Sport

Rio 2016: Nem sikerült a döntőbe jutás vízilabdázóinknak

A magyar férfi vízilabda válogatott tegnapi negyeddöntős veresége után már csak a női csapat van versenyben a dobogóért. Sajnos már csak annak legalsó fokáért, az Amerikai Egyesült Államok nemzeti csapata ugyanis jobbnak bizonyult Európa-bajnok együttesünknél. Az ötkarikás címvédő amerikaiak a mérkőzés elejétől fogva domináltak, mind a négy negyedben több gólt szereztek, mint honfitársaink, így megérdemelten jutottak be a női vízilabda-torna fináléjába. A 14-10-es vereség ugyan egyértelmű meccsnek tűnhet, azonban meg kell jegyezni, hogy az aranyesélyes tengerentúliaknak ez volt eddig a legszorosabb találkozőjuk Rio de Janeiroban. Az USA a döntőben Olaszországgal meccselhet majd, Magyarország pedig az oroszok ellen küzdhet meg a bronzéremért pénteken, magyar idő szerint 16:20-kor. Szerencsére a vízilabdások veresége ellenére is voltak pozitívumai a napnak, kajak-kenuban a ma az előfutamokban és középdöntőkben vitézkedő négy egység közül hárman is bejutottak a holnapi döntőkbe. Szintén összejött a fináléba jutás Pars Krisztiánnak, a kalapácsvetés címvédője a sérülésekkel teli felkészülése után is a negyedik legnagyobb dobást érte el a selejtezőben.  

Rio 2016: Vereség vízilabdában, az ötödik helyért kell küzdenünk

Szoros és izgalmas mérkőzésen vereséget szenvedett a magyar férfi vízilabda válogatott a Rio de Janeiro-i olimpián. Benedek Tibor csapata a negyeddöntőben a végső győzelemre is esélyesnek tartott Montenegró ellen vérzett el. Már a találkozó elején elhúzott az ellenfél, azonban a meccs végére - kapuscserénknek is köszönhetően - sikerült visszatérnünk a mérkőzésbe. A játékidő végén 9-9 állt az eredményjelzőn, azaz következhettek az ötméteresek. A büntetőpárbaj tegnap a női válogatottnak szerencsét hozott, lányaink Ausztrália legjobbjai ellen harcolták ki a négy közé jutást. Sajnos a férfi csapat számára nem sikerült jól a mérkőzésnek ezen szakasza, a montenegróiak négy büntetőt is belőttek, miközben a magyar játékosok csak kétszer találtak a hálóba, így ezúttal csak álom maradt az elődöntő. Az olimpia azonban még nem ért véget pólósaink számára, hiszen a negyeddöntőben búcsúzó négy válogatott az alsó ágon az 5-8. helyért meccsel, szintén egyenes kieséses rendszerben.  

Rio 2016: Kajakosok szállították a hatodik aranyat

A női kajak 500 méteres versenyszámában a Szabó Gabriella-Kozák Danuta páros aranyérmet szerzett, ezzel a szakág első, Magyarország hatodik aranyérmét szerezték Brazíliában. Az előjelek nem nekünk kedveztek, a kétszeres londoni bajnok Kozák Danutának az előfutam mellett bélproblémákkal is meg kellett közdenie, tegnap még infúziót kapott, ma pedig már az aranyéremért meccselt. A rajt nem nekünk sikerült a legjobban, a címvédő német páros vezetett az első evezőcsapások után. Féltávnál azonban mág a magyar hajó állt az élen, a lányok magabiztosan vezettek. A táv második felében azonban kicsit érződött az előző napok betegsége, a németek nagyobb fokozatra kapcsolását nem sikerült átvenni, de szerencsére az előnyből megmaradt 51 század, így a magyar egység lett az olimpiai bajnok, a németek a második, a lengyelek a harmadik helyen értek célba. Kozák Danuta a harmadik, Szabó Gabriella a második ötkarikás aranyérmét szerezte.  

Rio 2016: Hosszú és Cseh is döntőbe jutott

Péntek hajnalban jó hírre ébredhettek a magyar sportkedvelők, ugyanis két úszónk is sikerrel vette a középdöntőt, és magyar idő szerint szombaton hajnalban éremért ugorhat medencébe. Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszásban a legjobb idővel jutott fináléba, így akár megszerezheti negyedik aranyérmét is az első dél-amerikában rendezett olimpián. Cseh László a 100 méteres pillangóúszásban nyerte meg középdöntőjét, összességében pedig a negyedik idővel jutott döntőbe. Remélhetőleg a 200 pillangón nyújtott teljesítményénél (hetedikként csapott a célba) sikerül jobban szerepelnie az élete első aranyérmére hajtó klasszisunknak. Könnyű dolga azonban nem lesz, mivel az immár 23-szoros ötkarikás bajnok Michael Phelps is az ellenfelei között lesz, az amerikai fenomén az ötödik idővel került a fináléba, azonban nála ez semmit nem jelent, bármikor képes előrukkolni egy váratlan eredménnyel.  

Rio 2016: Érem nélküli, de mozgalmas versenynap

Kapás Boglárka a második idővel jutott a 800 méteres gyorsúszás döntőjébe az Olimpia első olyan napján, amikor nem született magyar érem. Hosszú Katinka és Cseh László elődöntőbe úszott, vitorlázásban pedig Berecz Zsombor mutatott be bravúros szereplést. Miután az eddigi sikersportágainkban, azaz úszásban és vívásban ma nem rendeztek döntőt, így érem nélkül maradt csütörtökön a magyar küldöttség. Aggodalomra azonban semmi ok, Hosszú Katinka a legjobb idővel jutott be a 200 méteres hátúszás középdöntőjébe, és Cseh László is sikerrel vette az első akadályt a 100 méteres pillangóúszásban, a második legjobb idővel jutott tovább. Szintén második időt úszott Kapás Boglárka, azonban 800 méteres gyorsúszásban nem rendeznek közédöntőt, és az új országos csúccsal egyből a holnapi fináléba került ifjúsági olimpiai bajnokunk. Cselgáncsban és sportlövészetben sajnos nem sikerült a pontszerzés. A nap kellemes meglepetése Berecz Zsombor nevéhez fűződöik, aki vitorlázásban előbb az első, majd a második helyen végzett futamában, így összetettben immár a harmadik helyen áll.  

