Sport

Egy álom válhat valósággá: a Barça Academy Hungary ösztöndíjprogramot hirdet hátrányos helyzetű gyermekek részére

A Barça Academy Hungary (BAH) felelősségteljes intézményként gondol azokra a gyermekekre, akiknek a családi körülményei nehezen, vagy egyáltalán nem teszik lehetővé, hogy a legmagasabb, világszintű FC Barcelona módszertan szerint képzési programban részt vegyenek. A Barça Academy most induló ösztöndíjprogramjával lehetőséget kínál hátrányos helyzetben élő, de kiemelkedően tehetséges 4−19 éves gyermekeknek, hogy az FC Barcelona képzési metodikája alapján tanulhassák a labdarúgást Budapesten. Jelentkezni az Akadémia honlapján keresztül a jelentkezési űrlap kitöltésével és a kötelező csatolmány beküldésével lehetséges. A korosztályos felvételi várható időpontja: 2019. július 2. és július 25. között lesz Budapesten. A jelentkezéshez nincs szükség korábbi futballtapasztalatra. A felvételi során szakmai vezetők képet kívánnak kapni a jelentkező jelenlegi edzettségéről és hozzáállásáról. Figyelni fogják a fiatal labdaügyességét, koordinációs képességeit, sebességét, dinamizmusát, játékkészségét, valamint azt, hogy milyen gyorsan képes döntést hozni egy váratlan helyzetben. Az akadémiára a korosztályonként három legjobb eredményt elérő, felvételt nyerő gyermeket ingyenes képzésben részesítik minimum egy éven át. Amennyiben tehetsége, szorgalma, teljesítménye alapján nem merül fel a növendékkel kapcsolatban probléma, úgy a státusza további egy évre meghosszabbodik. A felvételi eljáráson sikeresen teljesítő gyerekek az FC Barcelona regisztrált játékosai lesznek, nevüket és születési dátumukat a spanyol klub hivatalosan bejelenti a Magyar Labdarúgó Szövetségnek.  A támogatási programra a jelentkezés 2019. június 15-től indult és július 20-ig tart.

Milliós adományt ért a Hauni futballgyőzelme

A Hauni Hungaria más vállalatok közreműködésével 1,3 millió forintot gyűjtött össze a pécsi Nevetnikék Alapítvány számára egy jótékonysági futballtornán. A vállalat munkatársai korábban önkéntes munkával is segítették a civil szervezet kórházi mesefal projektjét.   Egy kisebb ünnepség keretében a vállalat képviselői 1,3 millió forintnyi adományt adtak át a pécsi Nevetnikék Alapítvány képviselőinek. Az összeg egy jótékonysági focitornán gyűlt össze, amelyet a fővárosi CMS jogi iroda szervezett és a Hauni mellett az UniCredit Bank és a BMW magyarországi képviselete vettek rajta részt. Míg az előbbi vállalatok pénzt, a BMW különféle tárgyi adományokat ajánlott fel. A támogatás segítségével az alapítvány többek között működteti a kórházi önkéntesszolgálatát, akik játékos foglalkozásokkal segítenek a beteg gyerekek otthontól távol eltöltött napjainak elviselésében és gyógyulásuk elősegítésében. A Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. nem csak Pécs, de a megye egyik legnagyobb munkaadójaként van jelen a gazdasági életben. Az ebből fakadó felelősségéhez mérten kiemelkedő fontossággal kezeli a társadalmilag fontos aktivitások támogatását, legyen szó akár önkénteskedésről, vagy adományozásról. Ugyanakkor fontosnak tartja és támogatja munkavállalói egészséges életmódját, így a Hauni Sopiana Sportkör 18 sportszakosztályát is. Különösen szerencsés egybeesés, hogy ezúttal a két cél egymást szolgálhatta, és a haunis focisták győzelmükkel egy jó ügyet is támogathattak.  Az esemény apropóját a nemrég elkészült kórházi mesefal avatóünnepsége adta. A Nevetnikék Alapítvány kezdeményezésére a pécsi gyermekklinika fülészeti és kardiológiai ambulanciáján a Hauni munkatársai is segítettek mesefigurák festésével, eszközök és játékok alkatrészeinek gyártásával, felszerelésével, így téve színesebbé, varázslatosabbá a folyosót. “A gyerekeknek a kényszerű kórházi tartózkodás nagyon megterhelő, hiszen a kezelések mellett a családtagok távollétét és a rideg kórtermi körülményeket is el kell viselniük. A mesefallal egy kicsit barátságosabbá tesszük a közeget számukra, a színes figurák segítenek lekötni és elterelni a figyelmüket és könnyebben viselik el a helyzetet” – mondta el Kőmüves Glória, a Nevetnikék Alapítvány vezetője. A sport és a jótékonyság összekötése nem kivételes eset a Hauni Hungaria életében, legközelebb szeptember 15-én rendez a 25. születésnapja alkalmából 25 kilométeres jótékonysági futást a vállalat Pécsett. A versenyre a regisztráció már megnyílt!

