Komoly céljai vannak a montival a csapatváltás előtt álló Buzsáki Virágnak

Komoly céljai vannak a montival a csapatváltás előtt álló Buzsáki Virágnak

Mindkét bajnoki címet megszerezte a mountain bike országos bajnokságon Buzsáki Virág. Az eddigi szezonjával mégsem elégedett a csapatváltás előtt álló fiatal bringás. Virág a felkészülés kihívásairól és jövőbeli terveiről is beszélt a GazMagnak adott interjúban.

Július végén Zalaegerszegen rendezték meg a hegyikerékpár országos bajnokságot. Az XCC és az XCO versenyben is a legnagyobb esélyesek győztek, Buzsáki Virág és Palumby Zsombor is két újabb bajnoki címmel gazdagodott. Az újdonsült bajnoknővel még a verseny után beszélgettünk a szezon eddigi részéről, a következő lépcsőfokokról és hosszabb távú terveiről is.

Időjárás szempontjából két teljesen ellentétes napon zajlott az országos bajnokság (szombaton esős időben, vasárnap kánikulában versenyeztek a bringások). Milyen volt belülről az ob?

Nagyon fáradtan sikerült rajthoz állni mindkét nap. Kicsit jobban szerettem volna teljesíteni, de nem sikerült.

Mivel nem voltál elégedett?

Igazából magával a teljesítményemmel, az érzésekkel. Nem tudtam olyan gyorsan menni, mint amennyire szerettem volna.

A szezon egy jelentős része már lement. Mennyire vagy elégedett az eddigi teljesítményeddel?

Egyáltalán nem vagyok elégedett. Nagyon rossz az eddigi szezonom, és úgy néz ki, hogy már nem lesz jobb, akármit csinálok. Mentem a menthetőt. Remélem, hogy ezek a bajnoki címek segítenek abban, hogy jó csapatot találjak a jövő évre.

Mi lehetett a gond?

Az biztos, hogy év elején az a két brazil világkupa-verseny nem kellett volna. Vagy ki kellett volna hagyni őket, vagy okosabban kellett volna utána edzeni. Sajnos az utazással együtt belerohantam egy nagyon komoly kimerültségbe és túledzettségbe. Utána pedig volt egy nagyon komoly esésem Nové Mestóban, amiből mentálisan és fizikálisan is nagyon nehéz volt felállni. Egy kicsit időigényesebb volt, mint szerettem volna.

Az év hátralévő részére mik a terveid?

Augusztus végén lesz a világbajnokság, arra fogok felkészülni a lehető legjobban. Addig kisebb versenyeken indulok majd. Lesz még két világkupa-forduló Amerikában, de azt még nem tudom, hogy megyek-e azokra a versenyekre.

Buzsáki Virág, hegyikerékpár, mountain bike, magyar bajnok
Fotó: Tóth László / GazMag

Említetted, hogy csapatot keresel a jövő évre. Ez hogy áll most?

A jelenlegi csapatom megszűnik az év végén, ezért nem maradhatok náluk. Néhány csapatnak már írtam, több pozitív válasz is érkezett. Szerintem jó esélyeim vannak elkerülni egy jó csapathoz. Csak magas szintű, elit csapatokat kerestem meg.

A közösségi médiában is egyre aktívabb vagy, a Stravára is rendszeresen feltöltöd az aktivitásaidat, és láttam, hogy nemrég elindult a Patreon oldalad is.

A Stravára már évek óta felteszem az edzéseimet, versenyeimet. A Pateron pedig úgy jött, hogy nekem a fizetésem azért elég karcsú, és úgy voltam vele, hogy ha van, aki úgy látja, hogy érdemes engem támogatni, akkor azért cserébe valamit tudok adni. Sok kicsi sokra megy.

És eddig mennyire vált be? Vannak már szurkolók, akik támogatnak?

Igen. Van egy 7 napos ingyenes tagság, egyelőre abban vannak a legtöbben. De vannak már rendszeres előfizetők is.

A Patreonon felsoroltad a céljaidat is, és hogy mire fordítod a támogatást. Ezek között írtad azt is, hogy készülsz a 2028-as Los Angeles-i olimpiára.

Hát nyilván a következő olimpia az egyik cél. De addig vannak még lépcsők. Nem konkrétan az olimpiára, hanem a felkészülésre gyűjtök. Magaslati edzőtábor, tesztek, alkatrészek, téli edzőtáborok, utazások, étrendkiegészítők és társaik. Az edzőket is meg kell fizetni, és magyar viszonylatban is egy elég jelentős költség.

Itt most a kinti, külföldi edzőkről van szó?

Igen. Kint 150 euró már olcsónak számít havonta, de inkább 200 euró a jellemző. A svájci edzők pedig havonta 500 svájci frankért írnak edzéstervet. És akkor kell még erőnléti edző, kell technikai edző, kell sportpszichológus. Úgyhogy elég komoly költségek vannak. A fizetésem jelentős része erre megy el.

Gondolom ezek alapján fontos szempont a csapakeresésnél is, hogy a fizetésed fedezze ezeket a költségeket.

Igen, az fontos szempont volt, hogy éhbérért nem fogok biciklizni. Jelenleg bőven alul vagyok fizetve. Nekem is jobban a sarkamra kellett volna állnom, hogy ezekkel az eredményekkel és pontokkal sokkal többet kellene keresnem. Majdnem a háromszorosát. És erre most a bajnoki trikó valószínűleg még rá is dob egy kicsit. Sajnos a magyar adózási rendszer nem a barátunk ebből a szempontból, mert versenyzőként egyéni vállalkozónak kell lenni. Ha 1500 euróval számolunk, akkor abból durván 500 euró az adó. Több országban, például Belgiumban is kedvezményes adózási szabályok vonatkoznak a sportolókra.

Buzsáki Virág, hegyikerékpár, mountain bike, magyar bajnok, Zalaegerszeg ob
Buzsáki Virág magyar bajnok lett Zalaegerszegen
Fotó: Tóth László / GazMag

Az utazás a versenyekre önköltséges, vagy azt mindig állja a csapat?

Nem önköltséges, csak meg kell előlegeznem. Ha egy hónapban kétszer ki kell utazzak Svájcba, akkor az már jelentős költség, egy kiutazás nagyjából 200 euró.

Ilyen szempontból számít, hogy a következő csapatodnak hol lesz a székhelye? Ha még messzebb lesz, akkor még több lesz ez a fajta költség?

Igazából nem lesz nagy változás. Legtöbbször csak a versenyeken találkozunk, a versenyhelyszínek pedig nem nagyon változnak. Svájcban továbbra is sok erős verseny lesz, így valószínűleg oda ezután is rendszeresen fogok utazni.

A már meglévő drosztok harmadát még idén felújítaná a Budapesti Közlekedési Központ. A taxiügyintézéssel kapcsolatos feladatok 2024 elején kerültek a BKK-hoz.

A csütörtöki nagy esés magával rántotta a Budapesti Értéktőzsde vezető indexének heti teljesítményét. A vezető részvények a hasító Telekom kivételével gyengültek.