Rio 2016: Szilágyi Áron megvédte bajnoki címét!

Az olimpia ötödik versenynapja sem telt el magyar érem nélkül. A férfi kardvívók versenyében London olimpiai bajnoka, Szilágyi Áron megvédte bajnoki címét, ezzel a magyar csapat ötödik aranyérmét szerezte Rio de Janeiroban. Négy évvel ezelőtt egy fiatal srác felszabadult vívásának és meglepetés-győzelmének örülhettek a hazai sportkedvelők, most viszont egy végső győzelemre is esélyesnek tartott címvédő menetelésének lehettünk szamtanúi. Szilágyi Áron a nehezebb ágra kerülve mexikói, fehérorosz, román és dél-koreai ellenfelét is legyőzve, általában szoros és hosszú asszókat játszva jutott el a fináléig, ahol az Amerika Egyesült Államok színeiben versenyző Daryl Homer ellen magabiztosan, 15-8-ra győzött, megszerezve pályafutása második olimpiai bajnoki címét. Ezzel Fuchs Jenő és Kárpáti Rudolf után ő lett a harmadik magyar férfi kardvívó, aki meg tudta védeni ötkarikás bajnoki címét. Szilágyi Áron győzelme Magyarország ötödik aranyérme Rioban, összességében pedig a hazánk 173. olimpiai bajnoki címe.    

Rio 2016: Hosszú Katinka harmadik aranyérme, Kenderesi Tamás bravúr-bronza

Újabb magyar érmeknek lehetett szemtanúja az, aki hajnalig fentmaradt, vagy korán kelt. Hosszú Katinka 200 méter vegyesúszásban megszerezte a harmadik aranyérmét is Rio de Janeiroban, míg Kenderesi Tamás 200 méteres pillangóúszásban ért be a harmadik helyen. A 200 pillangó férfi döntőjében két magyar versenyző is a medencébe ugorhatott, a végső győzelemre is esélyesnek tartott Cseh Lászlónak, valamint a brívúros úszással döntőbe jutó, 19 éves Kenderesi Tamásnak egyaránt szoríthattunk az erős mezőnyben. Cseh kezdett jobban, 50 méternél még ő vezetett, a táv második felében azonban visszaesett, elfáradt, és végül a csalódást keltő hetedik helyen ért célba, 1:56.26-os idővel, aminél sokkal jobbakat is úszott már. Kenderesi azonban 1:53.62-ra javította egyéni legjobbját, és remek hajrájának köszönhetően bronzérmes lett. A számot az amerikai Michael Phelps nyerte, akinek egy volt pályafutása huszadik olimpiai aranyérme (később a 4x200-as gyorsváltóval megszerezte a huszonegyediket is). A férfiak 200 pillangója után a nők 200 méteres vegyesúszásában is volt magyar versenyző. A Rioban már két aranyérmet szerző Hosszú Katinka ezúttal is esélyesként állhatott rajtkőre, és ezúttal is elkápráztatta a szurkolóit, 2:05.58-as olimpiai csúccsal megnyerte ezt a versenyszámot is, három tizeddel legyőzve a brit Siobhan-Marie O'Connort. Saját maga harmadik, a magyar küldöttség negyedik aranyérmét kaparintotta meg ezzel (ami az olimpiák történelmében a 172. magyar győzelem). Négy versenynap után Magyarorzág 4 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel a negyedik helyen áll a Rio de Janeiro-i olimpia összesített éremtáblázatán.

Rio 2016: Imre Géza ezüstérmes

A párbajtőröző Imre Géza ezüstérmet szerzett a Rio de Janeiro-i olimpián, miután a döntőben 15-14-re kikapott a dél-koreai Pak Szang Jungtól. Imre Géza az 1996-ban, Atlantában szerzett egyéni bronzérem, és a 2004-es athéni csapat-ezüst után harmadik alkalommal szerzett érmet Olimpiai Játékokon, ám a legfényesebb medál, az arany továbbra is hiányzik a 41 éves vívő kollekciójából. A brazíliai fináléban a magyar sportember már 14-10-re is vezetett jóval fiatalabb riválisával szemben, a dél-koreai versenyző azonban fordítani tudott, és végül egy tus különbséggel hódította el az aranyármet. A férfi párbajtőrvívásban szerzett ezüst a 2016-os ötkarikás játékok negyedik magyar érme, három arany után (Szász Emese szintén párbajtőrvívésban, Hosszú Katinka pedig kétszer is úszásban nyert) immár a második legfényesebb medália is gazdagítja hazánk sportolóinak 2016-os gyűjteményét.  

Rio 2016: Hosszú Katinka világcsúccsal győzött

Szász Emese bravúrgyőzelme után újabb magyar aranyérmet láthattak, akik vasárnap hajnali 3 óra 40 perckor még/már ébren voltak. Az előzetes várakozásoknak, és az előfutamban mutatott meggyőző teljesítménynek megfelelően a magyar úszúklasszis, Hosszú Katinka megnyerte a nők 400 méteres vegyesúszó számát a Rio de Janeiro-i Olimpián. Az ötszörös világbajnok 27 éves úszó élete első olimpiai érmét szerezte, egyből a legfényesebbet. Nem utolsó sorban a múltnak adta át a kínai Ye Shiwen londoni Olimpián felállított világcsúcsát, majdnem két másodperccel, 4:26,36-ra javítva a vala volt legjobb 400-as, vegyesúszó időt. Hosszú Katinka az idei ötkarikás játékok második magyar érmét, és egyben második magyar aranyérmét szerezte meg. A világklasszis bajai úszó további négy egyéni, és egy váltószámban indul az első dél-amerikai Olimpián, így (arany)érmeinek számát még tovább gyarapíthatja.  