Épül a Puskás Aréna

A legendás magyar labdarúgó, Puskás Ferenc április 1-jén lett volna 92 éves, ennek apropóján szervezett bejárást és sajtótájékoztatótt a róla elnevezett Puskás Aránába a Magyar Labdarúgó Szövetség.

Felemás meccsek után továbbra is él a remény

Két, egymástól lényegesen eltérő mérkőzést játszott a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjében a magyar válogatott. A mutatott játék, és persze a végeredmény szempontjából is más volt a mögöttünk hagyott kétszer 90 perc. De az esélyeink nem csökk

Vannet a csúcstechnológiájú sportközpontban

Pécs egyik vezető üzleti internetszolgáltatóját, a Vannetet választotta az ősszel megnyíló Nemzeti Kosárlabda Akadémia. A Rátgéber László mesteredző nevével fémjelzett, modern utánpótlásközpont az elsők között csatlakozott a társaság szupergyors optikai hálózatára.   Pécs legújabb és talán legfontosabb sportlétesítménye lesz az Európában is egyedülálló színvonalú utánpótlás-központ, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia. A következő tanévtől hivatalosan is megnyíló létesítmény hatvan diákot tud majd befogadni, sportcsarnoka alapesetben 400 fős lelátóval rendelkezik, de ez akár az ötszörösére is bővíthető. A tanuláshoz és sportoláshoz szükséges helyiségek mellett három edzőpályával és minden igény kielégítő kiszolgáló egységekkel is ellátott építmény a várakozások szerint újra a kosárlabda hazai vezérhajóinak sorába emelheti Pécset. Ebben fontos szerepe lesz Rátgéber Lászlónak: a tízszeres bajnok mesteredző neve az építkezés kezdete óta összeforrt az Akadémiával. A város egyik vezető üzleti internetszolgáltatójának számító Vannet számára komoly presztízsértéke van, hogy az NKA-t építő Nemzeti Sportközpontok vezetése a társaságot választotta. „Az Akadémia egyértelmű célja, hogy kontinentális szinten is a legjobbak közé emelkedjen, ehhez pedig mindenből a legjobbra van szükségük. Az internet esetében ez azt jelenti, hogy a szolgáltatás gyors, stabil és megbízható, a szolgáltató pedig lényegében észrevétlen, hiszen nincs szükség rendszeres beavatkozásra, hibaelhárításra” – értékelt Lengvárszky Szabolcs ügyvezető. A kosárakadémia a Vannet új, nagy sebességű optikai hálózatára csatlakozik, ami a közelmúltban vált elérhetővé a pécsi vállalkozások számára.   (Forrás: Vannet)

Röplabda: Magyarország társházigazdaként felnőtt női Eb-t rendez!

Magyar szempontból történelmi jelentőségű marad az Európai Röplabda Szövetség (CEV) szeptember elsejei krakkói közgyűlése. A CEV elnöke, Alekszandar Boricsics ugyanis bejelentette, hogy a 2019-es női Európa-bajnokságnak Lengyelország, Csehország és Törökország mellett Magyarország is a házigazdája lesz. Hazánk még soha nem rendezett sem férfi, sem női röplabda Eb-t.  További információk, pontos helyszínek a 2019-es tornával kapcsolatban a későbbiek során kerülnek majd nyilvánosságra. Ami már biztos, hogy a két év múlva esedékes kontinenstorna 24 csapatos lesz.

