Kulcscsonttörést szenvedett Vas Kata Blanka

Kulcscsonttörést szenvedett Vas Kata Blanka

A 22 éves bringás Belgiumban, edzés közben bukott. A terepkerékpáros szezon rajtja előtt megsérülő magyar kerékpárosnak valószínűleg az egész cyclocross szezont ki kell hagynia.

Több hónapos kényszerű kihagyás vár a legeredményesebb magyar női kerékpárversenyzőre. Csapata, a Team SD Worx az X közösségi oldalán (korábban Twitter) közzétett bejezésében arról számolt be, hogy Vas Kata Blanka Belgiumban, edzés közben bukott, és eltörte a kulcscsontját. A cyclocross szezont a C2-es besorolású GP Oisterwijk megnyerésével kezdő bringást még szerda este megműtötték az Antwerpentől nem messze fekvő Herentals kórházában, és szakképzett orvosok kezei alatt kezdheti meg a gyógyulást.

A 22 éves versenyző az Eurosportnak elmondta a bukás körülményeit: Egy kis lejtőn nem látott egy gyökeret, az ütés kiverte a kezéből a kormányt, amin ő átesett, az esést pedig nem tudta tompítani a kezével.

Blanka idei szezonja a sérülése előtt remekül alakult. Mindhárom szakágában (országút, hegyikerékpár, cyclocross) magyar bajnok lett, megnyerte a női Giro nyolcadik szakaszát, Glasgow-ban az U23-as korosztályban pedig világbajnok lett az országúti mezőnyversenyben.

A kulcscsonttörés a gyakrabban előforduló sérülések közé tartozik a kerékpárosok esetében, a felépülési idő általában 4-6 hónap szokott lenni.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.