Rio 2016: Szász Emese olimpiai bajnok!

Megszületett Magyarország első aranyérme a Rio de Janeiro-i Olimpiai Játékokon. Az első teljes versenynapon a vívók női párbajtőr versenyszámában Szász Emese nyert, a döntőben 15-13 arányú győzelmet aratva a világbajnok olasz Rossella Fiamingo ellen. A 33 éves Szász Emese élete első olimpiai érmét nyerte. Edzője az a Kulcsár Győző, aki versenyzőként négyszeres, edzőként pedig immár háromszoros olimpiai bajnok (az olasz Maurizio Randazzo, illetve a magyar Nagy Tímea ötkarikás győzelmének volt ilyen formában részese). Szász Emese a döntőben fordulatos mérkőzésen, négy tus hátrányból fordítva győzött az esélyesebb olasz versenyző ellen. Ez a győzelem Magyarország első aranya Rioban, összességében pedig a 169. ötkarikás győzelmünk.  

Foci Eb: Portugália az Európa-bajnok!

A legnagyobb sztár, Cristiano Ronaldo korai sérülése miatt csak külső szemlélője volt annak, hogy hazája a döntőben Franciaországot hosszabbítás után legyőzve megszerezte története első Európa-bajnoki címét.   Franciaország léphetett pályára esélyesebbként a fináléban, a mutatott játék alapján többen tippeltek volna a házigazdák győzelmére, mint a sokszor csak szenvedő, a döntőbe nehézségek árán eljutó portugálokéra. Bár sokan reménykedtek abban, hogy Kassai Viktor személyében magyar szereplője is lesz az idei kontinenstorna utolsó mérkőzésének, honfitársunk végül csak a tartalék játékvezető szerepét kapta meg (és jól el is látta feladatát, ami ezúttal a kispadok csitításában, és a táblák felmutatásában merült ki). A meccset az angol Mark Clattenburgre bízták, és talán jelképes üzenete is volt annak, hogy a Brexit után nem sokkal egy brit játékvezető bíráskodott az Európa-bajnokság legfontosabb mérkőzésén. A nagy várakozások ellenére a játék kezdetben nem volt túl látványos. Bár a góllövőlistát vezető Antoine Griezmann már a meccs elején veszélyeztette a kaput, a próbálkozása megmaradt lehetőségnek. A találkozó első fél órája inkább Cristiano Ronaldoról szólt, de nem úgy, ahogyan szerette volna. A Real Madrid klasszisának meggyűjt a baja Dmitri Payet belépőjével, ugyanis balszerencsésen ért össze a két futballista lába, így CR egyből ápolást kért. Hamarosan visszatért a pályára, de megint le kellett mennie. Több próbálkozás után végül úgy döntött, hogy kár erőltetni a játékot, sérülés miatt cserét kért, így Portugália csapatkapitányát és legnagyobb sztárját veszítette el elég hamar. A háromszoros aranylabdás lecserélése után a franciák valamelyest megnyugodtak, és ez rossz hatással volt a mérkőzésre. A (sérülést leszámítva) eseménytelen első félidő után a másodikban kicsit megélénkültek a hazaiak, több helyzetet is kidolgoztak, azonban a remekül védő Rui Patrício meccsben tartotta csapatát. A legnagyobb francia lehetőség a mérkőzés hajrájában volt, amikor a csereként beálló André-Pierre Gignac közelről a kapufát találta el. Bár a két csapat még soha nem játszott gólnélküli döntetlent egymással, ezúttal megtették, így következhetett a hosszabbítás. A ráadás nem zajlott eseménytelenül. Előbb Clattenburg játékvezető hibázott, amikor Éder kezezése után nem kifelé, hanem befelé ítélt szabadrúgást. (A kísérlet végül kimaradt.) Nem sokkal később, a 109. percben megszületett a mérkőzés első, és egyetlen gólja. Éder egy szép akció után, 25 méterről a jobb alsó sarokba lőtte a labdát, régóta vár győzelemhez segítve ezzel hazáját. Portugália némiképp váratlanul, de nem teljesen érdemtelenül nyerte meg a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságot. Bár több mérkőzésén is gyengén, a nézők számára unalmasan játszott (a portugálok – és Cristiano Ronaldo – legjobb meccse a magyarok elleni 3-3-as csoportmeccs volt), végül elverekedte magát a döntőig, ahol pont egy góllal lőtt többet, mint ellenfele. A házigazda franciáknak nem sikerült otthon tartani a kontinensbajnoki címet, de csapatuk fiatal, így még több sikeres torna is állhat előttük, és Antoine Griezmann révén az Eb gólkirályát is ők adják.   Labdarúgó Európa-bajnokság, döntő
Portugália – Franciaország 1–0 (0–0, 0–0, 0–0)
Saint-Denis, Stade de France, 75 868 néző. Vezette: Mark Clattenburg (Anglia) Portugália: Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, Raphaël Guerreiro – William Carvalho – Renato Sanches (Éder, 79.), Adrien Silva (Joao Moutinho, 66.), Joao Mário – Cristiano Ronaldo (Quaresma, 25.), Nani
Szövetségi kapitány: Fernando Santos Franciaország: Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi – Sissoko (Martial, 110.), Griezmann, Payet (Coman, 58.) – Giroud (Gignac, 78.)
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps Gólszerző: Éder (109. perc)  