Sikerek vízben és tatamin

A keddi második versenynapon már mind a 10 sportágban zajlottak a versenyek az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. A bőség zavarában ezt a napot az Olimpiai Parkban töltöttük.   Az Olimpiai Park kifejezetten az EYOF miatt lett megépítve. Egy korábbi atlétikai pályából közel két év leforgása alatt több sportág (atlétika, szertorna, cselgáncs, tenisz) számára elsőosztályu sportkomplexumot varázsoltak. Az újdonság varázsa egyben azt is jelentette, hogy sajtósként gyorsan ki kellett igazodni az új helyszínen. Kezdetben a férfi torna csapatversenyének küzdelmeit kezdtem el követni, majd gyorsnak szám látogatásom alkalmával a judosók helyszínén maradtam, mivel a magyar versenyzők remeklése erre sarkalt. A cselgáncsosok csarnokában két küzdőtéren zajlottak a küzdelmek. Összesen négy súlycsoportban (2-2 férfi és női) mérkőztek meg egymással a fiatalok. A közönség ma is fantasztikus volt. A hazaiak legnagyobb kedvence a miskolci Feczkó Csanád volt, ő kapta a legnagyobb biztatást a magyar szurkolóktól, de a többi honfitársuk sem panaszkodhatott. (Szintén nagy bíztatást kapott az osztrák színekben induló, de örmény származású Vache Adamyan, amikor a vigaszágón azerbajdzsáni ellenféllel mérkőzött, hiszen honfitársai mellett az örményektől hangos támogatását is élvezhette, ami az azeri-örmény konfliktus ismeretében annyira talán nem is meglepő.) Szerencsére honfitársaink is szép eredményeket értek el a tatamin. Feczkó Csanád (férfi 50 kg) magabiztos versenyzést mutatott be egész nap, és lendülete kitartott a döntőig is, ahol hihetetlen bíztatás közepette megszerezte a szakág első aranyérmét. Szintén a fináléba jutott Kardos Tímea (női 44 kg), neki azonban nem sikerült a győzelem, ipponnal vereséget szenvedett, de ez is szép eredmény, hiszen előzetesen az éremszerzést tűzte ki célul magának. Nem csak cselgáncsozóink, úszóink is szépen gyűjtögették az érmeket. Bár a győzelem nem jött össze Aqua Sportközpontban, Zombori Gábor (férfi 10 méteres hátúszás) és Nagy Réka (női 800 méteres gyorsúszás) ezüstérmet szerzett, valamint a Zombori Gábor, Böhm Sebestyén, Hatházi Dóra, Nagy Réka összetételű 4x100 mix vegyes váltó révén egy bronzzal is gazdagodtunk.  

Elkezdődött az EYOF

A vasárnap esti látványos megnyitó után hétfőn elkezdődött Magyarország első olimpiai multisport-eseménye. Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak július 23. és 29. között Győr ad otthont. A rendezvényről sok más sajtóorgánum mellett a GazMag is tudósít.   Az elmúlt évben szinte minden az EYOF-ról és az előkészületekről szólt Győrben. Nem véletlenül, hiszen hazánk első olimpiai eseményéről van szó. 10 sportágban 50 európai ország közel 2500 sportolója méri össze erejét Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő városában. Vasárnap este egy rendkívül látványos és szórakoztató show szemtanúi lehettek az ETO Parkba kilátogató nézők, és a tévénézők egyaránt. A megnyitó ceremónia után ma már a versenyek is elkezdődtek. A sajtó képviselőjeként először a központi akkreditációhoz, majd onnan a médiacenterbe vezetett az utam. Nem először járok újságíróként sportrendezvényen, de a mostani fogadtatást a legjobbak közé sorolnám. A „sajtós csomagban” nem csak a részletes, térképekkel ellátott Media Guide szerepelt (amiből személy szerint egy részletesen lebontott programot azért hiányolok), de az EYOF-kabalaállat, Hugoo egy kulcstartó és egy marcipánfigura képében is megjelent. Nem is beszélve a kis üveg pannonhalmai pálinkáról, ami a környék gasztronómiáját is bemutatja kicsit az ide látogató külföldi sajtós kollégáknak. A rendezvény ideje alatt számos buszjárat könnyíti meg a közlekedést a helyszínek között. Az akkreditációval rendelkezők (versenyzők, csapatok, önkéntesek, stb.) számára két járatot is kialakítottak, de van külön sajtós busz is. És ami talán a legfontosabb, az EYOF-járat, amely egész héten mindenki számára ingyenesen igénybe vehető. Az első napon nemcsak a versenyzők tesztelték a létesítményeket, hanem az időjárás is. Az országszerte lecsapó heves esőzések Győrt is elérték. A tenisz-, az atlétika- és a kajak-kenu programot kissé át is írta az égszakadás. Én épp a Fun Zone területén tartózkodtam, és az egyik nagy sátor alá húzódva kellett átvészelnem a gyors, de intenzív záport. A helyenként elég nagy kiterjedésű pocsolyák ugyan akadályozták a forgalmat – többek között az egyik beléptetőkapu környéke vált száraz cipővel megközelíthetetlenné –, a szervezők itt is gyorsan és rugalmasan reagáltak. Bár a legtöbb sportágban még csak az első fordulók, előfutamok, csoportmeccsek zajlottak le, az uszodában már több számban is győztest avattak. Jó hír, hogy az aranyérmesek között honfitársainkat is köszönthettük, hiszen Berecz Blanka (200 méter pillangóúszás) és Nagy Réka (400 méter vegyesúszás) révén két első helyezéssel gazdagodtunk, de hasonlóan szép eredmény a Fábián Fanni, Muzsnay Zsófia, Pózvai Kiara, Nagy Réka összetételű 4x100 méteres női gyorsváltó bronzérme is.  

