Az időjárási szélsőségek mindennaposak, ha nem lépünk, még durvábbak lesznek

Az időjárási szélsőségek mindennaposak, ha nem lépünk, még durvábbak lesznek

Rendkívüli hőség, rég nem látott aszály, meleg rekordok és villámárvizek is jellemezték 2022-t. Az időjárási szélsőségek a klímaváltozás jelei. Nehéz lenne hozzászokni ezekhez, de a megelőzését tenni még nem késő.

A tavalyi esztendő utolsó hónapja (és 2023 első napjai) az átlagosnál melegebb volt Európa több részén. Szenteste napján például Budapest Lágymányoson 13,1 fokot regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat, a korábban mért rekord, amit 1958-ban rögzítettek, „csupán” 12,5 fok volt. Kontinens szerte dőltek meg a melegrekordok és több esetben nem csak arról volt szó, hogy néhány tized fokkal gyűrték maguk alá a korábbi csúcstartót: 4 fokos különbségre is találtunk példát – mutatta be a helyzetet a Másfélfok elemző cikke.

Miközben Magyarországon a síközpontok a hó hiánya miatt elhagyatottak lettek, több pálya be is zárt, a sífelvonók pedig élettelenül lógnak a füves lejtők felett, addig az Amerikai Egyesült Államokban a hőmérsékleti extrémumok másik végéről szóltak a hírek, szélsőséges sarkvidéki hideg időjárás tombolt. A rendkívül zord téli idő miatt több mint egy millió ember maradt áram nélkül, a közlekedés ellehetetlenedett, és halálos áldozatokat is követelt kemény tél.

Ráadásul nem csupán a tél tombol erőteljesen. A 2022-es nyár volt a legmelegebb Európában is a mérések kezdete óta, ráadásul a kontinens tíz legmelegebb nyara 2003 óta fordult elő. A második helyezett 2021, amit 0,4 fokkal előzött meg a tavalyi év.

Nem elhanyagolható tény, hogy a szárazság sem kizárólag hazánkban jelentkezett, hanem Kínában és Észak-Amerikában is, valamint Európa több részét érintette, különösen júliusban és augusztusban. Az 1991-2020-as átlaghoz képest 25-tel kevesebb csapadékos napot regisztráltak Írország, Dél-Skandinávia, Franciaország, Olaszország, Közép- és Kelet-Európa egyes részein. Más országokban azonban ez az időszak is extrán csapadékos volt, Pakisztánban például áradásokat is okozott az időjárás.

A fenti adatokból is jól kirajzolódik, hogy a 2022-es év megmutatta, hogy az üvegházgáz-kibocsátás mielőbbi visszafogására van szükség. Ugyanis az éghajlatváltozás következtében általánosságban a szélsőséges időjárási események gyakoriságának és intenzitásának emelkedésére kell felkészülnünk.

A brit Met Office előzetes becslései szerint a tavalyi év 1,08-1,32 fokkal volt melegebb az 1850-1900-as átlagértékhez viszonyítva, tehát ez már a tizedik olyan év, amely meghaladja az 1 fokos emelkedést az ipari forradalom előtti szinthez képest. A 1,5 fokos küszöb – ideiglenes – átlépésének valószínűsége az idő előrehaladásával növekszik.

Az antropogén eredetű klímaváltozás árulkodó jelei és hatásai felerősödnek.

A 2022-es évben az extrém áradások, hőség és aszály milliókat érintett és milliárdokba került.

Ezek az események is arra engednek következtetni, hogy sokkal többet kell tenni az üvegházgáz-kibocsátás megfékezésének érdekében, és meg kell erősíteni a már bekövetkezett változásokhoz való alkalmazkodást is.

A Másfélfok cikke azzal zárul, hogy a szélsőséges időjárási események okozta károk csökkentésének érdekében fontos a hatékony vészhelyzeti tervek készítése és a pontos időjárás előrejelzés, hogy fel legyünk készülve. Ezzel csökkenteni lehet a hatásokat, ami a növekvő kockázatok miatt egyre inkább fontossá válik. Ráadásul egyéb tényezők, úgymint az elöregedő társadalom vagy az urbanizáció tovább súlyosbíthatja a problémákat.

Fontos, hogy ne hagyjuk magunkat hozzászokni a szélsőségekhez. Habár a fejlett országokban egyelőre még relatíve jól alkalmazkodhatunk, de előbb-utóbb eljön az idő, amikor már nem fogunk tudni. A klímaadaptáció mellett muszáj a kibocsátások csökkentésére is hangsúlyt fektetni, mivel a további felmelegedés mérséklése elengedhetetlen az élet- és megélhetési veszteségek elkerülése érdekében.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.