Foci Eb: Griezmann vezetésével döntőbe jutott a házigazda

Kialakult a döntő párosítás a labdarúgó Európa-bajnokságon, miután a világbajnok Németország és a házigazda Franciaország elődöntős párharcát Antoine Griezmann duplájával a franciák 2-0-ra megnyerték.   Sokan előrehozott döntőnek tekintették a német-francia párharcot, mivel a nehezebb ágon került sort erre az elődöntőre, ráadásul két, a végső győzelemre egyaránt esélyes, és jó formában is lévő csapat mérkőzött meg egymással. Az első félidő jó játékoz hozott, bár az első fél óra azzal telt, hogy fogást kerestek egymáson a csapatok. Nem találtak, a németek akcióból, a franciák pontrúgásokból veszélyeztettek, gól azonban egyikből sem született. Bár mezőnyben a németek voltak jobban, a legnagyobb ziccerük a franciáknak volt, de Giroud jó helyzetben nem passzolta le a labdát, így Höwedes az utolsó pillanatban becsúszva szerelt. A félidő azonban nem telt el gól nélkül, a hajrában Evra fejese Bastian Schweinsteiger kezére pattant, Rizzoli játékvezető pedig tizenegyest ítélt. A büntetőt a félidő utolsó momentumaként Antoine Griezmann magabiztosan értékesítette, megszerezve a vezetést a házigazdának. A második játékrészben folytatódott a német mezőnyfölény, de a világbajnok inkább türelmesen, mint agilisan játszott. Jérome Boateng sérülése ráadásul nem jött jól a németeknek, hiszen egy alapember dőlt ki a csapatból. A mérkőzés a 72. percben dőlt el, amikor Pogba megiramodott a bal oldalon, majd védőjét kicselezve középre emelt, a labdát Neuer rossz helyre ütötte, a szemfüles Griezmann pedig a kapuba juttatta a játékszert. Több gól nem született a találkozón, így a francia válogatott 2-0-re legyőzte Németországot. Duplájának köszönhetően Antoine Griezmann immár hat gólnál jár az Európa-bajnokságon, amivel magabiztosan vezeti a góllövőlistát. Franciaország a vasárnapi fináléban Portugáliával csap össze, azon a találkozón eldől, hogy ki lesz az idei kontinenstorna győztese.   Labdarúgó Európa-bajnokság, elődöntő
Németország – Franciaország 0–2 (0–1)
Marseille, Vélodrome, 64 078 néző. Vezette: Rizzoli (Olaszország) Németország: Neuer – Kimmich, Höwedes, J. Boateng (Mustafi, 61.), Hector – Kroos, B. Schweinsteiger (L. Sané, 79.), Can (Götze, 67.) – Draxler, Özil – Th. Müller
Szövetségi kapitány: Joachim Löw Franciaország: Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi – Sissoko, Griezmann (Cabaye, 92.), Payet (Kanté, 71.) – Giroud (Gignac, 78.)
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps Gólszerző: Griezmann (45+2. perc – tizenegyesből, 72. perc)  

Foci Eb: Portugália bejutott az Eb-döntőbe

Portugália jutott elsőként döntőbe a labdarúgó Európa-bajnokságon, miután az elődöntőben 2-0-ra legyőzte az Eb-meglepetéscsapat Wales válogatottját.   A nagy tornákon mindig esélyesnek tartott, ám ezúttal még nyeretlen, és mutatott játékával nem feltétlenül elkápráztató Portugália tűnt papíron az esélyesebbnek, azonban az Európa-bajnokság meglepetéscsapata, Wales már több alkalommal is átírta az esélyeket, hiszen története első Eb-szereplésén egyből az elődöntőbe verekedte magát. Nem indult túl mozgalmasan a mérkőzés, az Eb-n az egyik legtöbbet kapura lövő portugálok ezúttal „spóroltak” a lövésekkel, a masszív walesi védelem mellett nem sok veszélyes akciót vezettek Ronaldóék. Ugyanakkor Wales támadásai sem voltak átütőek, így gól nélkül zajlott le az első játékrész. A folytatás is hasonlóan indul, a második félidő eleje is az első negyvenöt percre hasonlított. Egészen az 50. percig, amikor is egy portugál szöglet után Cristiano Ronaldo egy jól irányzott fejessel bevette az ellenfél kapuját. Ez volt Ronaldo kilencedik Eb-gólja, amivel utolérte az örökranglista élén álló Michel Platinit. (Ronaldo négy Európa-bajnokságon érte el a kilenc találatot, Platini viszont egy kontinenstornán szerezte az összes gólját.) A 53. percben már 2-0 állt az eredményjelzőn, Ronaldo lövésébe Nani még bele tudott piszkálni, ezzel a hálóba juttatva a labdát. Vita tárgyát képezheti, hogy Ronaldo lövésénél Renato Sanchez lesen állt, és mivel átlépte a labdát, így nem volt passzív az akció során, a játékvezető azonban megadta a gólt. A walesiek elszántan küzdöttek az egyenlítésért, azonban nem sikerült kapuba találniuk. A másik oldalon Danilo Pereira szerzett majdnem gólt, azonban Hennessey kapus a gólvonalon még össze tudta szedni a labdát, így maradt a 2-0-s végeredmény. Portugália megérdemelten nyerte meg a mérkőzést, és története során másodszor jutott be Európa-bajnokság döntőjébe. (Az első alkalommal, 2004-ben, hazai pályán kikapott Görögországtól.) Wales szintén története legjobb eredményét érte el, ugyanis még soha semmilyen tornán nem játszott elődöntőt. A portugálok ellenfele a vasárnapi fináléban a honlapi Németország – Franciaország elődöntő győztese lesz.   Labdarúgó Európa-bajnokság, elődöntő
Portugália – Wales 2–0 (0–0)
Lyon, Stade de Lyon, 55 679 néző. Vezette: Eriksson (Svédország) Portugália: Rui Patrício – Cédric, Bruno Alves, Fonte, R. Guerreiro – J. Mário, Danilo Pereira, R. Sanches (André Gomes, 74.), Adrien (Moutinho, 79.) – Cristiano Ronaldo, Nani (Quaresma, 86.)
Szövetségi kapitány: Fernando Santos Wales: Hennessey – Gunter, Chester, Collins (J. Williams, 66.), A. Williams, Taylor – King, Ledley (Vokes, 58.), Allen – Bale, Robson-Kanu (Church, 63.)
Szövetségi kapitány: Chris Coleman Gólszerző: Cristiano Ronaldo (50. perc), Nani (53. perc)  

