Erős hónapot futott novemberben a BUX

Erős hónapot futott novemberben a BUX

Jelentős pluszban zárta az év kilencedik hónapját a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX 45 984,2 ponton fejezte be a hónapot, ami 12 százalékos növekedést jelent októberhez képest. A részvénypiac összforgalma elérte a 249 milliárd forintot.

Többnyire pozitív hangulat jellemezte a nemzetközi tőkepiacot novemberben, az október második felében megkezdődött emelkedés folytatódott Európában, Ázsiában és Amerikában egyaránt. A piacokra negatív hatást gyakorló hírek csak átmenetileg akasztották meg a növekedést, a világszerte lassulni látszó inflációs folyamatok eredményeként összességében erősödtek a tőzsdék.

A Budapesti Értéktőzsde vezető tőzsdeindexe, a BUX index is folytatta az októberben megkezdett emelkedő tendenciát, 12 százalékos emelkedéssel 45 984,2 ponton zárta a hónapot. Legmagasabb értékét, 45 984,2 pontot a hó utolsó napján érte el.

A korábbi hónapok trendjéhez hasonlóan novemberben is az OTP Bank részvényeivel folyt legnagyobb értékben a kereskedés, az értékpapírhoz köthető forgalom az összforgalom 65,5 százalékát tette ki, 163 milliárd forinttal. A bankpapír ezúttal is erős hónapot zárt, amelyet a 19 százalékos részvényárfolyam-emelkedés is jelez. Második és harmadik helyen ezúttal is a Richter és Mol zárt, 43 és 34,5 milliárd forintos forgalommal. A blue chip részvényeken túl, a mid-capek közül a Pannergy, a középvállalati kibocsátók közül pedig a Naturland zárt különösen pozitív hónapot, előbbi 10,7 százalékkal magasabb szinten zárt, míg utóbbi kiemelkedően magas, 95,2 százalékos emelkedést ért el.

A hónap kereskedésindító csengetésekben is bővelkedett – míg a Magyar Telekom tőzsdei jelenlétének 25. évfordulóját ünnepelte ilyen módon, a Prémium kategória és a középvállalati piac, a BÉT Xtend egyaránt bővült novemberben – előbbi piacon a meghatározó régiós biztosítótársaság, a Vienna Insurance Group –, utóbbin a főként napelemparkok tervezésével, kivitelezésével és üzemeltetésével foglalkozó Astrasun Solar Nyrt. csengetett be. A BÉT középvállalatokra specializált piaca ezzel folytatta a dinamikus növekedést, az Astrasun Solar ugyanis a hetedik piacra lépő vállalat az év során, amellyel – azon túl, hogy a Megakrán a DM-KER részvényei szintlépést követően immár a szabályozott piacon kereskedhetők – összességében 13-ra nőtt a BÉT Xtenden jelenlévő kibocsátók száma.

A befektetési szolgáltatók közül a Wood & Company került az első helyre 128,3 milliárd forinttal. A második helyet a Concorde szerezte meg, 121,6 milliárd forint forgalommal, az Erste 106,4 milliárd forintos forgalma pedig ezúttal a harmadik helyhez volt elég.
 
Az árupiaci szekció forgalma az elmúlt hónapokhoz képest visszaesést mutatott 697,2 millió forinttal, amelynek 59,5 százalékát a fenntartható takarmánykukorica, 40,5 százalékát pedig a nagy olajtartalmú napraforgómagból származó kereskedés tette ki.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.