Napelemes cég debütált a BÉT parkettjén

Napelemes cég debütált a BÉT parkettjén

Tovább folytatja bővülését a Budapesti Értéktőzsde középvállalati platformja, a BÉT Xtend. November utolsó napján a főként napelemparkok tervezésével, kivitelezésével és üzemeltetésével foglalkozó Astrasun Solar Nyrt. debütált a pesti börzén.

Kereskedésindító csengetés keretében üdvözölte a Budapesti Értéktőzsde az Astrasun Solar Nyrt. részvényeinek megjelenését középvállalatokra specializált piacán, a BÉT Xtenden. A tradicionális ceremónián többek között Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, és Keresztes Attila, az Astrasun Solar Nyrt. elnök-vezérigazgatója is részt vett.

A bevezetés keretében a megújulóenergia-szektorban tevékenykedő társaság 23 624 120 darab, egyenként 100 forint névértékű, 2 362 412 000 forint össznévértékű törzsrészvénye jelent meg a BÉT Xtend platformján.

Az előkészítési munkálatokban kijelölt tanácsadóként a BDO Magyarország Zrt., jogi tanácsadóként az AegisLegal működött közre.

A jogelődje révén közel negyed évszázados múltra visszatekintő vállalat eleinte élelmiszer-kereskedelemre specializálódott, majd 2014-ben tevékenységi területet váltottak, amelyet az Astrasun Solar név felvétele is fémjelzett. Innentől fogva a társaság a megújuló energiát helyezte a fókuszba – kezdetben ez elsősorban a napelemes rendszerek tervezését, kivitelezését, karbantartását, fejlesztését és az ezekhez kapcsolódó beruházásokat jelentette. Az évek során a szolár-hidrogén rendszerekkel szélesedett a portfólió, amelyet a társaság a jövőben a megújuló energia további szegmenseivel is bővíteni kíván.

Az Astrasun számos, a hazai piacon egyedülálló szolgáltatással rendelkezik, úgymint a környezetbarát napelem-tisztítási eljárás vagy a korrózióvédelmi know-how, emellett nemzetközi, főként regionális szinten is egyre jelentősebb szerepet töltenek be az ágazaton belül, amelyet a tőzsdei jelenlét is jelentősen támogathat.

A társaság az elmúlt években tudatosan készült a tőzsdére lépésre, amelynek során a BÉT számos középvállalati kezdeményezését igénybe vették. Mostanra mind finanszírozási szempontból, mind vállalatvezetési és tőkepiaci ismereteket, transzparenciát és szervezeti kultúrát tekintve egyaránt tőzsdeérett lett a vállalat.

A jelenlegi, turbulens gazdasági környezet, amellett, hogy jelentős kihívásokat támaszt a gazdaság minden szereplője számára, egyben a fejlődés táptalaja is lehet – ez az energetikában fokozottan érvényes, ahol még soha nem tapasztaltunk olyan mértékű fejlődési dinamikát, mint napjainkban. A tendencia egy egészen új világ érkezését vetíti elő, hatását tekintve – meglátásom szerint – az autó, vagy az internet feltalálásához hasonlítható. Társaságunk célja, hogy ezen változás élére álljon, mind Magyarországon, mind a nemzetközi piacokon, ennek megvalósítását pedig jelentősen támogathatja a tőzsdei bevezetés – nyilatkozta a csengetést követően Keresztes Attila, az Astrasun Solar Nyrt. elnök-vezérigazgatója a vállalati mérföldkövet, amelyet a BÉT Xtend piacra történő bevezetés jelent.

Az Astrasun piacra lépése visszaigazolja a BÉT középvállalati szolgáltatásai iránti igényt, hiszen a tőzsdére lépés előtt a cég tagja volt a BÉT50 Klubnak, elvégezte az ELITE programot, továbbá igénybe vette a mentor program nyújtotta lehetőségeket. Örülök, hogy egy újabb cég jelent meg a magyar részvénypiacon, amely a megújuló energia szektorba való befektetést teszi lehetővé – egészítette ki Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.