Az ötödik legmelegebb év volt globálisan 2022

Az ötödik legmelegebb év volt globálisan 2022

Világszinten és Magyarországon az ötödik, Európát tekintve a valaha volt második legmelegebb év lett 2022. A tűzesetek magas száma és a hosszú aszályos időszak is ennek tudható be.

Globálisan az ötödik legmelegebb év volt 2022, Európában pedig a második legmelegebb – számolt be róla az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az OMSZ közleményéből kiderült, hogy a legfrissebb reanalízisek alapján 2016, 2020, 2019 és 2017 után az ötödik helyre tehetjük a 2022-es esztendőt. Ha csak Európát nézzük, akkor a második legmelegebb év volt a tavalyi, mindössze 0,3 Celsius-fokkal elmaradva a csúcstartó 2020-tól. Ugyanakkor a 2022-es nyár átvette a vezetést 2021-től.

A meteorológiai szolgálat arra is kitért, hogy az adatok alapján a hőmérséklet Európa nagy részén az 1991-2020-as átlagnál magasabban alakult, és Nyugat-Európában figyelhető meg a legnagyobb eltérés.

A tavaszi és nyári időszakban a szokatlan meleghez, forrósághoz – javarészt a kontinens középső és déli részein – csapadékhiány is párosult, amely sokfelé aszályhoz, a tűzesetek számának növekedéséhez vezetett.

Az OMSZ előzetes adatai szerint Magyarországon is bekerül az öt legmelegebb év közé a 2022.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.