A Parlament megszavazta az új TAO-törvényt

A röplabdával bővül a hazai látvány-csapatsportok köre a társasági és az osztalékadóról szóló törvény keddi módosítása értelmében, így a sportág bekerül a társaságiadó-kedvezményen keresztüli támogatások (TAO) rendszerébe. Az országgyűlés 150 igen és 34 nem szavazattal, öt tartózkodás mellett fogadta el a vonatkozó törvényjavaslatot. A TAO 2011 óta működik az Európai Bizottság jóváhagyásával, a most elfogadott módosítással a röplabda bekerül abba a körbe, amelyet eddig a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong alkotott. „Történelmi lehetőséget kapott most a sportágunk, amire már nagyon régóta vártunk. Köszönjük szépen a bizalmat és igyekszünk a lehető legjobban kihasználni, hogy a látványsportágak közé kerülhettünk” – nyilatkozta a döntés után Ludvig Zsolt főtitkár, aki a helyszínen tekintette meg a szavazást. „A teremröplabda mellett ez a strandröplabda számára is egy óriási előrelépési lehetőség, hiszen mind az utánpótlásba, mind pedig az infrastruktúra fejlesztésbe olyan összegek áramolhatnak be, amellyel idehaza is olyan rangot vívhat ki a szakág, mint amilyet a világ más tájain is kiharcolt már magának” – ezt már dr. Bánki Ágnes, az MRSZ Strand- és Szabadidő Röplabda Bizottságának elnöke tette hozzá, aki ugyancsak a Parlamentből követte az eseményeket. „A röplabda sportág mind szakmai eredményei, mind népszerűsége, nézőszáma alapján eljutott arra a szintre, hogy a látvány-csapatsportok közé sorolják be” – mondta el erről Szabó Tünde államtitkár az MTI-nek. Hozzáfűzte, hogy a röplabda a 16 kiemelt sportág egyikeként, az utánpótlás-nevelésre nagy hangsúlyt fektetve jutott el oda, hogy ma már 210 klub keretei között van lehetőség a sportág gyakorlására. Emellett több mint 1200 iskolai röplabdacsapat működik országszerte, amelyek mintegy 14 és fél ezer gyermeknek biztosítanak lehetőséget a rendszeres sportolásra. Az utánpótlás-nevelés sikerei mellett a női válogatott és a klubcsapatok eredményei is jelentős fejlődést mutatnak mind a kiemelt bajnoki mérkőzéseket, mind a nemzetközi kupameccseket tekintve. A női röplabda-válogatott szerepelt a 2015-ös Európa-bajnokságon, illetve kijutott a 2017-es Európa-bajnokságra is. „A törvénymódosítás azzal, hogy a látvány-csapatsportok közé helyezi be a röplabdát, ezt a fejlődési folyamatot kívánja támogatni, hiszen a sportág bebizonyította, hogy immár helye van a látvány-csapatsportágak között” – fogalmazott a sportállamtitkár, aki szerint a TAO-rendszer hatékony működésének nemzetközi visszaigazolása, hogy az Európai Bizottság újabb hat évig folytathatónak ítélte ezt a sportfinanszírozási rendszert, amely így 2023. június 30-ig biztosít tervezhető, kiszámítható jövőt a sport területén.

