Veszteséges volt a február a pesti parketten

Veszteséges volt a február a pesti parketten

A globális tőzsdéken zajló folyamatok letörték a BUX lendületét is, a januári emelkedés után az év második hónapjában veszteséggel zárt az index.

A biztató évkezdet és a januári erősödés után 2023 második hónapja már inkább bizonytalanságot hozott mind az amerikai, mind az európai tőzsdéken. A határidős piacok arra számítottak, hogy a Fed irányadó kamatlába 5 százalék alatt marad, az amerikai központi bank jelentésében azonban enyhén 5 százalék fölötti kamatszintet prognosztizált. A kamatszint magasabb értéken való stagnálását valószínűsíti a vártnál rosszabb amerikai inflációs adat is, amely negatív hatással volt a befektetői hangulatra és a vezető tőzsdeindexekre.

A Budapesti Értéktőzsde elsődleges indexe, a BUX index a hónap első felében folytatta a januárban megkezdett emelkedő tendenciát, azonban a tengerentúli börzék visszaesése az európai, és így a magyar piacra is erőteljes hatást gyakorolt.

A BUX index végül 1,2 százalékos, mérsékelt csökkenéssel, 44780 ponton zárta a februárt. Legmagasabb értékét a hónap közepén érte el, ekkor 46386,22 ponton állt a mutató.

A blue chipek piacán töretlenül az OTP Bank áll az élen, a bankpapír részvényeivel 86,8 milliárd forint értékben folyt a kereskedés februárban. A dobogó további sorrendje is változatlan maradt, második helyen 34,1 milliárdos forgalommal a Richter, harmadik helyen pedig a Mol állt 24 milliárd forinttal. A mid-capek között a Kulcs-Soft, a középvállalati kibocsátók közül pedig az Astrasun Solar zárt különösen eredményes hónapot, előbbi 27,1, míg utóbbi 11,8 százalékos növekedést könyvelhetett el februárban.

A hónap kiemelkedő eseménye a február 23-án megrendezett BÉT Legek díjátadó rendezvény volt, amelyen a Budapesti Értéktőzsde az elmúlt év kiemelkedő tőkepiaci szereplőit díjazta. Az ünnepélyes gálaeseményen a BÉT 24 kategóriában díjazta a legjobban teljesítő tőkepiaci szereplőket, amelyek között 6 új kategória is helyet kapott.

Februárban sor került az év első kereskedésindító csengetésére is, a középvállalati piac, a BÉT Xtend dinamikus növekedése az okosotthon-rendszereket fejlesztő Chameleon Smart Home Nyrt. tőzsdére lépésével folytatódott.

Az azonnali részvénypiac a januári mérsékelt eredményt követően tovább csökkent februárban, 151 milliárd forintos összforgalommal zárta a hónapot, amely kereskedési napokra vetítve átlagosan 7,5 milliárd forintot jelent.

A befektetési szolgáltatók körében ezúttal is éles verseny alakult ki, amelyben végül a WOOD & Company győzedelmeskedett havi 81,6 milliárd forinttal, túlszárnyalva a Concorde 73,1 milliárdos forgalmát. A harmadik helyen az Erste Bank végzett 66,2 milliárd forinttal.

Az árupiaci szektorban hatalmas növekedés volt megfigyelhető a hónap során, a visszafogott januári forgalmat követően 514,7 millió forint értékben zajlott a kereskedés, amelynek mintegy felét a fenntartható takarmánykukorica, 30 százalékát pedig a nagy olajtartalmú napraforgó adta.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.