 kilométer):

  1. Vas Kata Blanka (SD Worx) 25:36 perc – 44,51 kilométer/óra
  2. Zsankó Petra (Cookina ARBÖ ASKÖ Graz) 1:05 perc hátrány
  3. Jordán Dorka (Panorama Hungary WCT) 1:29 perc hátrány

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.