Sepp Kuss győzelmével zárult a Vuelta a Espana

Sepp Kuss győzelmével zárult a Vuelta a Espana

Meglepetésgyőzelem született az idei spanyol körversenyen, a viadalt domináló Jumbo Visma harmadik számú embere szerezte meg az első helyet. Valter Attila győztes csapat tagja volt, és a 22. helyen zárt.

Az amerikai Sepp Kuss győzött a vasárnap zárult Vuelta a Espanán, amelyen Valter Attila a 22. helyen végzett, csapatuk, a Jumbo-Visma pedig történelmi triplázást hajtott végre azzal, hogy egy évben megnyerte a Giro d'Italiát, a Tour de France-t és a spanyol országúti kerékpáros körversenyt is.

A holland csapat úgy érkezett az éve utolsó háromhetes viadalára, hogy két kapitánya közül a Vuelta háromszoros bajnoka, a szlovén Primoz Roglic a Girón diadalmaskodott, a dán Jonas Vingegaard pedig megvédte címét a Touron. Legfőbb hegyi segítőjük, Sepp Kuss mindkettejük Grand Tour-győzelmeiből kivette részét az elmúlt években és idén is végigtekerte mindkét korábbi háromhetest.

A hatodik etapon egy nagy előnnyel hazaért szökésből nyert, ezzel került jó helyzetbe összetettben, a nyolcaik szakaszon pedig átvette a piros trikót, amelyet aztán nem is adott ki kezéből, így pályafutása első háromhetes körversenyén győzött. A Vueltán a 2013-ban diadalmaskodó Chris Horner után ő lett a második amerikai győztes, egyben a második olyan kerékpáros az 1957-ben Girót nyert olasz Gastone Nencini után, aki egy naptári éven belül teljesítette mindhárom Grand Tour-viadalt és az egyiket meg is nyerte.

A Jumbo-Visma – amelynek jelmondata, hogy együtt nyerünk – a spanyol körversenyen kisajátította a dobogót, miután a második helyet Vingegaard, a harmadikat Roglic szerezte meg, ez legut��bb az 1966-os spanyol körversenyen a Kas-Kaskolnak sikerült három hazai kerékpárossal. Mögöttük három spanyol bringás zárt összetettben, a fiatalok kategóriájának győzteseként Juan Ayuso lett a negyedik, ötödikként Mikel Landa, hatodikként pedig Enric Mas zárt.

Valter Attila segítőként a 22. helyen végzett az összetettben és dobogóra állhatott Madridban, mivel a Jumbo-Visma megnyerte a csapatversenyt. A magyar bajnok kiváló munkával járult hozzá a történelmi eredményhez és volt meghatározó tagja a már előzetesen is az elmúlt évtizedek egyik legerősebb háromhetes sorának tartott nyolcasban. A fiatalok kategóriájában nyolcadikként zárt a 25 esztendős Valter.

A hegyi pontverseny nyerteseként a pöttyös trikót a tavalyi összetett győztes belga Remco Evenepoel viheti haza, akit egyúttal a legaktívabb versenyzőnek is megválasztottak. A sprinterek pontversenyében az ausztrál Kaden Groves végzett az élen és lett zöld trikós.

A szervezők vasárnap délután azt is bejelentették, hogy a jövő évi, immár 79. spanyol körverseny augusztus 17-én kezdődik a portugál fővárosban, Lisszabonban, és szeptember 8-án Madridban ér véget. Az első etapot Lisszabon és Oeiras, a másodikat Cascais és Ourém, a harmadikat – ugyancsak portugál földön – Lousa és Castello Branco között rendezik.

Ez lesz az ötödik külföldi rajt a viadal 89 esztendős történetében: 1997-ben ugyancsak Lisszabon, majd Assen (2009), Nimes (2017) és Utrecht (2022) volt a nyitány házigazdája.


Vuelta a Espana eredmények:

Az összetett végeredménye:

  1. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) 76:48:21 óra
  2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 17 másodperc hátrány
  3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:08 perc hátrány
  4. Juan Ayuso (spanyol, UAE) 3:18 perc hátrány
  5. Mikel Landa (spanyol, Bahrain Victorious) 3:37 perc hátrány
  6. Enric Mas (spanyol, Movistar) 4:14 perc hátrány

Áprilisban tovább folytatta történelmi sorozatát a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe. A BUX 4,2 százalékkal nőtt márciushoz képest. A BÉT-en új cég is debütált a múlt hónapban, és ETF_bevezetésre is sor került.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe emelkedéssel zárta a négy kereskedési napból álló hetet. A vezető részvények kivétel nélkül erősödéssel vették ki a részüket a BUX eredményéből.