A vármegyebérlet nyertese lehet a szegedi vasútvillamos

A vármegyebérlet nyertese lehet a szegedi vasútvillamos

A MÁV sűrítette a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő tram-train menetrendjét. A járat rendszeres utasai számára kedvező fordulatot jelent az új bérletrendszer bevezetése.

Több menetrendbeli módosítás utána, február 4-től immár a munkanapok reggeli és délutáni csúcsidőszakában 20 percenként közlekednek a vasútvillamosok Szeged és Hódmezővásárhely között. A gyakoribb szolgáltatás következtében januárról februárra 7 százalékkal emelkedett az utazások száma a modern járműveken, így összesen 193 ezren utaztak bérlettel vagy jeggyel a többinél 2-3 nappal rövidebb hónapban.

Az utasok közül legtöbben a teljes vonalra (A-B-C zónára) érvényes jegyet vagy bérletet váltanak (2150 a teljes vonali bérletet, 27800 volt a jegyet váltók száma az előző hónapban).

A hónapról hónapra bérletet vásárló utasok száma másfélszeresére nőtt a próbaidőszakot követő nyitóhónaphoz viszonyítva. Akkor 2000-en váltottak harmincnapos bérletet, idén februárra már csaknem 3100 volt a vásárlók száma. Az előzetes adatok alapján minden esély megvan, hogy márciusban átlépje a fizető utasforgalom a 200 ezret. Március első két hetében a napi átlagos helyközi fizető utasszám majdnem elérte a tízezret a vasútvillamoson.

A MÁV várakozásai szerint májustól még több utas szokhat át a közúti közlekedésről a kötött pályára, ugyanis a TramTrain-járatok esetében is kedvező változást hoz a vármegyebérlet és az országbérlet bevezetése.

Csongrád-Csanád vármegyében a vasútvillamosok teljes vonalára, így a Szegeden belüli szakaszokra is érvényes lesz a vármegye- és az országbérlet.

Azaz nem csupán azok számára éri majd meg a 9450 forintos vármegyebérlet megvásárlása, akik a Szeged és Hódmezővásárhely között ingáznak, hanem azoknak is megtakarítást jelent, akik Szeged–Algyő, illetve Hódmezővásárhely–Algyő között utaznak rendszeresen bérlettel.

Ezen felül a tanulók igénybe vehetik a 90 százalékos kedvezményt, így 945 forintért használhatják ki a vármegyebérlet előnyeit.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...