Történelmi aranyat szerzett a női kajak négyes

Történelmi aranyat szerzett a női kajak négyes

A londoni és a Rio de Janeiro-i ötkarikás játékok után Tokióban is a trónra ülhetett a női kajak négyesünk. A 500 méteres távon a magyar egység ezúttal a Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállításban diadalmaskodott.

Bár a történelmi triplázás során a csapat összeállítása többször is változott, Kozák Danuta mindhárom ötkarikás játékokon a győztes egység tagja volt. A japán fővárosban szerzett újabb aranyérme után immár hatszoros olimpiai bajnoknak mondhatja magát, ezzel Magyarország valaha volt legeredményesebb női olimpikonjának mondhatja magát. A Rióban is a győztes négyesben ülő Csipes Tamara Tokióban a kajak kettesben elért negyedik helye, és az egyéniben megszerzett ezüstérme után utolsó versenyszámában a dobogó tetejére állhat. Kárász Anna és Bodonyi Dóra egyaránt a első olimpiai bajnoki címét szerezte.

A magyar küldöttség ezzel már hat aranyéremnél tart, korábban Szilágyi Áron kardvívásban, Milák Kristóf kétszáz méteres pillangóúszásban, Kopasz Bálint kajak 1000 méteren, Lőrincz Tamás kötöttfogású birkózásban, Tótka Sándor pedig kajak 200 méteren lett olimpiai bajnok.

A tavalyi népszámlálás adatai szerint hazánk népessége 9 millió 604 ezer fő. A nagyvárosok népessége általánosságban csökkent, vonzáskörzetüké azonban jellemzően gyarapodott. Emelkedett a lakások száma és mérete is, azonban egy lakásra kevesebb lakó jut.