Rekorddöntéssel töltötte az augusztust a BUX index

Rekorddöntéssel töltötte az augusztust a BUX index

Habár a tőzsdékre a nyári hónapokban általában a visszafogottság jellemző, a Budapesti Értéktőzsde remek hónapot zárt augusztusban, a BUX megdöntötte a történelmi rekordot.

A nemzetközi tőkepiacok, az előzetes várakozásoknak megfelelően, visszafogott augusztust produkáltak. Többek között az amerikai tőzsdeindexek is mérsékelt formát mutattak, amely szintén alátámasztja az elemzők azon vélekedését, hogy az év nyolcadik hónapját az 1950-es évek óta főként a csendes eredmények jellemzik. Mindezek mellett a mesterséges intelligencia továbbra is meghatározó tényező a tengerentúli piacokon, az Nvidia például arról számolt be, hogy amennyiben továbbra is ilyen erősek maradnak az eredmények, az tovább fűtheti a technológiai cégek előretörését.

A globális összképpel szemben a hazai tőkepiac élénk formát mutatott augusztusban, a BUX index, folytatva az előző hónapok tendenciáját, tovább emelkedett. A mutató több alkalommal is napi rekordot döntött – legmagasabb napi záróértékét, 57 228 pontot augusztus 24-én érte el – végül pedig júliushoz képest 4,5 százalékkal növekedve, 55 775 ponton zárta az augusztust, amely történelmi rekordnak tekinthető a havi zárásokat tekintve.

A legnagyobb, 166,7 milliárd forint értékben az augusztusi hónapban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a kereskedés, őt követte a Richter Gedeon és a MOL: a gyógyszeripari társaság 40,1 milliárd, míg az olajvállalat 33,6 milliárd forintos forgalommal zárta a hónapot. A mid-capek közül a 4iG, az OPUS és az Appeninn emelkedett ki, előbbi kettő 20,4 és 19,9 százalékos, utóbbi 26,8 százalékos részvényárfolyam-növekedéssel. 
 
Az azonnali részvénypiac forgalma az idei év eddigi legmagasabb értéket hozta, 286,8 milliárd forintot tett ki, amely egy kereskedési napra vetítve 12,5 milliárd forintot jelent.

A befektetési szolgáltatók versenyében augusztusban az ERSTE foglalta el az első helyet, 153,9 milliárd forinttal. Őt követte a WOOD & Company 129,1 milliárd, a Concorde pedig 106,6 milliárd forinttal.

Az árupiac nyárias hónapot zárt: a szekcióban 96,8 millió forint értékben zajlott a kereskedés, amelyet 36,3 százalékban a fenntartható takarmánykukorica, 33 százalékban a fenntartható takarmánybúza és 27,5 százalékban a fenntartható takarmányárpa tett ki.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.