Immár hivatalosan is Juan Manuel Barrial a szövetségi kapitány

Megérkezett Budapestre Juan Manuel Barrial, a magyar férfi röplabda-válogatott szövetségi kapitánya, aki előbb aláírta szerződését az MRSZ-ben, csütörtök délután pedig már Svédország felé vette az irányt csapatával, amely péntektől-vasárnapig háromszor is megmérkőzik a házigazdák válogatottjával Örebro városában.   Az argentin Juan Manuel Barrialt Demeter György, a magyar férfi válogatott korábbi szövetségi kapitánya ajánlotta a szövetség figyelmébe. A 49 éves szakember másodedzőként tagja volt a londoni olimpián ötödik helyezett argentin férfi válogatott szakmai stábjának is, előtte pedig az U23-as korosztályos nemzeti csapatot irányította. Budapestre érkezésekor, szerződése aláírása után a következőket nyilatkozta az MRSZ honlapjának: _„_Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a magyar férfi válogatott szövetségi kapitányaként segíthetem az ország férfi röplabdázásának fejlődését. Várom a közös munkát a magyar szakemberekkel. Bízom benne, hogy a szép hagyományokkal rendelkező válogatottal ismét sikereket tudunk elérni a jövőben.” Barrial klubedzőként hazájában bajnokságot és kupát is nyert. Argentínából először Törökországba szerződött, ahol a Ziraat Bankasi csapatával Török Kupa-győzelmet ünnepelhetett és bajnoki döntőt is játszhatott. Ezután rövid időre visszatért Argentínába, az utóbbi két szezonban pedig az Egyesült Arab Emirátusokban dolgozott. Barrial szerződése a magyar válogatott élén egy évre szól. Az észtországi vb-selejtező tornára, valamint az Európa Liga küzdelmekre készülő magyar férfi válogatott április 27-től Dunaújvárosban edzőtáborozott, első előkészületi találkozóit pedig – még nem teljes kerettel – a svéd válogatott ellen vívja az előttünk álló hétvégén, ezután hazai környezetben is játszik edzőmeccseket a csapat.   Tallinban az olimpiai negyedik Oroszország és a házigazdák mellett Montenegró, Románia és Koszovó lesz majd a mieink ellenfele. Júniusban az Európa Liga ukrajnai és magyarországi fordulója vár a társaságra – az itthoni tornának Nyíregyháza ad otthont június 16. és 18. között. Továbbjutás esetén Dániában fejezi be a válogatott a nyári programot.   A Svédországba utazó keret tagjai
Feladók: Magyar Bálint, Török Roland, Kecskeméti Péter.
Ütők: Bozóki Bence, Dávid Csanád, Gebhardt Norbert, Dávid Zoltán, Bohnicsek Szilveszter.
Centerek: Nagy József, Szabó Alpár, Rása Alex, Juhász Péter, Banai Máté.
Liberók: Pápai Péter, Gebhardt Áron.  A szakmai stáb
Csapatvezető: Veres Péter, Stevik Péter.
Szövetségi kapitány: Juan Manuel Barrial.
Másodedző: Tomanóczy Tibor.
Másodedző-statisztikus: Genaro J. Lopez.
Kondicionáló edző: Darabos Balázs. Orvos: dr. Szabó Gábor.
Gyúró: Ollé Krisztián. A válogatott további programja
Felkészülés a vb-selejtezőre: május 5-7., felkészülési mérkőzések – Svédország ellen, Örebro városában
(kezdési időpontok: pénteken 19, szombaton 17, vasárnap 19 óra) május 9-11., edzőtábor – Dunaújváros május 12-14., felkészülési mérkőzések – Dunaújváros május 17-21., edzőtábor – Dunaújváros május 22-28., vb-selejtező – Tallin Felkészülés az Európa liga mérkőzéseire:  június 1-7., edzőtábor – Nyíregyháza június 8-12., Európa Liga 1. forduló – Lviv (Ukrajna) június 13-15., edzőtábor – Nyíregyháza június 16-18., Európa Liga 2. forduló – Nyíregyháza  Továbbjutás esetén: 
2017 június 20-29., edzőtábor – Nyíregyháza
2017 június 30– július 2., Európa Liga – Dánia

