A brutális amerikai hóvihar sem független az éghajlatváltozástól

A brutális amerikai hóvihar sem független az éghajlatváltozástól

Az elmúlt néhány hétben rendkívüli hideg idő csapott le az Egyesült Államokra. A brutálisan zord időjárás nemcsak áramszüneteket és autópálya-lezárásokat okozott, hanem rengeteg halálos áldozatot is követelt.

Az Egyesült Államok kapcsán az elmúlt hetekben leggyakrabban az extrém hideg időjárás, és az emiatt bekövetkező károk és tragédiák miatt került a hírekbe. A jelenség nem egyedi, az elmúlt években többször is előfordult szélsőséges hidegbetörés Amerikában. Bár többen emiatt szkeptikusok a globális felmelegedés irányába, valójában a nagy hideg, és úgy igazából a szélsőséges időjárási jelenségek szoros kapcsolatba állnak a klímaváltozással – írta elemző cikkében a Másfélfok.

Az Amerikai Egyesült Államok Országos Meteorológiai Szolgálatának (NWS) adatai alapján több mint 200 millió amerikai lakost érintett a veszélyes időjárási helyzet miatt kiadott figyelmeztetés, hiszen a hideg szél miatt a hőmérséklet helyenként akár -48 Celsius-foknak érződött.

A szakportál felhívta a figyelmet, hogy miközben a globális felmelegedés és a hőhullámok közötti kapcsolat egyértelmű, a téli viharok viselkedését összetett légköri dinamika szabályozza, amelyet nehezebb tanulmányozni.

A cikk kiemeli, hogy a nagy kiterjedésű víztestek – tavak vagy óceánok – felmelegedése befolyásolja a havazás mennyiségét. Az Egyesült Államokban ez a mechanizmus a Nagy-tavak térségében, a kanadai határon figyelhető meg a legmarkánsabban. Az északról érkező hideg levegő és a tavak melegebb vizének találkozása feláramlást eredményez, ez pedig havazáshoz vezethet. Emiatt érintette az extrém hideg kiemelten a Nagy-tavak egyik partja mentén elhelyezkedő Buffalo városát.

Ugyanakkor számos más időjárási mechanizmus is létezik, és a többséggel kapcsolatban nem alakult még ki tudományos konszenzus a szakértők körében. Ilyen területek például a klímaváltozásnak a sarki örvényekre és a légáramokra gyakorolt hatása. Minden bizonnyal az extrém hidegbetörések, és így a 2022 decemberi bombaciklon kialakulása és fejlődése nagyon sok tényező eredménye, emiatt további kutatásra és minél pontosabb mérésekre van szükség ahhoz, hogy kimutatható legyen az emberi tevékenység szerepe ezekben a folyamatokban.

A Másfélfok cikke azzal zárul, hogy bár az éghajlatváltozás és az extrém hideg telek mögött álló folyamatok többsége kapcsán még nincs konszenzus, az bizonyosan kijelenthető, hogy a klímaváltozás hatásai nélkül is óriási veszteségekhez vezetnek a természeti katasztrófák, és nemcsak az Észak-Amerikában, hanem Európában is. A szélsőséges időjárási események közül pedig egyre több tudományosan igazolhatóan erősödik vagy létre se jöhetett volna az ember okozta felmelegedés nélkül.

Ezért szemfelnyitó eseménynek kell lennie, hogy még a fejlett világban is visszafordíthatatlan károkkal kell megküzdeni. Már a jelenleg zajló eseményekkel sem vagyunk képesek lépést tartani, ezért egyértelmű célnak kell lennie az elkerülhetetlen hatásokhoz való alkalmazkodásnak és a további felmelegedés mérséklésének.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.