Karcagról indul és Pécsen zárul a történelmi Tour de Hongrie

Klasszis versenyzők érkeznek az öt szakaszból álló magyar kerékpáros körversenyre. A Tour de Hongrie Budapestet is érinti, a bringásoknak összesen 854 kilométert kell tekerniük.

Karcagról indul, a fővárost is érinti és Pécsett zárul a májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny – derült ki a magyarországi verseny útvonalbemutatóján. A 45. magyar körverseny május 8-án a Karcag és Hajdúszoboszló közötti 170 kilométeres sík szakasszal startol, majd a szintén mezőnyhajrát ígérő Tokaj-Kazincbarcika (162 kilométer) etap következik. Az összetettről várhatóan döntő két szakasz közül az egyik a harmadik lesz, ekkor Kazincbarcikáról egy mátraházi körözést követően Kékestetőre tekernek fel a bringások (183 kilométer), majd a budapesti Hősök teréről induló 166 kilométeres táv vár a mezőnyre. Itt az enyhén emelkedő etyeki befutó teheti kiszámíthatatlanná a szökevények, a sprinterek és a hegyi menők számára egyaránt kedvező szakaszt. A 854 kilométer össztávú Tour de Hongrie zárószakaszán Siófoktól Pécsig 173 kilométert teljesítenek a kerékpárososok, a befutó a tavalyról jól ismert Bárány úti emelkedő tetején, a pécsi Állatkertnél lesz. A viadal 2015-ös újraindulása óta most lesz a legnagyobb, 7871 méter az összesített szintemelkedés.

A magyar körverseny a főváros mellett kilenc vármegyét érint: Jász-Nagykun-Szolnokot, Hajdú-Bihart, Borsod-Abaúj-Zemplént, Hevest, Pestet, Fejért, Somogyot, Tolnát és Baranyát. A karaván útja 81 településen visz keresztül, közülük kilenc rajt- vagy célvárosként, 12 pedig gyorsasági részhajrá házigazdájaként kap kiemelt figyelmet.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár elmondta, Magyarország szépségeit 45. alkalommal mutatja meg a kerékpársport szerelmeseinek a Tour de Hongrie, amely az évtizedek alatt folyamatosan fejlődött, jelentősége a versenynaptárban egyre nőtt. Hangsúlyozta, a szervezők vállalták a szintlépéssel járó kihívásokat, amelyekre nem problémaként, hanem lehetőségként tekintettek. Az államtitkár szerint a magyar kerékpátsport jelenleg az egyik legszebb időszakát éli, elég csak a tavalyi évről Vas Kata Blanka U23-as világbajnoki címére gondolni, vagy épp arra, hogy Valter Attila tagja volt a Vuelta a Espanán győztes Jumbo-Vismának.

A sportirányításban az egyik legfontosabb célunk, hogy az élsport mellett a közösségi sportban is ott legyünk a legjobbak között, hogy ne csak sportnemzet, hanem egyúttal sportoló nemzet is legyünk. A közösségi sport fejlődésének erős bástyája a kerékpározás – fogalmazott Schmidt Ádám.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár felidézte a magyar viadal 2015-ös újraindulását követő fejlődést. Kiemelte, hogy folyamatosan egyre erősebb versenyzők érkeznek a magyar körre, például napjaink egyik legnagyobb sztárja, a szlovén Tadej Pogacar 2017-ben harmadik lett, majd ezt követően kétszer diadalmaskodott a Tour de France-on. Hozzátette, hogy pár évvel ezelőtt nem sokan hitték volna, hogy Mark Cavendish Magyarországon fog felkészülni arra, hogy harcba szálljon a 35. Tour de France szakaszgyőzelmének megszerzéséért, illetve hogy itt lesz a háromszoros világbajnok Peter Sagan is.

Eisenkrammer Károly főszervező, a versenyt szervező Vuelta Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, az indulását a nap során bejelentő Sagan szakágat váltott, célja, hogy hegyikerékpárban rajthoz állhasson a párizsi olimpián, a felkészülése része az országúti versenyzés. Elárulta, mikor Sagan értesült Cavendish érkezéséről, felcsillant a szeme, hogy szeretne ő is szakaszt nyerni a Tour de Hongrie-n. Mint mondta, a sprintereknek kedvez az első, teljesen sík etap, amely nézőbarát, hiszen három húsz kilométeres kört teljesít a mezőny.

A hajdúszoboszlói csapatbemutatóra a nyitóetap előtt, kedden kerül majd sor. A harmadik résztáv kékestetői befutóját ikonikusnak nevezte, amelyet a szurkolók is igényeltek a programba, míg a negyedik szakasz a világ legszebb sugárútján" indul a fővárosban. A záróetap pedig a tavalyi év után visszatér Pécsre, ahol háromszor tekernek fel a bringások a Bárány útra.

Dina Márton a magyar válogatott színeiben száll harcba a legjobb tízbe kerülésért, és indul többek között Filutás Viktor, valamint rajthoz állnak az Epronex-Hungary bringásai is. A Tour de Hongrie mindegyik szakaszát élőben közvetíti az M4 Sport.


A 45. Tour de Hongrie útvonala:

  • május 8., szerda: 1. szakasz, Karcag – Hajdúszoboszló, 170 kilométer (340 méter szintemelkedés)
  • május 9., csütörtök: 2. szakasz, Tokaj – Kazincbarcika, 162 kilométer (1023 méter szintemelkedés)
  • május 10., péntek: 3. szakasz, Kazincbarcika – Gyöngyös-Kékestető, 183 kilométer (2716 méter szintemelkedés)
  • május 11., szombat: 4. szakasz, Budapest – Etyek, 166 kilométer (1451 méter szintemelkedés)
  • május 12., vasárnap: 5. szakasz, Siófok – Pécs, 173 kilométer (2341 méter szintemelkedés)

Az össztáv 854 kilométer, az összesített szintemelkedés: 7871 méter.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.