A francia úthenger Izlandon keresztül robogott a legjobb négy közé

A házigazda Franciaország, és a meglepetéscsapat Izland találkozójával zárultak a negyeddöntők a labdarúgó Európa-bajnokságon. Az izlandiak bravúros sikersorozata véget ért, a franciák simán jutottak a legjobb négy közé, ezzel véglegessé vált az elődöntő mezőnye.   A rendező ország válogatottja korábban már kétszer nyert Eb-t, és előzetesen idén is a kontinenstorna egyik esélyeseként tekintettek a csapatra. Izland története első nagy tornáján szerepel, a szigetország részéről már a kijutás is bravúrnak számított, a csoportból való továbbjutás, majd a jóval esélyesebb Anglia legyőzése pedig már-már csodaszámba ment az izlandiak részéről, akik ezúttal is az esélytelenek nyugalmával készülhettek a meccsre. A hazaiak már a mérkőzés elejétől tudatosították, hogy ők bizony ma tovább fognak jutni. A 13. percben egy gyors akció végén Oliver Giroud bal lábas lövésével megszerezték a vezetést. Hét perccel később már 2-0- állt az eredményjelzőn, Paul Pogba fejesének köszönhetően. Amikor már kezdett leülni a mérkőzés, és mindenki a szünetet várta, Dmitri Payet egy távoli lövéssel vette be Halldórson kapuját a 43. percben. És még ez sem volt elég, a 45. percben egy szép akció végén a középen meglóduló Antoine Griezmann is betalált, így 4-0-s francia vezetéssel vonulhattak az öltözőbe a csapatok. A második negyvenöt perc kicsivel visszafogottabb játékot hozott, a franciák biztos előnyük birtokában kevésbé mutattak agilis játékot. Izland viszont be akarta bizonyítani, hogy nem véletlenül jutott el idáig, és becsülettel küzdött a szépítésért. Ez össze is jött az északiaknak, az 56. percbe Kolbeinn Sigthórsson juttatta a kapuba Gylfi Sigurdsonn remek passzát. A négy gólos különbség azonban pár percen belül visszaállt, Payet szabadrúgása után Oliver Giroud fejelte be saját második, csapata ötödik találatát. Az utolsó szó ennek ellenére Izlandé volt, miután a 84. percben Birkir Bjarnason befejelte a játékszert Hugo Lloris kapujába. A francia csapat visszafogottabb második félidőt produkált (Didier Deschamps lecserélte azokat a játékosokat, akik sárgalap-veszélyben voltak), Izland pedig újra tanúbizonyságot tett küzdőszelleméről, és szimpatikus hozzáállásáról. Az 5-2-es francia győzelem megérdemelt volt. A házigazda Franciaország megérdemelten jutott a legjobb négy közé, ahol a világbajnok Németország lesz az ellenfele a döntőbe jutásért.   Labdarúgó Európa-bajnokság, negyeddöntő
Franciaország – Izland 5–2 (4–0)
Saint-Denis, Stade de France. Vezette: Kuipers (Hollandia)   Franciaország: Lloris – Sagna, Umtiti, Koscielny (Mangala, 72.), Evra – Pogba, Matuidi – M. Sissoko, Griezmann, Payet (Coman, 80.) – Giroud (Gignac, 60.)
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps Izland: Halldórsson – Saevarsson, Árnason (Ingason, a szünetben), R. Sigurdsson, Skúlason – Gudmundsson, Gunnarsson, G. Sigurdsson, B. Bjarnason – Sigthórsson (Gudjohnsen, 83.), Bödvarsson (Finnbogasson, a szünetben)
Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck (svéd) és Heimir Hallgrímsson Gólszerző: Giroud (12. perc, 59. perc), Pogba (20. perc), Payet (43. perc), Girezmann (45. perc), illetve Sigthórsson (56. perc), B. Bjarnason (84. perc)  

Foci Eb: Drámai büntetőpárbajban német továbbjutás

A negyeddöntő rangadójának, előrehozott döntőnek harangozták be Németország és Olaszország mérkőzését. A találkozó nagy taktikai csatát, és izgalmas büntetőpárbajt hozott, amelyben a németek felülkerekedtek ellenfelükön.   A világbajnok németek és a négy évvel ezelőtt döntőt játszó (ott a spanyolokkal szemben 4-0-ra alulmaradó) olaszok egyaránt esélyesek voltak a végső győzelemre, így nagy csatára lehetett számítani. Az első félidő kiegyenlített küzdelmet hozott, mindkét csapat kereste a fogást ellenfelén, de igazán veszélyes helyzetekkel adós maradt mindkét válogatott. A második játékrész is hasonlóan kezdődött, majd kicsit felélénkült a mérkőzés. A 65. percben pedig már az eredmény is változott, Mario Gomez remek megmozdulásait követően Mesut Özil talált a hálóba, megszerezve a vezetést Németországnak. A világbajnok azonban nem sokáig örülhetett, hiszen pár perccel később Boateng kezezése miatt Kassai Viktor teljesen jogosan mutatott a tizenegyes-pontra, a büntetőt pedig Leonardo Bonucci magabiztosan értékesítette a 78. percben. Az olasz egyenlítés után leült a mérkőzés, a csapatok talán bele is törődtek a döntetlenbe, így következhetett a kétszer tizenöt perces ráadás. A hosszabbítás lényegében eseménytelenül zajlott le, így a döntés a tizenegyesekre maradt. Nem is akárhogyan! A büntetőpárban a kilencedik lövéspár után dőlt el, méghozzá úgy, hogy az első tíz lövőből hatan rontottak, köztük a stabil ítéletvégrehajtónak számító Schweinsteiger és Müller, vagy az olaszoknál a meccsen tizenegyest értékesítő Bonucci, és a direkt a párbaj miatt becserélt Zaza. Az utolsó, mindent eldöntő büntetőt Hector értékesítette, Darmian hibája után. Nagy taktikai csata, és szoros küzdelem után Németország jutott az elődöntőbe, ezzel elmondhatja magáról, hogy a 2006-os, hazai rendezésű Világbajnoksággal kezdődően minden nagy tornán bejutott a legjobb négy közé. Az elődöntőben a Franciaország-Izland mérkőzés győztese lesz a németek ellenfele.   Labdarúgó Európa-bajnokság, negyeddöntő
Németország – Olaszország 1–1 (1–1, 1–1, 0–0), Tizenegyesekkel: 6–5
Bordeaux, Matmut Atlantique. Vezette: Kassai Viktor (Magyarország) Németország: Neuer – Höwedes, J. Boateng, Hummels – Kimmich, Khedira (Schweinsteiger, 16.), Kroos, Hector – Özil – Th. Müller, Gomez (Draxler, 72.)
Szövetségi kapitány: Joachim Löw Olaszország: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini (Zaza, 121.) – Florenzi (Darmian, 86.), Sturaro, Parolo, Giaccherini, De Sciglio – Éder (Insigne, 108.), Pelle
Szövetségi kapitány: Antonio Conte Gólszerző: Özil (65. perc), ill. Bonucci (78. perc – tizenegyesből)
Tizenegyesek: Kroos, Müller (x), Özil (x), Draxler, Schweinsteiger (x), Hummels, Kimmich, Boateng, Hector illetve Insigne, Zaza (x), Barzagli, Pelle (x), Bonucci (x), Giaccherini, Parolo, De Sciglia, Darmian (x)  