Papírforma vereség Portugáliában

A magyar labdarúgó válogatott a 2018-es oroszországi Világbajnokság selejtezőjében az Európa-bajnok Portugália vendégeként lépett pályára Lisszabonban. Bár a tavalyi lyoni 3-3-as döntetlen után sokan bíztak egy újabb bravúros eredményben, ezúttal érvényesült a papírforma, és nemzeti csapatunk 3-0 arányban kikapott a jobb játékosokból álló riválisától.   A lisszaboni meccs előtt számos optimista elmélettel találkozhattunk, mind a szurkolók, mind a játékosok részéről. Való igaz, a franciaországi 3-3 szép emlékeket ébreszt szinte mindenkiben, ugyanakkor intő jel lehetett, hogy Portugália legjobbjait még soha nem győzte le a labdarúgó válogatottunk. A Benfica stadionjában sajnos nem csak az aktuális Európa-bajnokkal, de a realitással is szembe találtuk magunkat. Guzmics és Kleinheisler hiányában új hadrendben, öt védővel álltunk fel, többek között a közelmúltban állampolgárságot kapó, a válogatottban ezúttal debütáló Viníciussal. Az első öt perc a magyar csapaté volt, mi voltunk mezőnyfölényben, jól járattuk a labdát. Pechünkre néhány perces késéssel a portugálok is bemelegedtek, és átvették a kezdeményezést. Ronaldo első veszélyes helyzeténél mellé fejelt ugyan, de ez intő jel volt számunkra: a hazaiak mindenképpen győzni akarnak. Az első lépést André Silva tette meg ehhez, a hazai kezdőcsapat egyetlen nem-Európa-bajnok játékosa a 32. percben egy gyors akció után, a védelmet megelőzve pöckölte a labdát Gulácsi Péter kapujába. A szerzett gól megnyugtatta a portugálokat, akik ennek örömére gyorsan szereztek még egyet, ráadásul nem is akármilyent. A 36. minutumban egy remek kiugratást követően André Silva a levegőből sarokkal hátra tette a labdát, a mögötte érkező Cristiano Ronaldo pedig nagyjából húsz méterről, két magyar védő lábai között védhetetlenül kilőtte a rövid alsót. A kétgólos félidei hátrány után némileg aktívabban kezdtük a második játékrészt, de jelentős helyzetet nem tudtunk kialakítani. A legnagyobb magyar lehetőség a csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs negyven méterről megeresztett lövése/emelése volt. A 65. percben veszélyes szögből lőhettek szabadrúgást a portugálok, Ronaldo pedig könyörtelenül bevágta a kapunkba saját maga második, csapata harmadik gólját, bár Gulácsi is kissé bizonytalan volt ennél a találatnál (a másik kettőről nem tehetett). A meccs hátralévő részében már csak a szépítésért küzdhettünk, de nem jártunk sikerrel, a cserék sem tudtak sokat hozzátenni a támadásainkhoz. A vége egy sima, 3-0-s vereség lett, ami az erőviszonyok, és legfőképpen a találkozó képe alapján a realitásokat tükrözi, valóban ekkora a különbség a két csapat között. Ezzel a vereséggel (bár ha őszinték akarunk lenni, akkor ez egy kalkulálható vereség volt) messzire kerültünk a továbbjutástól. Svájc ma is győzött, Portugália nagyon erős, a svájciak elleni budapesti vereség, és a feröeri döntetlen miatt elvesztett pontok minden bizonnyal hiányozni fognak a végelszámolásnál.   Labdarúgó Világbajnokság, selejtező
Portugália – Magyarország 3–0 (2–0)
Lisszabon, Estadio da Luz, 57 816 néző. Vezette: Szimon Marciniak (Lengyelország) Portugália: Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, R. Guerreiro – Quaresma, André Gomes (Pizzi, 86.), Joao Mário (Moutinho, 83.), William Carvalho – Cristiano Ronaldo, André Silva (B. Silva, 67.)
Szövetségi kapitány: Fernando Santos Magyarország: Gulácsi – Bese, Lang (Lovrencsics G., a szünetben), Vinícius, Kádár, Guzmics, Korhut – Gera (Pintér Á., 86.), Nagy Á. – Gyurcsó (Kalmár, 67.), Dzsudzsák – Szalai
Szövetségi kapitány: Bernd Storck (német) Gólszerző: André Silva (32. perc), Cristiano Ronaldo (36. perc, 65. perc)  

Aláírta szerződését Alberto Salomoni a magyar női röplabda-válogatott újdonsült szövetségi kapitánya

A Magyar Röplabda Szövetség csütörtöki elnökségi ülése előtt, ünnepélyes keretek között aláírta szerződését Alberto Salomoni, az Európa-bajnoki résztvevő magyar női röplabda-válogatott újdonsült szövetségi kapitánya. Az ötven éves olasz szakember korábban dolgozott a német női válogatottnál, az olasz és a német bajnokságban, jelenleg pedig az MTK Budapest vezetőedzője. A magyar női röplabda-válogatottnak idén zsúfolt programja lesz, hiszen júniusban világbajnoki selejtezőt játszik Horvátországban, érdekelt lesz a júliusi World Grand Prix-sorozatban, szeptemberben pedig az azeri–grúz közös rendezésű Európa-bajnokságon lép majd pályára. Az Alberto Salomonival megkötött szerződés a mostani válogatott idény végéig szól, de a felek kölcsönösen megerősítették, hogy a közös munkát hosszabb távra tervezik.

Nem hosszabbítja meg szerződését a női röplabda válogatott szövetségi kapitánya!

