Bejelentették a Tour de Hongrie útvonalát, újra Budapesten lesz a cél

Bejelentették a Tour de Hongrie útvonalát, újra Budapesten lesz a cél

A Kékestető idén kimarad a magyar kerékpáros körverseny útvonalából, de lesznek nagy visszatérők a rajt- és célvárosok között. Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a hazai versenyen.

Három sík és két hegyi etap lesz a májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyen, amely hat év elteltével tér vissza Budapestre.

Nagyon sokat léptünk előre az elmúlt években – hangsúlyozta a viadal keddi útvonalbemutató gáláján, 70 nappal a rajt előtt Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár. Felidézte, tavaly a magyar körversenyen talán még a Giro d'Italiánál is erősebb sprintermezőny szerepelt, erre az évre pedig még egy szintet feljebb lépett a verseny. Elmondta, a hazai kerékpársport számára fontos fejlemény, hogy az Epronex-Hungary előrelépett kontinentális csapattá, mert így a korábbinál több magyar kerékpáros mérettetheti meg magát az erős mezőnyben.

A magyar kerékpársport fejlődési pályára állt az elmúlt időszakban, hiszen egyre több szakágban születnek figyelemre méltó nemzetközi eredmények. A sportban igazán nagy eredményeket nem lehet egyik napról a másikra elérni. A Tour de Hongrie nemzetközi sikeréhez hosszú évek kemény munkája vezetett – fejtette ki Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója bejelentette, hogy minden szakaszt végig élőben közvetít a közmédia, az utolsót a helyszínről kommentálva. Papp Dániel az év egyik legkiemelkedőbb sporteseményének nevezte a magyar körversenyt, amely meglátása szerint olyan kulturális és turisztikai esemény, amely nem szerepelhet máshol, mint a közmédián.

Eisenkrammer Károly főszervező kifejtette, az elmúlt években főleg Kelet-Magyarországon járt a verseny, amely idén az ország nyugati felére települ át. A nyitány a Szentgotthárd környéki 168 kilométeres táv lesz, a határ mentén sok külföldi szurkoló érkezésére számít. A sík etapon a többi között a kiváló holland sprinterek, Dylan Groenewegen és Fabio Jakobsen csatája várható, akárcsak másnap, amikor Zalaegerszegről Keszthelyre teker át a mezőny. A harmadik és negyedik szakasz a hegyimenőknek kedvez: a Kaposvár-Pécs, illetve a Martonvásár és Dobogókő közötti etap is több mint 2500 méternyi szintkülönbséget tartalmaz. A záró szakaszon a fennállása 150. évfordulóját ünneplő Budapesten a Műegyetem elől indulva 15 kört, 150 kilométert tekernek a kerékpárosok. Ennek kapcsán Eisenkrammer hangsúlyozta, álom valósul meg a fővárosi etappal.

Az idei Tour de Hongrie nagykövete, az ír Stephen Roche elmondta, Magyarország kis ország olyan szenvedélyes emberekkel, akik rajonganak a kerékpársportért, a magyar körverseny pedig folyamatosan fejlődik.

Nem is annyira az útvonal, hanem a résztvevők teszik igazán izgalmassá a versenyt – fogalmazott Roche, aki 1987-ben a Giro d'Italián és a Tour de France-on aratott diadala mellett világbajnoki aranyérmet is nyert. Megemlítette, fontos, hogy a magyar versenyzők megmutathassák magukat, ezzel inspirálva a fiatalokat.

A mezőnyben a többi között ott lesz két, egyaránt kétszeres magyar bajnok bringás, Kusztor Péter és Filutás Viktor is.

A május 10. és 14. között sorra kerülő, immár a nemzetközi szövetség (UCI) ProSeries-sorozatába tartozó 44. magyar körversenyt a tervek szerint 22 csapat részvételével rendezik meg.


A 879 kilométer össztávú 44. Tour de Hongrie útvonala:

  • május 10., szerda: 1. szakasz, Szentgotthárd-Szentgotthárd, 168 kilométer (821 méter szintemelkedés)
  • május 11., csütörtök: 2. szakasz, Zalaegerszeg-Keszthely, 175 kilométer (923 méter szintemelkedés)
  • május 12., péntek: 3. szakasz, Kaposvár-Pécs, 180 kilométer (2511 méter szintemelkedés)
  • május 13., szombat: 4. szakasz, Martonvásár-Dobogókő, 206 kilométer (2646 méter szintemelkedés)
  • május 14., vasárnap: 5. szakasz, Budapest-Budapest, 150 kilométer (653 méter szintemelkedés)

Az összes szintemelkedés 7554 méter lesz.

Forrás: Tour de Hongrie

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.