Foci Eb: Wales legyőzte Belgiumot, ezzel bejutott az elődöntőbe

A legjobb nyolc között Wales és Belgium legjobbjai csaptak össze a labdarúgó Európa-bajnokságon, és bár a belgákat a végső győzelemre is esélyesnek tartották, Wales 3-1-re győzött, és ezzel ők jutottak a legjobb négy közé.   Ami az esélyeket illeti, a belgák mellett szóltak. A második hely a világranglisták, jó játékosok, nagy gyorsaság, miközben az ellenfél, Wales első ízben szerepel Európa-bajnokságon. Belga fölénnyel indult a találkozó, ráadásul az egyik helyzetnél a walesi védelemnek egymás után háromszor kellett belevetődnie a kapuba tartó lövésbe. A 13. percben góllá érett a fölény, Radja Nainngolan távolról lőtt egy nagy gólt a felső sarokba. A kapott gól után kicsit rendeződtek a walesiek, akik ebben a játékrészben elsősorban a szögleteknél voltak veszélyesek, rendre összezavarták a belga védelmet. A 31. percben ráadásul sikeresen, a csapatkapitány, Ashley Williams a kapuba bólintotta a labdát. A második félidő sem hozott nagy változást, egyenlő felek küzdelmét láthattuk, és továbbra is magas színvonalú volt a mérkőzés. Wales a védekezése mellett próbált kezdeményezni is, és ezt nem sikertelenül tette. Az 55. percben Ramsey passza után Hal Robson-Kanu egy ügyes csellel kapura fordult, és egy közeli lövéssel mattolta Courtois kapust. Belgium nem hagyta annyiban, a mérkőzés hátralévő részében folyamatosan rohamozták Henessey kapuját, de nem akart jönni a várva várt egyenlítés. Sőt, a 85. percben egy walesi kontra után a csereként beállt Sam Vokes fejelt a kapuba, megadva a kegyelemdöfést a belgáknak, és beállítva a 3-1-es végeredményt. Ezzel a győzelemmel Wales újonc csapatként bejutott az elődöntőbe, ahol Portugália lesz az ellenfele. A bravúrt ráadásul egy nagyon jó mérkőzésen vitték véghez, remélhetőleg az elődöntő a walesiek mai mérkőzéséhez fog jobban hasonlítani, nem pedig a portugálok előző két találkozójához, melyek egyaránt gyenge és unalmas meccsnek bizonyultak.   Labdarúgó Európa-bajnokság, negyeddöntő
Wales – Belgium 3–1 (1–1)
Lille, Stade Pierre-Mauroy, 45 936 néző. Vezette: Skomina (Szlovénia) Wales: Hennessey – Chester, A. Williams, Davies – N. Taylor, J. Allen, Ledley (A. King, 78.), Ramsey (Collins, 90.), Gunter – Bale – Robson-Kanu (Vokes, 80.)
Szövetségi kapitány: Chris Coleman Belgium: Courtois – Meunier, Alderweireld, Denayer, J. Lukaku (Mertens, 75.) – Nainggolan, Witsel – Carrasco (Fellaini, a szünetben), De Bruyne, E. Hazard – R. Lukaku (Batshuayi, 83.)
Szövetségi kapitány: Marc Wilmots Gólszerző: A. Williams (31. perc), Robson-Kanu (55. perc), Vokes (86. perc), ill. Nainggolan (13. perc)  

