Meghaladta a járvány előtti szintet 2021-ben a BUX

Meghaladta a járvány előtti szintet 2021-ben a BUX

A BÉT fő részvényindexe 50 721 ponton zárta 2021-et, ami 2020-hoz képest 20,6 százalékos, 2019-hez képest 10,6 százalékos növekedést jelent.

Ingadozó hangulatot hozott 2021 a világ tőkepiacain. Az aktuális járványügyi intézkedések, korlátozások mellett olyan gazdasági tényezők is befolyásolták a befektetők kereskedési kedvét, mint a nyersanyagárak emelkedése, a globálisan jelen lévő inflációs aggodalmak, valamint a kínai ingatlanpiacon tapasztalható bizonytalanság.

Ugyan a globális tendenciák a Budapesti Értéktőzsdén is éreztették hatásukat, a Budapesti Értéktőzsde első számú tőzsdeindexe, a BUX index felülteljesített a vezető nyugat-európai indexekhez képest. Az év első felében tapasztalható stabil, kisebb korrekciókkal szegélyezett növekedést követően augusztusban történelmi magasságokba, 50 ezer pont fölé tört, majd november elején az 55 ezer pontot is elérte a mutató. Végül a november-decemberi korrekció ellenére is 50 ezer pont felett, 50 721 ponton zárta az évet.

A piac élénksége a tőzsdézés közbeszédben való előfordulásában és a lakosság közvetlen részvénytartásában is megnyilvánult. Míg előbbi jelenség – különösen az amerikai, ázsiai és nyugat-európai piacokon feltűnő, de a BÉT-en is egyre jelentősebb szerepet betöltő fiatal befektetői rétegnek köszönhetően – érezhetően hangsúlyosabbá vált az elmúlt évben, utóbbi túllépte a lélektani határnak tekinthető ezer milliárd forintot. Az érték egyben jelzi, hogy a pandémia ideje alatt megnövekedett hazai lakossági megtakarítások tőkepiacra való becsatornázását tekintve eredményes munkát végzett a BÉT.

Mindez a forgalomban is visszaköszönt – a részvénypiac idei teljesítménye a mintegy 3,27 ezer milliárd forintos összforgalmával elérte a tavalyi, a pandémia nyomán megnövekedett piaci volatilitást és kimagasló forgalmi értékeket hozó év szintjeit. Ebből a december különösen élénk kereskedést hozott – a forgalom összesen 416 milliárd forintot tett ki (melyből extra nagy fix kötés 198,7 milliárd forint), amely napi átlagban 19,8 milliárd forintot jelent.

Új albummal jelentkezett a tunéziai származású progresszív metal zenekar, a Myrath. A március 8-án megjelent Karma a műfajon belül is új szintre emeli a Myrathra jellemző egyedi zenei világot.

Március első szombatján esős idő várta a negyedik alkalommal megrendezett KEK Run résztvevőit. A 15. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája keretében Budapesten megszervezett nyílt futóversenyen a csapadékos és hűvös idő ellenére is több százan mérték össze erejüket egymással, és saját magukkal. Élménybeszámoló következik.

Bár kedden rekordot döntött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX végül veszteséggel fejezte be a nemzeti ünnep miatt rövidebb kereskedési hetet.