Kétmillió forintnál is többet fizetett a BKK-nak a tavalyi rekordbliccelő

Kétmillió forintnál is többet fizetett a BKK-nak a tavalyi rekordbliccelő

A Budapesti Közlekedési Központ minden évben felhívja a figyelmet, hogy a bliccelőkre kiszabott és ki nem fizetett pótdíj nem évül el, sőt, az összeg az idő előrehaladtával tovább nőhet. Milliós pótdíjakból 2023-ban sem volt hiány, a BKK összegyűjtötte 2023 negatív rekordereit.

A Budapesti Közlekedési Központ 2021 óta a korábbiakhoz képest is jóval szigorúbban lép fel a jegy és bérlet nélkül utazókkal szemben, emiatt a pótdíjkezelési eljárások is hatékonyabbá váltak. A szigorúbb követeléskezelésnek betudhatóan évente több ezer fizetési meghagyást és végrehajtási eljárást indít a közlekedési vállalat, és ez nem volt másképp 2023-ban sem – derült ki a BKK közleményéből.

A cég felhívta a figyelmet, hogy a BudapestGO alkalmazás bevezetésének köszönhetően bármikor bárhonnan megvásárolható számos jegy- és bérletfajta. Habár információik szerint az utasok döntő többsége becsületesen, a szabályoknak megfelelően veszi igénybe a közösségi közlekedési szolgáltatásokat, azonban továbbra is akadnak szép számmal olyanok, akik bliccelnek, sőt a pótdíjat sem fizetik ki időben.

A BKK többször is hangsúlyozta, hogy a ki nem fizetett pótdíj nem évül el, a pótdíjtartozás akár milliókra is rúghat néhány év alatt.

A fővárosi közlekedésszervező társaság ezúttal is összeállította az elmúlt év pótdíjbefizetéseinek top 10-es listáját. A felsorolt összegeket már befizették, valamennyit végrehajtási eljárások alapján, 5-8 év elteltével teljesítették a pótdíjazott utasok.

Top 10 egyösszegű pótdíjbefizetés 2023-ban:

  1. 2 016 968 forint
  2. 1 669 823 forint
  3. 1 429 812 forint
  4. 1 303 539 forint
  5. 1 260 143 forint
  6. 1 238 814 forint
  7. 1 235 988 forint
  8. 1 072 748 forint
  9. 1 030 355 forint
  10. 1 011 810 forint

A legmagasabb összegű pótdíjbefizetés két végrehajtási eljárásból több tucat rendezetlen pótdíjazás alapján adódott össze. A ténylegesen befolyt pótdíjak tartalmazzák a pótdíjtartozást és járulékait, az évek alatt rárakódó kamatokat, valamint a végrehajtási eljárások költségeit is. A legmagasabb egyösszegű befizetés 2020-ban volt, az akkori 2 797 400 forintos összeget azóta sem sikerült felülmúlni. 

A BKK szándéka, hogy senkinek se legyenek kétségei afelől, hogy bliccelés helyett megéri inkább bérletet vagy jegyet vásárolni. A 30 napon túl befizetett pótdíjra 50 ezer forintot kell fizetni, azaz az ügyfél minél később egyenlíti ki a pótdíjat, annál magasabb összeget kell befizetnie. A közlekedésszervező 2022 szeptemberétől kedvezményrendszerrel buzdítja bérletvásárlásra a bliccelésen ért utast, és havonta átlagosan több mint ezren élnek azzal a lehetőséggel, hogy havi- vagy hosszabb érvényességű bérlet vásárlásával csökkentik a pótdíjtartozásukat.

A közlekedési vállalat adatai alapján a tavalyi évben 227 200 ellenőrzés zárult pótdíjazással, ami 5 százalékkal nagyobb szám, mint 2022-ben. Közülük 19 ezer pótdíjazott választotta a 2022 őszétől rendelkezésre álló kedvezményes rendezési lehetőséget, azaz bemutatta a pótdíjazást követően vásárolt bérletét.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...