Remek évet zárt 2021-ben a Bécsi Tőzsde

Remek évet zárt 2021-ben a Bécsi Tőzsde

A fennállása 250. évfordulóját ünneplő Wiener Börse részvényindexe, az ATX a világ vezető tőzsdemutatóit túlszárnyalva teljesített 2021-ben.

A globális részvényrali a konzervatívabb befektetési klímájáról ismert Ausztriában is felkeltette a részvények iránti érdeklődést, ennek köszönhetően a 250 éve alapított Wiener Börse részvényindexe remek évet tudhat maga mögött. Az ATX 7848,78 ponton zárta az évet, ami 3861,06 pontos, 44 százalékos erősödés egy év leforgása alatt.

Jól szemlélteti a kiugróan magas évet azaz adat, hogy a számítások kezdete óta az ATX az osztalékokkal együtt 7 százalékos éves átlagos hozamot produkál. Az ATX index a bécsi tőzsdén kereskedett húsz legnagyobb forgalmat bonyolító részvény árfolyamváltozását foglalja magában.

Az elmúlt néhány hétben ellepték a hazai és nemzetközi sajtót a ChatGPT-ről szóló hírek. A csetbot ékes bizonyítéka a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésének, ugyanakkor számos más területre is begyűrűzött már az MI.

Továbbra is ütemezetten halad a Lánchíd felújítása: a szakemberek már festik az átkelő járdáira a következő hónapokban visszakerülő korlátokat és műemléki elemeket is.