Jó hónapot zárt januárban a BUX

Jó hónapot zárt januárban a BUX

Biztatóan indult a 2023-az év a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe számára, a BUX 45339,2 ponton zárt, amely 3,5 százalékos erősödés a decemberi záróértékkel összevetve. A részvénypiac januári összforgalma 205 milliárd forint volt.

A hosszú évek óta nem látott mértékű infláció és a kereslet-kínálat dinamikájának folyamatos ingadozása miatt az amerikai jegybank, a Fed lendületes mértékben emelte az irányadó kamatokat, és a jövőben további növelést helyezett kilátásba. Mindez az amerikai indexre is hatással volt, amelyek nehézségeket éltek át az év első hónapjában, a Dow Jones 0,8 százalékot, a S&P 500 1,3 százalékot, a Nasdaq pedig 2,1 százalékot csökkent.

Jóval kedvezőbben alakult a helyzet a Budapesti Értéktőzsdén, amelynek vezető indexe csökkenés helyett januárban tovább emelkedett.

A BUX 45339,2 ponton zárt, amely 3,5 százalékos növekedést jelentett decemberhez képest. A legmagasabb értéket, 46901,7 pontot a hónap második felében érte el.

A korábbi hónapokhoz hasonlóan az OTP Bank papírjaival folyt legmagasabb összegben a kereskedés, 128,8 milliárd forint értékben, amely az összforgalom 62,7 százalékát tette ki. A bankpapír ismét erős hónapot tudhat maga mögött, amelyet a 7,1 százalékos részvényárfolyam emelkedése is jelezte. Az OTP Bankot ismét a Richter és a Mol követte, 40,3, illetve 26,6 milliárd forintos forgalommal.

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében 205 milliárd forintot ért el, amely kereskedési naponként átlagosan 9,3 milliárd forint forgalmat jelentett.

A befektetési szolgáltatók versenyét ezúttal is a Wood&Company nyerte 105,5 milliárd forinttal. A második helyet a Concorde szerezte meg 104,4 milliárd forinttal. Az Erste Bank pedig 89,8 milliárd értékű forgalomra tett szert, amellyel a harmadik helyre került.

Az árupiaci szektorban 154,8 millió forint összegben zajlott januárban a kereskedés, amelynek 63,2 százaléka a fenntartható takarmánybúzából, 19,6 százaléka a takarmánykukoricából, 17,3 százaléka pedig a nagy olajtartalmú napraforgómagból származó kereskedésből tevődött össze.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.