Vas Kata Blanka szereplése olimpiai kvótát ért hegyikerékpárban

A mountain bikeosok között is biztosan lesz magyar női versenyző a párizsi olimpián, a ranglista alapján már régóta biztosra vehető kvótát a nemzetközi szövetség is megerősítette. A kvalifikáció a nemzetnek szól, még nincs döntés arról, ki képviselje a magyar színeket.

Hivatalossá vált, hogy Vas Kata Blanka hegyikerékpáros kvótát szerzett a párizsi olimpiára Magyarországnak azzal, hogy tavaly ötödik lett az U23-asok között a glasgow-i összkerékpáros világbajnokságon – számolt be róla Vízer Barnabás, a Magyar Kerékpáros Szövetség sportigazgatója hétfőn.

Hegyikerékpárban is lezárult a kvalifikációs időszak, a nemzetközi szövetség pedig hivatalosan is visszaigazolta Magyarország női kvótáját a szakágban, amelyben így Párizsban is lesz magyar induló – fogalmazott a sportigazgató. Hozzáfűzte, hogy a kvóta a világbajnoki eredménynek köszönhető. Innen ugyanis a felnőtteknél és az U23-asok között is az első két olyan nemzet jutott kvalifikációhoz, amely a május végén zárult kvótaszerző időszakban nem volt a rangsor első 19 nemzete között. Az élen Svájc végzett, Kanada is kvótaszerző pozícióban zárt, így hárman kiestek – a tokiói ötkarikás játékokon meglepetésre a negyedik helyen végző – Vas elől, a Glasgowban megszerzett ötödik helye így párizsi repülőjegyet ér. A kvóta ebben a szakágban a nemzetnek szól.

A női induló kiválasztása még folyamatban van, az utolsó válogatóra a hétvégén, az olaszországi Val di Soléban kerül sor – jelentette ki Vízer Barnabás, aki hozzátette, hogy az országúti férfi és női kvóta után ezzel a harmadik biztos kerékpáros indulási jogot szerezte meg Magyarország. Még egyre van lehetőség: jövő hét második felében a városi sportágak olimpiai selejtezőjében a budapesti Ludovika Campuson BMX freestyle parkban Kempf Zoltán harcolhatja ki a párizsi részvételt.

A hegyikerékpárhoz hasonlóan az országúti kerékpárosoknál sem született még döntés, hogy melyik magyar bringás utazhasson az ötkarikás játékokra. Vas Kata Blanka esetében az is opció, hogy mindkét szakágban elindul Párizsban. Amennyiben az XCO versenyt nem vállalja, akkor valószínűleg Buzsáki Virág képviselheti hazánkat.

A Budapesti Értéktőzsde minimális erősödéssel fejezte be a hetet, ezzel újabb történelmi csúcsot döntött. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével zöldben zárták a kereskedést.