A sikeres Európa-bajnoki kijutást követően az MRSZ vezetése és a női válogatott szövetségi kapitánya között szó esett a folytatás lehetőségéről. Jan De Brandt akkor időt kért, hogy átgondolja, tudja-e vállalni a 2017-es maratoni programot (júniusban világbajnoki selejtezők, júliusban World Grand Prix, szeptemberben Európa-bajnokság). A kapitány mostanra hozta meg döntését, s írta meg levelét, amelyet változtatás nélkül közlünk:   Tisztelt Elnök Úr,
Kedves MRSZ-tagok,
Kedves MRSZ-munkatársak,
Kedves játékosok,
Kedves magyar röplabda-rajongók   Nem tudom tovább folytatni a munkát szövetségi kapitányként a magyar női röplabda-válogatottnál. A klubcsapatomnál végzett munka (két éves szerződést írtam alá a Bursánál) és a családomtól való hosszú távollét a legfontosabb oka annak, hogy befejezzem a munkát a nemzeti csapatnál. Eddig három csodálatos nyarat töltöttem itt, és nagyon boldog vagyok, hogy mindig elértük a céljainkat. Büszke vagyok arra is, hogy el tudtuk érni: a magyar női röplabda ismét komoly tényezőnek számít nemzetközi szinten. Nagyon sok szép emlék fűz ide, és én vigyázok, és hogy ezt soha ne felejtsem el. KÖSZÖNÖM!!! Szeretném megköszönni a Magyar Röplabda Szövetségnek, hogy megadta nekem a lehetőséget, hogy edzője lehettem a női röplabda-válogatottnak. Köszönöm a bizalmat, amit adtak nekem ezen a három nyáron. Szeretném megköszönni minden munkatársnak, akikkel remekül együttműködtünk. Remekül éreztük magunkat, hiszen a mi nagy közös szenvedélyünk a röplabda, és nem csak felkészültünk, hanem mindig el is értük céljainkat, amit az edzőtáborok elején kitűztünk magunknak. Köszönöm az együttműködést, az elkötelezettséget, a motivációt, a megértés és különösen a barátságot. Hiszen itt igazi jó barátokra találtam! Szeretném megköszönni minden játékosnak a hitet, és azt, hogy végig kiváló teljesítményt nyújtottak. Sikerrel vettünk minden akadályt, még ha néha én is eltévesztettem az utat (Mátraháza), de mi végig hajtottunk, mi szerettük a röplabdát és MINDIG NYERTÜNK. Tőletek igazán nagy érzelmeket kaptam, néhányatoktól olyan nagyot, hogy alig tudtunk beszélni a következő nap! Hiányozni fogtok! Szeretném külön köszönetet mondani az érdi embereknek, a kézilabda csapatnak és a sportcsarnok dolgozóinak. Ez lett a második otthonom, és mindig nagy öröm volt a számomra, amikor beléptem ebbe a gyönyörű arénába. Hiányozni fog a medence és a szauna is, ahol több fantasztikus pillanatot is töltöttem! Hiányozni fog az emberek mosolya! És azóta, is szinte napi szinten követem a híreket a kézilabda csapatról, amelynek nagy rajongója lettem. Szeretnék köszönetet mondani a magyar női röplabda-válogatott minden rajongójának. Köszönöm a támogatás és a lelkesedést, amelynek köszönhetően mi nagyon szerettük játszani hazai pályán. Hiányozni fog a szép Himnusz a mérkőzések elején, és hiányozni fog a "Hajrá MAGYAROK!” és a „RIA, RIA, HUNGÁRIA!” Szeretném megköszönni, hogy mindig melegen fogadtak Magyarországon, az Önök országában. Nagyon sok szép helyre és sok jó barátra találtam itt! Magyarország örökre a szívemben lesz! KÖSZÖNÖM! KÖSZÖNÖM! KÖSZÖNÖM!   Szeretettel,
Jan De Brandt

Két gólos győzelem Rigában

A magyar labdarúgó válogatott Rigában 2-0-ra legyőzte Lettország legjobbjait, ezzel megszerezte első győzelmét a 2018-as oroszországi Világbajnokság selejtezői során. A csoport másik két meccsén papírforma-eredmények születtek.   A magyar nemzeti csapat a feröeri 0-0, és a pénteki, Svájc ellenei drámai hazai vereség után győzelmi kényszerben utazott Rigába, a selejtezőkben eddig szintén nyeretlen lettek elleni találkozóra. Bernd Storck a budapesti csapathoz képest több helyen változtatott az összeállításon. Szerencsére honfitársaink kezdték jobban a mérkőzést. Mezőnyfölényünk a 10. percben vezető gólt is eredményezett, a kezdőcsapat egyetlen Eb-n nem járt tagja, Gyurcsó Ádám vágta a léc alá Nikolics Nemanja pontos passzát. Gyurcsó második találatát lőtte a válogatottban, az elsőt bemutatkozó meccsén, Csehország ellen szerezte. A félidő további részében kiegyenlített küzdelem folyt, azonban nagy helyzetbe csak ellenfelük került, ráadásul kétszer is. A házigazda azonban mindkét alkalommal kihagyta ziccerét (Sabala és Ikaunieks is mellé lőtt), így egygólos előnnyel mehettünk szünetre. A második játékrészt ellenfelünk kezdte jobban, Gulácsinak nagyot kellett védenie. Ezt követően egyenlő felek már-már unalmas küzdelmét láthattuk. Mindez a 77. percben változott meg, amikor Dzsudzsák Balázs szöglete utána a Svájc ellen két gólt szerző Szalai Ádám fejelte a kapuba a labdát, beállítva ezzel a 2-0-ás végeredményt. A két gólos rigai győzelem úgy kellett a csapatnak, mint egy falat kenyér. Ennek ellenére nem dőlhetünk hátra, a három mérkőzésen szerzett 4 pont ugyanis kevesebb, mint a svájciak által gyűjtött 9, és az Európa-bajnok portugálok által szerzett 6. Idén már csak egy tétmérkőzés vár a magyar válogatottra, az Andorra elleni meccs ráadásul a papírforma alapján mindenképpen a nyerhető találkozók kategóriájába tartozik.   Labdarúgó VB-selejtező, B csoport
Lettország – Magyarország 0–2 (0–1)
Riga, Skonto-stadion, 60 842 néző. Vezette: Gil (Lengyelország)   Lettország: Vanins – Gabovs, Jagodinskis, Gorkss, Maksimenko – Visnakovs (Zjuzins, 57.), Tarasovs, D. Ikaunieks – Laizans (Karasausks, 77.), Kluskins (J. Ikaunieks, 68.) – Sabala
Szövetségi kapitány: Marians Pahars Magyarország: Gulácsi – Bese, Guzmics, Kádár, Korhut – Dzsudzsák, Nagy Á Ádám, Gera (Vida M., 83.), Gyurcsó – Nikolics (Kleinheisler, a szünetben), Szalai
Szövetségi kapitány: Bernd Storck (német) Gólszerző: Gyurcsó Ádám (10. perc), Szalai Ádám (77. perc)  