Foci Eb: Tizenegyes-párbaj után Portugália jutott a négy közé

Megkezdődtek a negyeddöntők küzdelmei a labdarúgó Európa-bajnokságon. Elsőként Portugália és Lengyelország mérkőzött meg egymással, és 1-1-es döntetlen után a portugálos büntetőkkel jutottak a legjobb négy közé.   Bár papíron Portugália tűnt esélyesnek, a mutatott játék alapján a lengyel továbbjutás egyáltalán nem lett volna váratlan. Sőt, a második perc után tovább nőttek Lengyelország esélyei, mivel a gólokkal az Eb-n eddig adós maradó Robert Lewandowski már a találkozó elején betalált, Grosicki beadását követően. A korai gól ellenére a lengyelek nem tudtak fölénybe kerülni, egyenlő felek küzdelmét láthatta a publikum. A 33. percben kissé váratlanul egyenlítettek a portugálok, a nagy tehetségnek kikiáltott, és a kontinenstorna után a Bayern Münchenhez igazoló Renato Sanchez egy tizenhatosról megeresztett, és egy védőn is megpattanó távoli lövéssel vette be Fabianski kapuját, 1-1-re módosítva az eredményt. A második játékrész inkább küzdelmet, mint szép játékot hozott, gólt pedig egyik csapat sem tudott szerezni, így hosszabbítás következett. Lengyelországnak ez már a második hosszabbításos meccse volt Franciaországban, ugyanis Svájc ellen is 1-1 állt az eredményjelzőn a lefújáskor. (Akkor tizenegyesekkel a lengyelek jutottak tovább.) A kétszer tizenöt perces hosszabbításban a csapatok lélekben már a büntetőkre készültek, jó játékot legalábbis nem nagyon mutattak, így a tizenegyesekre maradt a döntés. Az előző fordulóban végig magabiztos lengyelek most is hozták a formájukat, kivéve Jakub Blaszczykowskit, aki ezúttal hibázott. A másik oldalon azonban senki nem vétette el a maga lövését, így Portugália jutott be az elődöntőbe. Érdekesség, hogy az előző fordulóban a 117. percben győztes gólt szerző Quaresma döntött most is, ugyanis az utolsó tizenegyest ő értékesítette. Az Európa-bajnokságon eddig nem nagyon brillírozó portugálok elsőként jutottak be a legjobb négy közé, úgy, hogy egyetlen meccsüket sem tudták a rendes játékidőben megnyerni. (A csoportkörben három döntetlent játszottak, majd az egyenes kieséses szakaszban előbb hosszabbítás után, majd tizenegyesekkel jutottak tovább.)   Labdarúgó Európa-bajnokság, negyeddöntő
Lengyelország – Portugália 1–1, Tizenegyesekkel: 3–5 (1–1, 1–1, 1–1)
Marseille, Stade Vélodrome, 62 940 néző. Vezette: Brych (Németország) Lengyelország: Fabianski – Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk – Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 98.), Grosicki (Kapustka, 82.) – Lewandowski, Milik
Szövetségi kapitány: Adam Nawalka Portugália: Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, Eliseu – J. Mário (Quaresma, 80.), W. Carvalho (Danilo Pereira, 96.), Renato Sanches, Adrien (Moutinho, 73.) – Cristiano Ronaldo, Nani
Szövetségi kapitány: Fernando Santos Gólszerző: Lewandowski (2. perc), ill. Renato Sanches (33. perc)
Tizenegyesek: Lewandowski, Milik, Glik, Blaszczykowski (x) illetve Cristiano Ronaldo, Renato Sanchez, Moutinho, Nani, Quaresma  

Foci Eb: Bombameglepetés! Izland legyőzte Angliát

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetése, hogy Izland válogatottja 2-1 arányban legyőzte a végső győzelemre is esélyesnek tartott Angliát.   A nehezebbik ág leginkább egyértelmű párosításának gondolták Anglia és Izland találkozóját, és sokan irigyelték az angolokat az egyszerű ellenfél miatt. És a meccs úgy is kezdődött, hogy a fenti állítás igaz. Az izlandi kapus, Halldórsson fölösleges szabálytalansága (Sturridge hosszan szöktette magát, és kiment volna a labda) miatt már a meccs elején büntetőhöz jutott Anglia, amit Wayne Rooney értékesített, így a 4. percben már vezetett az esélyesebb csapat. Ekkor azt gondolhattuk, hogy érvényesül a papírforma, amit az angolok már a találkozó kezdetétől fogva bizonyítanak. Azonban nem sokáig vezettek a meccsen, mert egy védelmi hiba után Ragnar Sigurdsson egyenlíteni tudott. A 18. percben pedig már vezetett is Izland! Kolbeinn Sightórsson távoli lövésére kicsit bizonytalanul mozdult Hart, a labda pedig becsorgott a kapuba. A hidegzuhany után az angolok mindent megtettek a fordításért, azonban ez nem sikerült nekik. Izland és Magyarország találkozóján (1–1) a mieink szinte egykapuztak az izlandiak ellen, teljesen beszorították ellenfelüket, az angoloknak ez nem sikerül, nem tudtak ekkora fölényt kiharcolni, és hiába voltak aktívabbak támadásban, a szervezetten védekező izlandi védelmet nem tudták áttörni, így az idei labdarúgó Európa-bajnokság egyik legnagyobb meglepetését okozva kiestek a kontinenstornáról. Izland először szerepel Eb-n, így mondani sem kell, hogy ez története legjobb eredménye. A következő fordulóban szintén nem esélyesként lép majd pályára, hiszen a házigazda Franciaország lesz majd az ellenfele. Az angol válogatott szövetségi kapitánya, Roy Hodgson az elveszített mérkőzés után lemondott posztjáról.   Labdarúgó Európa-bajnokság, nyolcaddöntő
Anglia – Izland 1–2 (1–2)
Nizza, Stade de Nice, 33 901 néző. Vezette: Damir Skomina (Szlovénia) Anglia: Hart – Walker, Cahill, Smalling, Rose – Alli, Dier (Wilshere, a szünetben), Rooney (Rashford, 87.) – Sturridge, Kane, Sterling (Vardy, 60.)
Szövetségi kapitány: Roy Hodgson Izland: Halldórsson – Saevarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason – Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson, B. Bjarnason – Sigthórsson (E. Bjarnason, 77.), Bödvarsson (Traustason, 89.)
Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck (svéd) és Heimir Hallgrímsson Gólszerző: Rooney (4. perc – tizenegyesből), ill. R. Sigurdsson (6. perc), Sigthórsson (18. perc)  

