Grand Tour-győztessel és sztársprinterekkel rajtol szerdán a Tour de Hongrie

Grand Tour-győztessel és sztársprinterekkel rajtol szerdán a Tour de Hongrie

A viadal eddigi történetének legnehezebb versenyeként harangozták be az idei magyar kerékpáros körversenyt. A kolumbiai Egan Bernalt tartják az öt napos, Budapesten záruló viadal legnagyobb esélyesének.

A már két Grand Tourt is megnyerő Egan Bernal, és az országúti kerékpársport sztársprinterei is megméretik magukat szerdától vasárnapig a Tour de Hongrie-n, amely a szervezők várakozásai szerint a legnehezebb verseny lehet a viadal újkori történetében.

Az elmúlt években megszokott formátummal szemben, amikor a sík szakaszok mellett egy hegyi etapon dőlt el az összetett, ezúttal három sík és két hegyi szakasz vár a 22 csapat összesen 132 kerékpárosára az immár a nemzetközi szövetség (UCI) ProSeries-sorozatába tartozó 44. magyar körversenyen.

Ez az eloszlás az évről évre több kiváló sprinter mellett – az előzetes rajtlistán szerepel például az ír Sam Bennett, az ausztrál Caleb Ewan, az egyaránt holland Dylan Groenewegen és Fabio Jakobsen, illetve az olasz Elia Viviani – kedvez a hegyimenőknek is. Utóbbiak közül a hét háromhetes viadalt, köztük négy Tour de France-ot nyert brit Chris Froome az előzetes tervekkel ellentétben sérülés miatt nem lesz ott a szentgotthárdi rajtnál. Így sem marad azonban Grand Tour-győztes nélkül a mezőny, hiszen 2019-ben Tour de France-t, 2021-ben Giro d'Italia-t nyerő kolumbiai Egan Bernal toronymagas esélyesként érkezik.

Az újkori Tour de Hongrie-k legizgalmasabb útvonalára és a legnehezebb versenyére készülünk, ahol minden eddiginél jobb mezőny lesz, elsősorban a Tour de France-ra készülő sprintersztárokkal, valamint olyan hegyimenőkkel is, akik a legnagyobb versenyeken, a legnehezebb hegyeken is ott szoktak lenni az élbolyban – nyilatkozta Szilasi László versenyigazgató, aki magyar részről Dina Mártontól és Kusztor Pétertől várja a legjobb összetett teljesítményt, a szakaszokat illetően pedig Karl Ádámtól a három sprintszakaszon jó teljesítményt és akár a legjobb tízbe kerülést reméli.

Szintén fontos kiemelni, hogy az immár kontinentális csapatként szereplő Epronex-Hungary Cycling Team sem hiányozhat a magyar körverseny mezőnyéből.

Szintet lépünk – ezt a szlogent választottuk az idei versenynek, elsősorban a ProSeries-kategóriába kerülés miatt. Titkon reméltük, hogy emellett lesz néhány további valódi szintlépés és valóban vannak is: az újabb világsztárok megjelenése, az eddigieknél is komolyabb mezőny is ezt mutatja, hiszen Tour de France-győztes is érkezik. Óriási előrelépés az is, hogy Budapesten egy gyönyörű körpályán fog befejeződni a verseny. Bár az elmúlt években volt budapesti szakaszunk, de nem ilyen szép helyszínen, mint az idei. Szakmai szempontból, külcsínyében és médiamegjelenésében is valódi szintlépés az idei év – részletezte Eisenkrammer Károly főszervező.

Az összetett éllovasát idén is sárga, a sprinterek pontversenyének vezetőjét a zöld, a hegyi pontverseny élén állót a piros, míg az összetettben a legjobb pozíciót elfoglaló magyart a fehér trikó illeti meg.

Az ünnepélyes csapatbemutatóra kedden 18:30-tól a keszthelyi Festetics-kastélyban kerül sor, az M4 Sport élőben közvetíti ezt és teljes hosszában az összes etapot is. Szintén követni lehet a magyar körversenyt az Eurosport online felületein, és a csatorna összefoglalót is mutat a Tour de Hongrieról a már zajló háromhetes olasz körverseny, a Giro d'Italia közvetítései után.

A szakaszokkal kapcsolatos útlezárásokról a Tour de Hongrie Facebook-oldalán találhatók részletes információk.


A 879 kilométer össztávú 44. Tour de Hongrie útvonala:

  • május 9., kedd: Csapatbemutató, Keszthely, Festetics-kastély – 18:30
  • május 10., szerda: 1. szakasz, Szentgotthárd-Szentgotthárd, 168 kilométer (821 méter szintemelkedés) – rajt: 12:30
  • május 11., csütörtök: 2. szakasz, Zalaegerszeg-Keszthely, 175 kilométer (923 méter szintemelkedés) – rajt: 12:30
  • május 12., péntek: 3. szakasz, Kaposvár-Pécs, 180 kilométer (2511 méter szintemelkedés) –  rajt: 12:00
  • május 13., szombat: 4. szakasz, Martonvásár-Dobogókő, 206 kilométer (2646 méter szintemelkedés) – rajt: 11:15
  • május 14., vasárnap: 5. szakasz, Budapest-Budapest, 150 kilométer (653 méter szintemelkedés) – rajt: 11:00

Az összes szintemelkedés 7554 méter lesz.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.