Negatív korrekcióba váltott a héten a BUX

A vezető papírok gyengélkedése rányomta a bélyegét a Budapesti Értéktőzsde részvényindexének teljesítményére.

Csökkenő forgalom mellett esett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 55 504,98 ponton zárt pénteken, 2,47 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban. A részvénypiac heti forgalma 52,9 milliárd forint volt az előző heti 64,8 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek a héten.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában kiemelte, hogy negatív korrekcióba kezdett a BUX-index a hét közepén, amit főként a Richter zuhanása idézett elő, de később az OTP is lefelé indult, majd a pénteki kereskedésben a 14 200 forintos támasz alá került. A héten gyorsjelentést közlő cégek közül a 4iG nettó árbevétele több mint duplájára, 151 milliárd forintra nőtt a második negyedévben, nagyrészt a Vodafone-felvásárlásnak köszönhetően, a bázisidőszaki 3,6 milliárd forint veszteség 9 milliárd forintos nyereségbe fordult át. A menedzsment új stratégia kialakításán dolgozik, amivel a cégcsoporton belüli együttműködést erősítenék, egyúttal a meglévő távközlési infrastruktúra optimalizálását helyeznék a középpontba.

A kommentárban kitértek a CIG Pannónia eredményeire is. A társaság az első fél évben a tavalyi 352 millió forintos veszteség után 1,385 milliárd forintos, egyszeri TAO-hatással és extraprofitadóval korrigált eredményt ért el, a díjbevételek egy év alatt 43 százalékkal növekedtek. Jelezték, hogy pénteken került sor a BUX-index felülvizsgálatára. A Budapesti Értéktőzsde az aznapi záróadatok alapján végezte el az átsúlyozást, az új súlyok szeptember 25-én lépnek életbe.

A keddi kamatdöntő ülésen a Magyar Nemzeti Bank 100 bázisponttal, 14 százalékra csökkentette az effektív kamatszintet, majd az ülés utáni sajtótájékoztatón Virág Barnabás alelnök jelezte, hogy szeptembertől adatvezérelt üzemmódba kapcsol a jegybank. A szeptemberi ülésen a várakozások szerint 13 százalékon összeér az alapkamat az egynapos betéti tenderek kamatszintjével, ezt követően egyszerűsödik a monetáris politikai eszköztár. A jegybank várakozása szerint az év végén Magyarországon lehet a legmagasabb reálkamat a régióban. A forint erősödéssel reagált a jegybankár azon kijelentésére is, hogy szeptembertől nem lesznek automatikusan 100 bázispontos kamatvágások.

A vezető részvények közül:

  • A Mol árfolyama 3,1 százalékkal gyengült, a részvény 2662 forinton zárt pénteken, heti forgalma csaknem 5,8 milliárd forint volt.
  • Az OTP papírjainak ára a héten 2,3 százalékkal került lejjebb, 13 970 forinton zárt pénteken, forgalma a héten 27,4 milliárd forint volt.
  • A Richter értéke 2,2 százalékkal esett vissza, a részvény 8965 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma meghaladta a 9,8 milliárd forintot.
  • A Magyar Telekom árfolyama 2,3 százalékkal erősödött, pénteken a papír 463 forinton zárt, heti forgalma 802,4 millió forintot tett ki.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4591,21 ponton zárt a héten, ami 177,36 ponttal, 3,72 százalékkal alacsonyabban az előző hetinél.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.