Foci Eb: Olaszország búcsúztatta a címvédőt

Rangadónak ígérkezett, és az is lett a négy évvel ezelőtti döntő visszavágója. Ezúttal azonban az olaszok örülhettek, 2-0-ra legyőzték Spanyolországot.   A spanyolok meglepő, 2-1-es horvátok elleni veresége miatt alakulhatott úgy, hogy a két nagyágyú már a legjobb tizenhat között összecsapott. A legutóbbi két Eb-t megnyerő spanyolok, és a négy évvel ezelőtt döntős olaszok összecsapása vérbeli rangadónak ígérkezett, Olaszország 10 éve, Spanyolország pedig 6 éve volt Világbajnok. A 2012-es döntőben a spanyolok 4-0-ra győztek, így az olaszoknak volt miért visszavágniuk, és ezzel a céllal is kezdték a meccset, melynek az első félidejében ellenfelük fölé kerekedtek. Több nagy helyzetük is volt, azonban De Gea rendre remekül védett. A 33. percben egy szabadrúgás után azonban kicsit bizonytalan volt, így Giorgio Chiellini lecsapott a labdára, és a hálóba piszkálta. Ez után is az azúrkék mezesek támadtak többet, akár két-három gólos vezetés is reális lett volna, de 1-0-s vezetéssel mehettek a szünetre. A második félidőre kicsit összekapták magukat a spanyolok, és több támadást vezettek (különösen a csereként beálló Vázquez volt aktív), azonban az olaszok sem voltak veszélytelenek. Sőt, mondhatjuk, hogy De Gea kapus tartotta meccsben a címvédőt. A spanyolok az utolsó percig küzdöttek, azonban a meccs hajrájában, a 91. percben az olaszok egy gyors kontra után Graziano Pelle révén megszerezték második találatukat is, így megérdemelten jutottak a legjobb nyolc csapat közé. Azonban Olaszország nem dőlhet hátra az Európa-bajnokságon, a címvédő spanyolok után ugyanis a következő körben a világbajnok Németország lesz az ellenfele, az is nagy meccsnek ígérkezik.   Labdarúgó Európa-bajnokság, nyolcaddöntő
Olaszország – Spanyolország 2–0 (1–0)
Saint-Denis, Stade de France, 76 165 néző. Vezette: Cüneyt Cakir (Törökország) Olaszország: Buffon – Chiellini, Bonucci, Barzagli – De Sciglio, De Rossi (T. Motta, 54.), Florenzi (Darmian, 84.), Parolo, Giaccherini – Éder (Insigne, 82.), Pelle
Szövetségi kapitány: Antonio Conte Spanyolország: De Gea – Juanfran, Sergio Ramos, Piqué, Alba – Iniesta, Busquets – David Silva, Fabregas, Nolito (Aduriz, a szünetben; Pedro, 81.) – Morata (Lucas Vázquez, 70.)
Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque Gólszerző: Chiellini (33. perc), Pelle (91. perc)  

Foci Eb: Az éjjel véget ért, sima vereség Belgiumtól

Bár reménykedtünk benne, hogy az éjjel soha nem ér véget, a nyolcaddöntőben Belgium megálljt parancsolt Magyarország válogatottjának, a 4-0-s vereség után számunkra véget ért az idei labdarúgó Európa-bajnokság.   Nem a magyar, hanem a világranglistán második belga válogatott számított a mérkőzés esélyesének, azonban Magyarország csoportelsőségére sem sokan számítottak, így újabb bravúrra készültünk. Még el sem kezdődött, magyar szempontból máris rosszul kezdődött a találkozó, Kleinheisler László ugyanis megsérült bemelegítés közben, így nem léphetett pályára a meccsen. A magyar válogatott kicsit megilletődötten kezdett, és szembetűnő volt, hogy ellenfelüknek nagyon gyors játékosai vannak, akik könnyen kerülnek helyzetbe. Szerencsére azonban gyors megiramodásaikból nem született gól. Sajnos egy pontrúgás után viszont igen, De Bruyne szabadrúgását Toby Alderweireld fejelte a magyar kapuba, megelőzve védőinket. A vezetésük birtokában továbbra is támadtak a belgák, Király Gábor azonban több nagy bravúrt bemutatva meccsben tartotta a mieinket. Csapatunk Lovrencsics és Dzsudzsák távoli lövéseivel ugyan veszélyeztetett, de ezek elkerülték Courtois kapuját, így 1-0-s belga előnnyel fordulhattak a csapatok. A második játékrészben kicsit felélénkült a magyar támadójáték, több ígéretes akciót is vezettünk, gólt azonban nem tudtunk szerezni. Azonban ellenfelünk sem volt tétlen, nekik is voltak veszélyes helyzeteik, ráadásul ők pontosabban is céloztak, ez lett a vesztünk. A 78. percben a két perccel korábban beállt Michy Batshuayi mattolta Királyt Hazard remek passzának köszönhetően, majd a 80. minutumban a mérkőzés legjobbja, a korábbi gólpasszos Eden Hazard lőtte ki a tizenhatos vonaláról a hosszú alsót. Ezzel sajnos még nem volt vége, ahelyett, hogy szépítettünk volna, a 91. percben a szintén csereként pályára küldött Yannick Ferreira Carrasco talált a kapuba, beállítva a végeredményt. Belgium 4-0-ra legyőzte Magyarországot, így hazánk labdarúgó válogatottja a legjobb tizenhat között elbúcsúzik a 2016-os Európa-bajnokságtól. Azonban a vereség ellenére sem kell elkeseredettnek lennünk, mert a kontinenstorna bebizonyította, hogy van egy csapatunk, amely ráadásul jó úton jár, fejlődő pályára állt a német szövetségi kapitánynak, Bernd Storcknak (és elődjének, Dárdai Pálnak köszönhetően), és az Eb-n gyűjtött tapasztalatokat felhasználva tovább javulhat, még jobbá válhat ez a társaság, amely a megszerzett csoportelsőség mellett a hazai szurkolók szimpátiáját is magáénak tudhatja.   Labdarúgó Európa-bajnokság, nyolcaddöntő
Magyarország – Belgium 0–4 (0–1)
Toulouse, Stadium Municipal, 38 921 néző. Vezette: Mazsics (Szerbia) Magyarország: Király G. – Lang, Juhász R. (Böde, 79.), Guzmics, Kádár T. – Nagy Á. – Lovrencsics, Gera Z. (Elek, a szünetben), Pintér Á. (Nikolics, 75.), Dzsudzsák – Szalai
Szövetségi kapitány: Bernd Storck (német) Belgium: Courtois – Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Nainggolan, Witsel – Mertens (Carrasco, 70.), De Bruyne, E. Hazard (Fellaini, 81.) – Lukaku (Batshuayi, 76.)
Szövetségi kapitány: Marc Wilmots Gólszerző: Alderweireld (10. perc), Batshuayi (78. perc), E. Hazard (80. perc), Carrasco (91. perc)