Rio 2016: Aranyérmes a női kajak négyes!

Államalapításunk ünnepén megszületett a nyolcadik magyar aranyérem Rio de Janeiroban. A nő kajak négyesek 500 méteres versenyében a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamasa, Fazekas-Zur Krisztina összetételű egység meggyőző teljesítménnyel szerezte meg az olimpiai bajnoki címet. A kajak négyesünk címvédőként indult ebben a számban, a londoni csapathoz képest egy helyen változott az összeállítás, Kovács Katalin helyett ezúttal Csipes Tamara ült a magyar hajóban. A nagy rivális németek féltávig szorosan haladtak mellettünk, a második 250 méteren azonban folyamatosan nőtt az előnyünk, és végül két beülővel mögöttünk értek célba riválisaink. Kozák Danuta ezen az olimpián már a harmadik, összességében ötödik aranyérmét nyerte, ezzel az egyik legeredményesebb női olimpikonunk lett, a kajakosok közül pedig a legeredményesebb. Szabó Gabriella harmadik, Fazekas-Zur Krisztina második ötkarikás győzelmét gyűtötte be pályafutása során. Csipes Tamara nyakába először került aranyérem, és mivel édesapja, Csipes Ferenc is olimpiai bajnoknak mondhatja magát (amit ő is kajak négyes tagjaként szerzett, 1988-ban Szöulban), így ők lettek Magyarország negyedik szülő-gyermek olimpiai bajnok családja.  

Rio 2016: Kozák Danuta révén megvan a hetedik aranyérem

A kajakozó Kozák Danuta a női egyesek 500 méteres versenyében megszerezte saját maga második, hazánk hetedik Rio de Janeiro-i bajnoki címét. Ez az olimpiák történetében a 175. magyar aranyérem, és az 500. magyar dobogós helyezés is egyben. Kozák Danuta már eddig is csúcstartó volt, ő az egyetlen magyar kajakos, aki egyesben, párosban és négyesben is győzni tudott. Mai sikerével pedig immáron négyszeres olimpiai bajnoknak mondhatja magát, ami a szakág hazai történetében szintén egyedülálló. A vasárnap még bélproblémák miatt infúziót kapó versenyző kedden párosban már nyert egy aranyat Szabó Gabriella párjaként, ezúttal egyéniben mérhette össze erejét a legjobbakkal, és magabiztos fölénnyel utasította maga mögé a mezőnyt. A női kajakosok mellett további magyar versenyzők is szerepeltek a mai kajak-kanu programban. Közülük a Molnár Péter, Tótka Sándor páros szerepelt legjobban, a kajak kettesek 200 méteres versenyében a negyedik helyen értek célba. Bár egy korábbi világbajnok párosról van szó, pontszerző helyezésük mindenképpen szép eredménynek számít, ugyanis csak az olimpiai előtt röviddel tudták meg, hogy utazhatnak Rioba, mivel beugróként indulhattak az eredetileg erre a távra benevezett, de doppinggyanúba keveredett egység helyén. A nap krónikájához tartozik még, hogy elkezdődtek az öttusa küzdelmei is. A nőknél Földházi Zsófia és Kovács Sarolta, a férfiaknál Demeter Bence és a londoni olimpián bronzérmet szerző Marosi Ádám képviseli a magyar színeket.