Még nem döntött az olimpiával kapcsolatban Vas Kata Blanka

Még nem döntött az olimpiával kapcsolatban Vas Kata Blanka

A 22 éves magyar bringás hegyikerékpárban és országúton is remek eredményekre képes, a 2024-es párizsi olimpiára való felkészülés miatt azonban lehet, hogy választania kell a szakágak közül.

Vas Kata Blanka, az SD Worx hegyikerékpárban olimpiai negyedik hegyezett, országúton világbajnoki negyedik, és U23-as világbajnok kerékpárversenyzője még nem döntött arról, hogy jövőre melyik szakágra fekteti a hangsúlyt. Azt azonban elmondta, hogy mindenképpen választania kell, mert egyszerre mindkettőre nem lehet százszázalékosan felkészülni. A 22 éves bringás október 18-án edzés közben bukott és már másnap megműtötték, ezt követően november végén egy hetedik hellyel tért vissza kulcscsonttöréséből a kortrijki cyclocross versenyen, december 19-én Namurban pedig tizenegyedikként zárt.

Az utóbbi egy hónap volt a legnehezebb, nem is az, amikor lesérültem, hanem amikor elkezdtem versenyezni, mert nem úgy mennek a versenyek, mint ahogy azt gondoltam. Ez a sérülés sokat kivett a szervezetemből és még mindig kell egy kis idő, hogy visszajöjjön a formám – nyilatkozta az M1-nek Vas Kata Blanka. Hozzátette, hogy az első két hétben nagyon óvatosan edzett és csak a rehabilitáció harmadik hetében utazott el edzőtáborozni, ahol szintén a felépülésre helyezte a hangsúlyt, az ötödik héten pedig már versenyzett.

Nem szabad annyira elkeseredni, mert már nem fáj semmim, a csontom is összeforrt és már mindent tudok csinálni. Még mindig fáj egy-két mozdulatnál, például, amikor ugratni akarok, de egyébként minden jól ment és bízom benne, hogy a szezon végére egy értékelhető eredményt tudok összegyűjteni a cross-szezonban – fogalmazott az SD Worx versenyzője, aki elmondta azt is, hogy nehezebben ment a regeneráció az edzések után és kevesebb edzésmunkát tudott elvégezni, ezért sokkal hosszabbnak tűnt ez a pár hét számára, de már újra a régi és reméli, hogy nemsokára a forma is jönni fog.

Vas Blanka igencsak sűrű szezonnak néz elébe februári csehországi cyclocross világbajnokságig, ugyanis december 26-án, 27-én még kérdéses a szereplése, de 28-án és 30-án is rajthoz áll még ebben az évben. Majd január 7-én, 21-én és 28-án is versenyez a február másodikán rajtoló terepkerékpáros vb előtt. Ami a hazai szurkolók számára rossz hír, hogy Magyarországon nem láthatjuk versenyezni őt, az Eurosportnak adott interjújában ugyanis elárulta, hogy a január 14-én Debrecenben megrendezendő országos bajnokságot szinte biztosan kihagyja, így elmarad az újabb címvédése.

A 22 éves versenyző arról még nem hozta meg a döntését, hogy melyik szakág kerül előtérbe a 2024-es szezonban, jelenleg mindkét számban elindulna a jövő évi párizsi olimpián.

Egy hét van köztük, úgyhogy a két verseny nem is üti egymást, inkább a felkészülést nehéz kitalálni. Igazából lehetetlenség, hogy mindkettőre százszázalékosan felkészüljek, ezért mindenképpen ki kell választani, hogy melyik szakág a legfontosabb és az alapján felépíteni a felkészülést – hangsúlyozta a jövő évi ötkarikás játékokkal kapcsolatban Vas Kata Blanka. Az országúti szakággal kapcsolatban kiemelte, hogy mindenképpen szeretne fejlődni a hosszabb emelkedőkön és ott lenni a verseny első csoportjában, mivel az ezt követő közepes sprintje jónak számít a mezőnyben.

Mivel a kerékpárban nem névre szóló az olimpiai kvóta, hanem az ország kapja meg, így az akkor sem veszik el, ha Blanka csak az egyik szakágban indul. Ebben az esetben mountain bikeban Buzsáki Virág, országúton pedig Zsankó Petra lehet a magyar induló.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.